Raportul Curții de Conturi: Asigurarea spitalelor cu personal medical suficient, provocarea majoră din pandemie

Raportul Curții de Conturi: Asigurarea spitalelor cu personal medical suficient, provocarea majoră din pandemie

Cea mai mare provocare în privința răspunsului la pandemia de Covid-19 a fost asigurarea forței de muncă suficiente, deficitul de personal reprezentând un impediment major în oferirea de îngrijiri medicale pacienților în acea perioadă.  Este una dintre concluziile prezentate de Curtea de Conturi, care a efectuat un audit pentru a evalua modul în care Ministerul Sănătății și spitalele din subordine s-au organizat și au gestionat resursele de medicamente în timpul pandemiei de Covid-19. Perioada analizată a fost 1 martie 2020 – 1 martie 2022. 

În raportul întocmit în urma auditului, Curtea de Conturi mai subliniază că Ministerul Sănătății a adoptat cu întârziere planuri de acțiune, ceea ce a afectat atât nivelul pregătirii spitalelor, cât și accesul pacienților la tratament. De asemenea, spitalele au fost suprasolicitate, deoarece au fost create cu întârziere centre de evaluare Covid-19. 

După ce au fost analizate datele și informațiile colectate, experții Curții de Conturi au înaintat mai multe recomandări, printre care: 

  • stocurile de medicamente împotriva Covid-19 trebuie monitorizate adecvat;
  • constituirea unui grup care să monitorizeze medicamentele deficitare, să supravegheze oferta și cererea de tratament și să identifice substanțele alternative;
  • evaluarea impactului măsurilor adoptate pentru a afla cât de eficiente și eficace sunt ele; 
  • planurile de reziliență ar trebui revizuite la nivel județean, în funcție de număr de paturi, de pacienți, de patrologiile specifice zonei și de nevoia de servicii medicale;
  • fundamentarea bugetului alocat pentru „Rezerva Ministerului Sănătății” să fie realizată în baza unei analize realiste de la nivelul Ministerului Sănătății, pentru a se evita indisponibilizarea unor fonduri alocate;
  • constituirea și revizuirea Rezervei de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide și alte materiale specifice pentru situații speciale;
  • elaborarea unei proceduri prin care sunt repartizate medicamentele din Rezerva Ministerului Sănătății pentru situații speciale. 

Citește și: Cercetătorii prezic viitorul COVID-19

„Pandemia de Covid19 a stimulat crearea mai multor sisteme electronice de informații (ex: aplicații de programări online) pentru a gestiona mai bine resursele din domeniul sănătății, iar acestea să poată oferi căi de consolidare a sistemelor de sănătate pe viitor. Întrucât înainte de pandemie, România nu a investit semnificativ în infrastructura sectorului sănătății, pandemia Covid-19 a supus sistemul la o presiune uriașă, iar speranța de viață s-a redus semnificativ din cauza Covid-19, fiind mult sub media UE”, se arată în raportul Curții de Conturi. 

Totodată, aceeași sursă mai subliniază faptul că cea mai mare provocare în ce privește răspunsul la pandemie a fost asigurarea forței de muncă suficientă, deoarece deficitul de cadre medicale „a reprezentat un impediment major în furnizarea de servicii în timpul pandemiei”. Numărul de medici, asistenți medicali și de alte cadre medicale specializate din secțiile de terapie intensivă a fost insuficient. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment