Tot mai mulți medici și asistenți medicali se orientează către angajatorii privați, după ce recrutările la stat au fost suspendate începând cu luna iulie, pentru a reduce deficitul bugetar din cauza situației actuale economice naționale și mondiale.
Decizia de a fi înghețate angajările din sectorul bugetar (aici fiind incluse și spitalele de stat și alte instituții din sistemul sanitar) a fost adoptată printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului intrată în vigoare de la 1 iulie. Sunt însă câteva excepții, însă procedura este un pic mai dificilă.
Citește și Ghidul Beneficiarului: Cum pot obține cabinetele de planificare familială echipamente și renovare gratuite
Ce spune Ordonanța
Actul normativ a fost emis pentru a reduce cheltuielile și a asigura stabilitatea macroeconomică. Măsura este valabilă până la finalul anului. Însă posturile pentru care au fost demarate concursuri sau examene înainte de data de 1 iulie, procedura continuă și după ce a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență.
Au fost însă stabilite și anumite excepții și derogări de la această suspendare. Una este aceea că, atunci sunt cazuri „temeinic justificate”, printr-un memorandum aprobat tot în ședința de Guvern, se poate organiza un concurs pentru a ocupa posturi vacante „cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget”. O excepție este și în cazul posturilor unice, definite de Ordonanță ca fiind cele ale căror atribuții nu se regăsesc în altă componentă organizatorică.
Altfel spus, va fi mai greu pentru cadrele medicale să se angajeze într-un spital de stat în această perioadă, de aceea mulți se orientează către clinicile private, care reprezintă o alternativă mai facilă.
Te-ar putea interesa și Medicii de familie plătesc din buzunar dozele de vaccin anti-Covid19 expirate sau nefolosite dacă pierderile ajung la 50%
Excepții vor fi și pentru angajarea în noua agenție care va gestiona investițiile din sistemul sanitar. Potrivit unei declarații lansate la începutul lunii iunie de ministrul Alexandru Rafila, cel puțin 52 de posturi ar trebui să fie ocupate pentru viitoarea Agenție Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Ministrul a mai subliniat că o parte din angajați vor trece de la Ministerul Sănătății, însă pentru restul va fi organizat concurs, pentru a fi acoperită organigrama până la finalul anului.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.