Pachet de servicii gratuite, extins de MS și CNAS. Ce vor putea recomanda medicii

Pachet de servicii gratuite, extins de MS și CNAS. Ce vor putea recomanda medicii

Pachetul de servicii gratuite pe care medicii le pot recomanda pacienților ar putea fi extins printr-un document comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre un proiect de ordin al celor două instituții pus în transparență decizională, care modifică actuala legislație privind serviciile de sănătate (Normele metodologie de aplicare a HG 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru). 

Una dintre modificările incluse în acest proiect de ordin se referă la o serie de servicii conexe actului medical. Concret, medicii de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă vor putea recomanda consultații psihologice sau psihopedagogice pacienților cu arsuri, pentru „care se apreciază consilierea psihologică ca fiind absolut necesară pentru conduita terapeutică”, potrivit proiectului. Până acum, plasticienii și esteticienii nu se aflau pe lista specialiștilor ce puteau emite astfel de recomandări pacienților. Totodată, mai pot fi recomandate și servicii furnizate de fizioterapeut (kinetoterapie individuală, kinetoterapie de grup sau pe aparate speciale). 

Te-ar putea interesa și acest articol: Medicina personalizată va fi introdusă în România din această toamnă 

Altă modificare se referă și la investigațiile ce pot fi recomandate de medicul de familie. Acesta poate recomanda analize de laborator ca „urmare a consultaţiilor preventive pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, persoanelor asimptomatice peste 18 ani, persoanelor cu vârsta între 40 şi 60 de ani care sunt deja înregistrate la medicul de familie cu una sau mai multe boli cronice şi persoanelor cu vârsta de peste 60 de an care sunt deja înregistrate la medicul de familie cu una sau mai multe afecţiuni cronice”.

Tot medicii de familie vor putea recomanda analize de laborator și pentru persoanele supraponderale sau obeze care nu prezintă simptome sugestive pentru diabet zaharat (dar există unul sau mai mulți factori de risc pentru diabet zaharat), dar și pentru pacienții care au factori de risc pentru boală cronică de rinichi, dar nu au simptome sugestive. 

Pe pe lângă aceste modificări, în proiectul de ordin al Ministerului Sănătății și al CNAS a fost extinsă lista diagnosticelor pentru care este reglementată prezentarea directă la medicii din ambulatoriul clinic de specialitate: au fost inclus și pacienții cu arsuri extensive (>=25% din suprafața coporală), pentru acces mai facil la servicii medicale necesare. 

Propunerile cu privire la acest proiect de ordin pot fi transmise către CNAS, după care acesta va fi adoptat și publicat în Monitorul Oficial, pentru a putea produce efecte.

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment