O rețea națională de medicină genomică va fi dezvoltată în România, care va avea drept scop cercetarea în acest domeniu, întreaga activitate fiind concentrată asupra bolilor rare, cancere și alte patologii.
Finanțarea pentru această rețea este în valoare de 85 de milioane de euro, iar pe lângă această sumă, alte 4 milioane de euro sunt prevăzute pentru a pregăti viitorii specialiști. Anunțul vine din partea lui Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, care a spus, în cadrul unei conferințe tematice, că se formează centre de excelență pentru cercetare.
„Împreună cu 20 de parteneri redutabili, între care nouă institute naţionale clinice sau de cercetare ştiinţifică şi 11 universităţi de prestigiu din România punem bazele unei reţele naţionale de dezvoltare a genomicii, prin crearea unei infrastructuri de excelenţă sustenabile care să permită dezvoltarea cu celeritate a cercetării genomice în ţara noastră”, a spus rectorul Viorel Jinga.
Potrivit acestuia, alocările financiare provin din programe europene, el subliniind că speră ca, în cele 72 de luni alocate implementării proiectului, să se reușească obiectivul general propus: dezvoltarea cercetării medicale genomice.
Te-ar putea interesa și Medicii vor fi obligați să comunice zilnic cu familiile pacienților. Dacă nu se conformează, sunt aplicate amenzi
„Sunt convins că dezvoltarea genomicii în România va oferi o nouă și reală perspectivă a medicinei personalizate, aducând multiple beneficii pe toate palierele de activitate. De altfel, raportându-ne la sistemul național de sănătate, trebuie să conștientizăm că acesta face parte integrantă din sistemul de securitate națională, fapt ce ne va determina întotdeauna, pe noi toți – dar mai ales pe cei implicați în actul medical – să punem bariere bolilor și îmbolnăvirilor semenilor noștri oferind în același timp soluții și speranțe reale de viață, atât generațiilor actuale, cât și cele viitoare”, a mai subliniat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
În aceeași notă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că specialiștii din țara noastră au la dispoziție centre de excelență, unde se află toate resursele pentru cercetare.
„Cred că avem toate ingredientele să facem pași concreți în domeniul diagnosticului – fie al bolilor rare, fie al cancerelor – să putem să fructificăm deschiderea care există acum la Ministerul Sănătății în ceea ce privește dezvoltarea studiilor clinice. Pentru că studiile clinice, dincolo de aportul la dezvoltarea de noi produse, asigură și accesul pacienților la tratamente inovative într-o perioadă când acestea sunt în studii clinice”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.