Lucruri pe care o să regreți că nu le-ai făcut la facultatea de medicină

Lucruri pe care o să regreți că nu le-ai făcut la facultatea de medicină

Pentru orice student la medicină, perioada petrecută în facultate vine cu multe responsabilități. De la sesiunile de examene până la practica din spitale – provocările sunt inevitabile. 

Totuși, studenția nu este doar despre învățat pe brânci. Este și despre experiențele pe care le poți trăi doar o dată în viață și despre oamenii care devin exemple de urmat. Însă, cea mai importantă lecție pe care o poți primi rămâne autodescoperirea. Timpul petrecut în facultate devine un prilej numai bun pentru a-ți cunoaște limitele, dar și a-ți îmbunătăți abilitățile. 

Sunt momente care nu se pot întoarce, așadar trebuie să profiți la maximum de toate oportunitățile care îți ies în cale. Dacă ai trecut cu brio de admitere facultatea de medicina, te așteaptă un drum anevoios, dar frumos. Totuși, cum faci față timpului limitat, dar și a listei interminabile de priorități? Descoperă în rândurile de mai jos lucruri pe care trebuie să le bifezi neapărat. 

Top lucruri pe care o să le regreți dacă nu le faci în facultate

Ai avut vreodată senzația că timpul a trecut atât de repede pe lângă tine încât nu ți-a permis să faci toate lucrurile pe care le doreai? Așa se întâmplă și în facultate. Titulatura de medic nu e departe – așa că mai bine te-ai bucura din plin de tot ceea ce îți oferă studenția. 

Iată câteva activități pe care să le faci dacă nu vrei să ai regrete mai târziu: 

  1. Spune NU atunci când trebuie 

Nu ieși în oraș cu prietenii dacă simți că nu te țin bateriile. Bineînțeles, să stai alături de cei dragi te poate ajuta să-ți eliberezi mintea și să te bucuri de experiențe plăcute. Însă, de cele mai multe ori, dacă vrei să treci cu brio peste perioadele stresante, exercițiile de meditație îți vor fi de folos. De asemenea, nu te simți obligat/ă atunci când un profesor îți adresează o rugăminte. Dacă nu te afli în cea mai bună formă, refuză politicos. E important să păstrezi un echilibru perfect între starea fizică și cea mentală. 

  1. Extinde-ți lista de lectură 

Nu te rezuma doar la titlurile recomandate de profesori sau cele impuse la admitere facultatea de medicină. Într-adevăr, este o bază foarte bună de la care să începi, dar nu ezita să treci dincolo de standarde. Abonează-te la cele mai apreciate bloguri din industrie și cumpără cărți care să vină în completarea lecturilor clasice. Nu uita nici de variantele care te pot ajuta să te relaxezi. Un studiu a confirmat faptul că studenții care citesc mult sunt mai atenți la detalii și înregistrează rezultate foarte bune la examene. Așadar, nu neglija preferințele personale în materie de cărți pentru că va veni un timp în care vei regreta că nu le-ai acordat suficientă atenție. 

Citește și: Admis la medicină: cum să te pregătești pentru primul an de facultate?

  1. Fă-ți timp pentru o vacanță

Ideea unei vacanțe nu sună atât de bine când te așteaptă o sesiune grea de examene. Poate că nu, dar reprezintă un prilej foarte bun pentru a elimina riscurile unui burnout. Dacă ai ocazia, profită de timpul liber pentru a explora locuri noi. Nu contează că e vorba de city break-uri sau călătorii lungi în țară – cu siguranță te vei întoarce cu multe amintiri de neuitat în bagaj. Pentru un plus de intimitate, planifică totul pe cont propriu și bucură-te de o binemeritată pauză de la problemele zilnice. 

  1. Intră într-o relație

Cariera este foarte importantă, dar nu înseamnă că trebuie să-ți neglijezi viața personală. Dacă simți că este ce trebuie, nu ezita să începi o relație. Pentru majoritatea celor care lucrează în domeniul medical și nu numai, perioada studenției reprezintă momentul în care și-au întâlnit sufletele pereche. Nu trebuie să fie neapărat la fel și în cazul tău. Însă, tocmai pentru că este o etapă marcată de multe descoperiri și schimbări, o relație te poate ajuta să evoluezi pe plan personal. Este un test numai bun de încredere și cunoaștere de sine. Alături de partener, te maturizezi și înveți ce te definește mai bine – aspecte care îți vor fi de ajutor și în cariera profesională. 

Iată aici un studiu despre cuplurile de medici: ce impact au căsătoriile (tot mai dese) în lumea medicală asupra vieții și carierei lor?

  1. Participă la activități extracurriculare

Înscrie-te în organizații studențești, participă la evenimente și conferințe, stabilește contacte cu profesorii și colegii de clasă. Numai așa îți poți deschide uși în carieră și te poți bucura de colaborări durabile. Dacă e posibil, încearcă să obții stagii de practică în străinătate sau să participi la programe de formare pe parcursul facultății. Interacțiunea cu alte culturi și sisteme medicale te va ajuta să-ți îmbunătățești tehnicile de lucru, dar și să dobândești mai multă responsabilitate. Asemenea inițiative vor ajuta la formarea profesională, dar și la cea pe plan personal. 

  1. Fă-ți prieteni 

Competiția e bună, dar nu și în contextul în care vrei să creezi niște prietenii durabile. Renunță la a-ți mai privi colegii de clasă doar ca pe niște modalități de comparație. Participați la petreceri, studiați împreună și faceți schimb de cunoștințe. Eventual, împrieteniți-vă încă de la admitere facultate de medicină. 

Creează legături cu oameni valoroși, de la care ai ce învăța. Poate cea mai mare greșeală a studenților în general este că-și aleg greșit anturajul. E inutil să stai lângă persoane cu care nu rezonezi pentru că la finalul facultății nu vă veți mai vorbi niciodată. Timpul tău e prețios – chiar vrei să-l pierzi cu persoane incompatibile cu felul tău de a fi?

  1. Învață o limbă străină 

Comparativ cu momentul în care vei primi titulatura de medic și vei lucra oficial într-un spital, studenția îți oferă timp pentru a-ți explora pasiunile. Așadar, poate fi o idee bună să înveți o limbă nouă. Engleza este cea mai populară opțiune de circulație internațională, așadar, dacă nu o stăpânești foarte bine, acum e momentul să o perfecționezi. Într-un mediu de muncă tot mai competitiv, abilitatea de a comunica în mai multe limbi poate deveni un avantaj major. Ba mai mult, te poate ajuta să participi la întâlniri și proiecte de interes global. 

În ceea ce privește procesul propriu-zis de învățare, poți lua cursuri suplimentare sau, în cazul în care te ajută, să citești lecturile obligatorii în limba dorită. O abordare multiculturală este întotdeauna binevenită, mai ales în cazul celor care își dedică viața salvării oamenilor aflați în suferință. 

Te-ar putea interesa și: Top 7 resurse online și offline pentru studenții la medicină

Concluzie 

Oricât de mult ai vrea, timpul petrecut în facultate nu îl poți da înapoi. Este o perioadă marcată atât de reușite, cât și de obstacole. În anii de studenție te descoperi, înveți să-ți depășești limitele și să-ți îmbunătățești abilitățile. Practic, cu fiecare an care trece ajungi la o versiune din ce în ce mai bună. Așadar, trebuie să fii foarte atent/ă în ceea ce privește gestionarea priorităților – de la admitere facultate de medicină până la examenul de specialitate. 

Dacă nu vrei să ai regrete și să-ți amintești cu drag de facultate, învață să spui nu, fă-ți prieteni și profită de timpul liber. Mergi într-o vacanță și bucură-te de clipele în care poți să meditezi și să-ți reîncarci bateriile. Nu e vorba despre cine are note mai bune, ci despre cine poate privi experiența de ansamblu ca pe o oportunitate de evoluție personală și profesională. Participă la activități extracurriculare și descoperă-ți pasiuni ascunse. Nu uita de petrecerile inedite alături de cei mai buni prieteni – peste ani vă veți aminti cu drag de ele. 

Chiar dacă acum ți se pare greu de suportat, mai târziu îți va fi dor – așadar, bucură-te din plin de frumusețea activităților din facultate!

Ești viitor specialist medical și îți dorești să fii la curent cu joburile din lumea medicală? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment