Noul ministru al Educației promite „zero toleranță” față de orice formă de violență în educație, inclusiv față de hărțuire, după ce Guvernul a adoptat hotărârea care permite sesizările anonime din partea studenților și angajaților de la stat și de la privat.
Concret, afirmația a fost lansată de Daniel David după ce recent a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care se modifică legislația privind combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă (reglementate prin HG nr. 970/2023).
Ce spune noul act normativ
„Hărțuirea sexuală, alături de orice formă de hărțuire, este considerată abatere de la normele de etică și deontologice privind respectarea ființei și demnității umane, având în vedere faptul că știrbesc demnitatea beneficiarilor direcți ai dreptului la educație și prestigiul profesiei”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.
Vorbim despre o modificare ce a fost introdusă în special pentru fi acceptate sesizările anonime și fără semnătură în cazul hărțuirilor din școlile și din universitățile din România: „victima poate depune o sesizare scrisă și fără semnătura olografă. În situația în care sesizarea nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact ale victimei, aceasta se examinează şi se soluţionează dacă conţine date și informații referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală”.
Citește și: Angajatorii sunt obligați să aplice Ghidul pentru prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă
De asemenea, au fost incluse și măsuri prin care se previn astfel de fapte, dar și instrumente de protecție a victimelor hărțuirii.
„La nivelul întregului sistem vor fi introduse proceduri de analiză, gestionare şi soluţionare a sesizărilor privind cazurile de hărţuire pe criteriul de sex şi al hărţuirii morale la locul de muncă, în spațiul școlar sau în mediul universitar”, a spus ministrul Daniel David, printr-un comunicat de presă.
Un alt element important introdus în hotărâre îl reprezintă introducerea obligativității ca instituțiile publice și private, dar și universitățile să pună la punct măsuri de verificare și acordare de sprijin victimei și consiliere de specialitate și îndrumare pentru persoanele care reclamă fapte de hărţuire.
Aceste măsuri sunt următoarele, potrivit HG:
- modalităţi de analiză, gestionare şi soluţionare a sesizărilor privind cazurile de hărţuire pe criteriul de sex şi al hărţuirii morale la locul de muncă, în spațiul școlar sau în mediul universitar;
- prevenirea actelor de hărţuire, ca urmare a analizei şi soluţionării cazului la nivelul angajatorului/instituţiei;
- stabilirea rolului şi responsabilităţilor concrete în ceea ce priveşte prezentul domeniu, atât în sarcina angajatorului/conducătorului, cât şi a angajaţilor.
- adoptarea unor proceduri care să cuprindă metode de verificare și de acordare de suport victimei precum și mecanisme de prevenție care constau în consiliere de specialitate și îndrumare pentru persoanele care reclamă fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.
Universitățile sunt obligate să întocmească anual un raport pentru a demonstra aplicarea acestor măsuri.
Hărțuirea în universități – cum arată datele publice ale autorităților
Din cele 76 de universități (52 de stat și 24 private) care au trimis informații către Consiliul de Etică și Management Universitar (structură din cadrul Ministerului Educației), 22 dintre acestea au raportat că au existat cazuri de hărțuire sexuală. Potrivit raportului dat publicității în luna decembrie 2024, victimele au fost în special femei – atât studente, cât și cadre didactice. Dintre acestea, două universități sunt de Medicină.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași – În anul 2025, un cadru didactic a fost cercetat penal pentru hărțuire sexuală. Nu a fost aplicată nicio sancțiune de către Comisia de Etică, deoarece contractul individual de muncă a fost suspendat, întrucât profesorul a fost arestat preventiv. În prezent, cadrul didactic nu mai colaborează cu Universitatea.
Află mai multe despre: Hărțuirea morală în domeniul medical. Tot ce trebuie să știi!
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu-Hațieganu” Cluj-Napoca – În anul 2023, a fost primită o sesizare prin care se stipula faptul că un student hărțuia colegele și avea un comportament nepotrivit față de paciente, în timpul gărzilor de ginecologie. După efectuarea cercetării și după analizarea probelor și audierea martorilor, Comisia de etică a constatat că sesizarea este neîntemeiată. Concluzia a fost că studentul nu a dat dovadă de un comportament care aduce atingere Codului de etică și deontologie universitară.
Tot la această Universitate a fost primită o sesizare de hărțuire sexuală din partea unui student-doctorand, medic rezident, care a reclamat un comportament nepotrivit al unui profesor și medic. Hărțuirea ar fi avut loc în spitalul unde medicul își desfășura activitatea. În urma cercetării, cadrul didactic a fost sancționat cu avertisment scris, însă sancțiunea a fost contestată în instanță de medic, iar judecătorii i-au dat câștig de cauză și au anulat decizia.
Ce se întâmplă în alte state?
Hărțuirea sexuală în universități – inclusiv în cele de Medicină – este un fenomen întâlnit la scară mare, pe toate continentele, deși statisticile sunt destul de limitate.
În iulie 2024, un raport publicat pe MedrXiv.com, serverul din sfera medicală sprijinit de Yale University, arăta că „studenții la medicină se află în dezavantajul de a deveni victime din cauza eșecurilor organizaționale, temerii de represalii și dinamicilor de putere specifice”.
„Impactul hărțuirii sexuale asupra studenților la medicină nu poate fi subestimat. Consecințele sunt de amploare, variind de la lipsa de interes academic până la determinarea studenților să renunțe complet la studiile medicale sau să își schimbe specializarea. Dovezile sugerează un impact semnificativ asupra sănătății mintale a victimelor”, arată raportul.
Hărțuirea sexuală este adesea comisă de cadre didactice, medici coordonatori, membri ai personalului, colegi studenți și pacienți. Lucrarea include mențiuni și mărturii ale victimelor din SUA, Franța, Belgia, Germania, dar și Sri Lanka. Cele mai multe cazuri au fost documentate în SUA, urmate de Germania.
„Experiențele de hărțuire sexuală în rândul studenților variază și pot include de la comentarii nepotrivite până la agresiuni sexuale, care necesită prezența poliției. Studenții au raportat hărțuire de gen sexistă și vulgară, precum și coerciție sexuală. De asemenea, a fost semnalată hărțuirea prin mijloace de comunicare electronică”, mai spune raportul.
Ești viitor specialist medical și îți dorești să fii la curent cu joburile din lumea medicală? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.