Angajații din casele de sănătate din toate județele țării au declanșat un protest generalizat pe perioadă nedeterminată. În prezent, acești salariați protestează fie în birouri, prin întreruperea activității, fie se organizează și pichetează instituțiile de resort. Potrivit reprezentanților acestora, 90% din salariați și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial.
Pe perioada protestului, angajații CNAS și CAS județene asigură doar urgențele între orele 8:00 – 9:00 și 16:00-17:00, cum ar fi: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilități.
Protestul este organizat de Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate (FSCAS), afiliată la Blocul Național Sindical.
Motivul nemulțumirilor este legat de problema salarizării acestei categorii de angajați. Potrivit unei informări de presă, sindicaliștii au înaintat autorităților un proiect de lege care ar fi reglementat corecțiile salariale, „în condițiile în care salariații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent”.
Proiectul de lege viza doar angajații din CNAS, însă acesta a fost modificat în Parlament prin adăugarea unor noi categorii de salariați din sănătate. Din acest motiv, impactul financiar a crescut, iar ulterior documentul a fost retras de la vot.
Citește și articolul despre Pachetul de servicii gratuite, extins de MS și CNAS. Ce vor putea recomanda medicii
„Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an. Atragem încă o dată atenția că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituție a pierdut peste 25% din totalul salariaților din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluție juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS județene și OPSNAJ!”, se mai arată în mesajul transmis de sindicaliști.
La protestul din casele de sănătate a reacționat și Colegiul Farmaciștilor din România, care a subliniat că își exprimă speranța și încrederea că vor fi identificate soluții viabile pentru solicitările acestor salariați.
„Soluționarea cât mai rapidă a motivelor care au dus la decizia acestui protest este imperios necesară pentru a se evita perpetuarea neplății de către CAS, la termenul contractual, a contravalorii facturilor emise pentru medicamentele compensate și gratuite, cu consecințe grave asupra posibilității de onorare a rețetelor în farmacie”, transmite Colegiul Farmaciștilor.
La rândul lor, reprezentanții Federației Sanitas au transmis că se solidarizează cu salariații care protestează și menționează că orice tergiversare a negocierilor pune în pericol stabilitatea sistemului sanitar.
„Susținem solicitarea acestora către Guvernul României pentru identificarea de urgență a soluțiilor care să deblocheze actualul conflict și restabilirea păcii sociale pentru liniștea și bunăstarea pacienților noștri”, spune Sanitas.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.