In ciuda cresterilor mari ale numarului de femei din medicina, cadrele medicale de sex feminin continua sa fie responsabile de cea mai mare parte a indatoririlor de ingrijire atat la locul de munca, cat si a in familie. Aceasta distributie inegala a muncii interne nu este intalnita doar in medicina, dar manifestarile sale sunt deosebit de acute intr-o profesie solicitanta din punct de vedere fizic si emotional, cu un proces de pregatire indelungat.
Femeile din medicina sunt mult mai predispuse la decadere profesionala pentru a raspunde responsabilitatilor casnice. In randul medicilor tineri cu copii, femeile, pe langa orele de munca de la serviciu, petrec in plus multe ore pe saptamana pentru a desfasura activitati casnice fata de colegii lor de sex masculin.
In acelasi timp, exista studii care au confirmat ca medicii de sex feminin sunt mai bine pregatiti, asculta pacientii mai mult, ii intrerup mai putin si pot oferi ingrijiri eficiente si centrate pe pacient, asociate cu rate mai mici de spitalizare si mortalitate.
Cu toate aceste eforturi si rezultate bune, femeile din medicina sunt supuse discriminarii inca din perioada in care sunt studente pana la momentul pensionarii. Cadrele medicale de sex feminin au mai putine oportunitati de a ocupa functii de conducere: director executiv, profesor titular, cercetatorul principal etc. Chiar si dupa ani de pregatire, productivitate, specializare si rezultate foarte bune, femeile din medicina castiga cu aproape 30% mai putin decat barbatii.
Ca femeie in medicina, in care sansele de plata, promovare si conducere sunt mai mici, este nevoie sa cunosti mici trucuri care te vor ajuta sa te simti confortabil cu stilul de conducere, te vor incuraja sa-ti sustii propria parere, sa te poti aduna dupa o respingere si sa continui sa evoluezi.
Citeste si: 5 job-uri din domeniul medical în care femeile au mai mult succes decât bărbații
Iata 5 trucuri care te vor ajuta sa depasesti orice problema si sa iti faci meseria corespunzator daca esti femeie si lucrezi in medicina:
1. Respingerea inseamna „nu acum”
Respingerea poate inseamna „nu” doar pentru moment. Daca ai avea o lista cu toate lucrarile, propunerile si ideile care ti-au fost respinse, aparent, aceasta ti-ar eclipsa orice lista a realizarilor tale. Dar, cu toate acestea, trebuie sa stii ca fiecare respingere te invata ceva, fiecare „nu” te poate face mai sigura, mai rezistenta si mai inovatoare. Ar trebui sa privesti mai departe si mai amplu decat cei ale caror idei au fost alese. Astfel, te vei ambitiona si vei reusi sa obtii ceea ce ti-ai propus intr-un alt mod. Nu uita, „nu” inseamna „nu acum”, si nu pentru totdeauna.
2. Parerea ta merita sa fie expusa
Poate ti s-a intamplat de multe ori sa ai o idee pe care vrei sa o expui, dar, de cele mai multe ori, te-ai abtinut sa o verbalizezi din cauza faptului ca poti fi catalogata gresit. Fii tu in orice situatie si expune-ti parerea. Poti fi una dintre cele mai linistite femei de la locul de munca, iar in momentul in care vei decide sa vorbesti, te gandesti ca vei fi judecata pentru asta. Verbalizeaza tot ceea ce crezi ca trebuie cu curaj. Vei observa ca respectul va urma.
3. Nu renunta, chiar daca ai obosit
Ca femeie in medicina, va trebui sa muncesti din greu pentru a fi observata, pentru a ramane calma, pentru a evita sa fii etichetata si sa ai o marja mai mica de eroare. Cand gresesti, probabil ca lucruruile vor fi amplificate. Este normal sa simti ca ai obosit. Exista momente in care vei dori sa faci un pas inapoi si sa nu mai avansezi, sa te opresti.
Nu uita, sa fii obosita este un lucru normal. Retragerea in oaza ta de relaxare pentru moment este o metoda eficienta. Recupereaza-te si apoi intoarce-te in haos, nu renunta.
Citeste si: Efectele inegalitatii de gen asupra femeilor din medicina
4. Ai nevoie de persoane care te accepta asa cum esti
Aminteste-ti sa-ti faci timp pentru a crea relatii cu cativa colegi care te vor sustine, iti vor oferi feedback sincer si te vor incuraja sa continui. Gaseste-ti grupul in care te simti bine si vei fi mult mai motivata sa treci peste toate problemele. A avea nevoie de alte persoane in jurul tau nu este un semn de slabiciune, ci este un semn de forta.
5. Nu-i lasa pe ceilalti sa ia decizii in locul tau
Ca femeie, nu trebuie sa ai pe nimeni in jurul tau care sa iti spuna ce ar trebui sa faci si cine ar trebui sa fii. Ti se vor da sfaturi, unele bune si altele rele. Trebuie sa faci ceea ce iti doresti, chiar daca asculti sfaturile celor din jur. Ultima decizie trebuie sa iti apartina in totalitate.
In centrul schimbarii este respectul, un cuvant usor de spus, dar unul cu adevarat dificil de invatat, mai ales cand vorbim despre discriminare. Trebuie sa tineti cont ca cel mai important scop al medicului este de a ajuta pacientii si este indicat ca ingrijirea pacientului sa fie imbunatatita prin includerea femeilor in cele mai inalte esaloane ale medicinei, este meritul lor pe care l-au castigat in timp.
Citeste si: 4 femei din domeniul medical, care au schimbat lumea!
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).