7 lucruri la care să te gândești înainte de a alege o carieră în medicină 

7 lucruri la care să te gândești înainte de a alege o carieră în medicină 

Când o să cresc, vreau să devin doctor – este ceea ce mulți copii visează când încep să-și proiecteze viitorul. Pentru mulți reprezintă doar o etapă, însă, când îți dorești ceva cu adevărat, visurile se transformă în realitate. Mai specific, conform statisticilor, astăzi există 71.300 de medici. Numărul a crescut cu 2.500 de persoane, comparativ cu 2022. Este o situație cât se poate de fericită, mai ales că fenomenul exodului încă își lasă amprenta asupra sistemului sanitar. În 2020, aproximativ o treime din personalul medical a ales să emigreze, din diverse motive. Datele îngrijorătoare s-au resimțit cu precădere asupra statelor est-europene, totuși, anul 2023 a venit cu noi perspective de lucru și obiective pe termen lung. Acordarea certificatelor de atestare a competențelor în străinătate nu a stagnat, dar mulți au decis să rămână în țară pentru a-și trăi visul din copilărie. 

Însă, în spatele oricărui supererou care salvează vieți stau eforturi constante de învățare. Sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare dacă vrei să urmezi drumul medicinei. Nu e suficient să ai un grad ridicat de empatie față de cei aflați în suferință. În domeniul medical, tăria de caracter și determinarea cântăresc mai mult pentru că fiecare zi vine cu noi provocări și cazuri care necesită rezolvări imediate. 

Și încă nu ai parcurs toate etapele pe care le presupune o carieră în medicină. Vrei să treci de trailer și să începi acțiunea propriu-zisă? Procesul nu-i deloc ușor, dar merită toate eforturile. Descoperă mai jos câteva aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere dacă îți dorești să ajungi rapid acolo unde ți-ai propus. 

Top 7 lucruri la care să te gândești înainte de a alege profesia de medic 

Mândria de a salva vieți e cu siguranță satisfăcătoare, dar sigur ești pregătit pentru ceea ce urmează? 

Munca unui medic nu poate fi descrisă în cuvinte. Pe lângă complexitatea intervențiilor pe care le face, există un cumul emoțional foarte mare. Și nu sunt singurele lucruri la care trebuie să te gândești atunci când te decizi asupra unui viitor în medicină:

  1. Pasiune și motivație

Fără pasiune nimic nu poate ieși bine, oricât de tehnic ai fi. Sigur că îți poți dezvolta un sistem ingenios de studiu, însă cu ce folos dacă nu vei știi cum să reacționezi în mod practic? Medicina e despre viteză de reacție, despre capacitatea de adaptabilitate în situații limită. Pentru a-ți dezvolta astfel de abilități ai nevoie de motivație, perseverență și entuziasm. Job-ul de medic trebuie să devină un stil de viață. Nu este ca un loc de muncă obișnuit, unde responsabilitățile se încheie în momentul în care părăsești biroul. Acolo e vorba de implicare 100%. 

Dacă nu îți privești parcursul cu dorință de autodepășire, nu e de tine. Odată ce te provoci în fiecare zi să devii cea mai bună variantă a ta, succesul începe să prindă contururi. 

Citește și interviul cu Dr. Petru Strutinschi, medic primar ATI: Nu este rușine niciodată să ceri ajutor omului de lângă tine

  1. Răbdare 

Trebuie să știi de acum că ai de așteptat până când vei putea participa la operații dificile sau vei putea lua decizii pe cont propriu. Ca stagiar, va trebui să te supui regulilor impuse de medicul care-ți supraveghează activitatea. Nu înseamnă că nu poți veni cu inițiative care să conteze, dar așteaptă-te oricând și la refuzuri. Mulți medici își pierd pasiunea pe drum și aleg să-și verse frustrările acumulate în timp asupra învățăceilor. 

Nu lua nimic personal, multe sunt doar situații de moment. Nu te lăsa descurajat, cariera în medicină nu e mereu presărată cu situații roz. 

Vezi interviul cu Dr. Carol-Andrei Birișiu, medic specialist ortopedie-traumatologie: Cred că este nevoie de o întreagă viață pentru a deveni expert într-un domeniu medical

  1. Durata studiilor + costurile educației (UMF buget / taxă)

Tot despre răbdare e vorba și în ceea ce privește derularea studiilor. Nu ai cum să primești titulatura de medic peste noapte. Trebuie să înveți constant, timp de șase ani, dacă ajungi la Facultatea de medicină. Pe lângă teorie și termeni de specialitate, perioada include și stagii de practică în spitale și examene de laborator. 

Nici costurile aferente educației nu sunt de neglijat. În sesiunea din iulie 2023, s-a înregistrat un nou record la admiterea pentru UMF  “Carol Davila” din Bucureşti – 3.844 de candidați au aplicat la examen. Însă, doar 1.245 de locuri au fost finanțate de la bugetul de stat, iar 380 cu taxă. Dacă ești repartizat pe un loc la taxă, prețurile variază în funcție de specializare și studiile desfășurate. De exemplu, taxele anuale pentru studii de licență la medicină sunt de 15.000 de lei, la care se adaugă și cele pentru acte

  1. Alegerea specializării 

Un hop destul de important în cariera pe care o vei urma. În funcție de alegerea pe care o iei, întreg viitorul tău ca medic se va schimba total. Totuși, cum știi ce ți se potrivește? Gândește-te dinainte la ce ți-ar plăcea să faci și nu ezita să iei legătura cu cei care practică deja specializarea. Participă la câteva intervenții și vezi ce îți inspiră atmosfera creată. 

De asemenea, inspectează cererea și oferta și nu te rezuma la alegeri standard. Provoacă-te pe zi ce trece mai mult pentru a-ți extinde bagajul de cunoștințe. Un medic generalist, de exemplu, nu are parte de aceleași experiențe ca un chirurg. Însă, nu uita să adaptezi decizia la stilul de viață și trăsăturile de personalitate care te definesc. 

Citește ghidul nostru: Sunt rezident, acum ce urmează? De ce să ții cont când începi Rezidențiatul – de la alegerea specialității, la gărzi și salarii pentru rezidenți

  1. Programul de lucru și numărul de pacienți pe zi 

Așteaptă-te la cazuri urgente în fiecare zi, dar și la ture de gardă. În mod evident, programul de lucru este influențat foarte mult de specializarea aleasă, dar și de instituția în care ai ales să lucrezi. În ciuda aparențelor, nici la spitalele sau cabinetele private nu ai parte de foarte multă liniște. Numărul de pacienți diferă de la o zi la alta. 

Oricând pot apărea situații care necesită intervenții imediate, așadar, orele de muncă nu se încadrează neapărat în standardele unui job normal. E greu, dar satisfacțiile profesionale își vor spune cuvântul și vor conta mai mult decât toate eforturile depuse. 

  1. Mobilitate geografică 

Nu contează că vrei să devii medic generalist sau neurochirurg, oportunitățile de evoluție sunt la tot pasul. Dacă te-ai decis să te înscrii la facultate și să urmezi o carieră în medicină, ar fi păcat să ratezi un schimb de experiență în străinătate. Este un prilej numai bun de a cunoaște și interacționa cu alte culturi, dar și de a-ți perfecționa tehnicile de lucru. Însă, înainte de toate, trebuie să fii dispus să ieși din zona de confort și să te adaptezi noilor responsabilități. 

Petrecerile studențești n-au cum să lipsească din peisaj, dar nici activitățile extracurriculare. Așadar, odată ce ai fost admis la facultate, pregătește-te pentru noi experiențe.

  1. Angajamentul pe termen lung

Să fii medic nu este o responsabilitate care ține câteva ore, este o titulatură pe care ți-o asumi atât timp cât activezi în domeniu. Fiecare zi vine cu noi provocări, așa că nu ai timp de pauze. Dacă vrei să devii un medic respectat și apreciat pentru performanțele acumulate, trebuie să te dedici cu totul carierei. Da, înseamnă că va trebui să faci și multe sacrificii sau compromisuri. Timpul pentru distracțiile de moment va fi mai redus.

Când îți alegi specializarea, primii ani de rezidențiat vor fi pe cât de frumoși, pe atât de obositori. Însă, numai așa poți ajunge cu brio la destinația finală. Așadar, dacă vrei să fii medic doar de dragul de a avea o titulatură sau de a fi privit cu admirație, ar trebui să renunți. 

Concluzie 

Pe cât de frumoasă pare, pe atât de grea este o carieră în medicină. Dacă te-ai hotărât să intri în lumea dinamică a celor care își sacrifică tot pentru a salva vieți, atunci trebuie să iei în calcul toate aspectele. Să fii medic nu e ușor, îți trebuie pasiune, determinare, consecvență și un strop de curaj. Însă, rezultatele pe care le vei acumula în final vor merita toate eforturile. 

Urmează-ți visul și fă alegerea corectă pentru viitorul profesional!

Ești viitor specialist medical și îți dorești să fii la curent cu joburile din lumea medicală? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment