România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față tuturor provocărilor sanitare din următorii ani, ce vor reprezenta un efect al îmbătrânirii populației și al deteriorării sănătății categoriilor vulnerabile – mai ales bătrânii și copiii. Iar din cauza migrației personalului specializat (precum medicii, asistenții și infirmierii) către alte state, acordarea asistenței medicale a pășit, în țara noastră, într-o zonă de risc sanitar, este concluzia unui studiu realizat de Frames Media.
Potrivit Analizei, România are nevoie urgentă de un plan național de pregătire în ceea ce privește zona de asistență medicală. Nevoia de personal din clinici, din spitale și din cabinetele medicale din țară este, potrivit sursei citate, uriașă, și va crește semnificativ pe măsură ce populația va îmbătrâni.
„Chiar dacă numărul angajaților pregătiți de noi și de alte instituții a crescut în ultimii ani, pe fondul migrației, multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal, astfel că, raportându-ne la nivelul populației, mai avem nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali’’, a subliniat prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Un alt semnal de alarmă este accesul românilor la asistența medicală care, mai ales în mediul rural, este tot mai dificil. Acest lucru ce generează și riscul de a se accentua și mai mult problemele de sănătate ale populației. De exemplu, un asistent medical comunitar îngrijește în medie 16 gravide și lăuza și se ocupă de 200 de nou-născuți, copii și adolescenți.
Citește și Avem sau nu asistenți medicali fără bacalaureat în spitalele românești?
Ce spun cifrele
În anul 2020, în România lucrau 137.589 de asistenți medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulți decât în anul 2015. Iar acestui număr li se adaugă peste 16.000 de asistenți medicali cu studii superioare, arată datele Institutului Național de Statistică.
Chiar dacă pare o cifră mare, suntem sub nivelul celorlalte state din Europa. Datele Eurostat arată că, deși a crescut numărul de angajați în ultimul deceniu, numărul de medici și asistenți medicali este, în continuare, mult sub mediile Uniunii Europene.
O altă statistică mai subliniază că în anul 2019, existau 3,2 medici practicanți la 1.000 de locuitori, fiind cel mai scăzut raport de la nivelul UE, în condițiile în care media este era de 3,9. În ce privește asistenții medicali, tot în 2019, erau 7,5 angajați la 1.000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).
Studiul menționat citează o analiză realizată de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, care arată că în ultimii 23 de ani, numărul asistenților medicali a scăzut în țara noastră cu 25%, în condițiile în care numărul pacienților a crescut cu 12%.
„Analiștii spun că este posibil ca numărul asistenților medicali plecați la muncă în străinătate să atingă cifra de 100.000, România fiind probabil cel mai mare furnizor de asistenți medicali de pe piaţa muncii europene, în condiţiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistenți medicali de până acum”, arată studiul.
Te-ar putea interesa și Este tot mai mare nevoie de asistenti medicali scolari. Ce presupune acum aceasta specializare?
Situația la nivel mondial
La nivel global, situația este la fel de critică. Potrivit Consiliului Internațional al Asistentelor (Internațional Council of Nurses – ICN), pandemia a slăbit situația forței de muncă în ce privește asistența medicală. Estimările indică faptul că vor fi necesare până la 13 milioane de asistenți medicali suplimentari în următorii deceniu, adică aproape jumătate din forța de muncă actuală, de 28 de milioane.
Mai mult decât atât, unul din șase asistenți de la nivel global se vor pensiona în următorii zece ani, lucru care aduce o nevoie de 4,7 milioane de asistenți medicali noi, doar pentru a-i înlocui pe cei care se vor retrage din activitate.
Procentul asistenților și moașelor din totalul locurilor de muncă la nivelul UE arăta, în 2019, în felul următor:
- La nivelul Europei: 2.2%
- Germania – 3,4%
- Finlanda – 3%
- Belgia – 2,9%
- Irlanda – 2,8%
- România – 1,5%
- Spania și Portugalia – câte 1,5%
- Bulgaria – 1,1%
- Ungaria – 1,3%
- Polonia – 1,4%
Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.