Ziua Internațională a Medicului de Familie: cum arată medicina familiei în diferite părți ale lumii

Ziua Internațională a Medicului de Familie: cum arată medicina familiei în diferite părți ale lumii

Dezvoltarea medicinei de familie în întreaga lume are o importanță specială pentru individ și comunitate – în contextul actual, poate mai mult ca oricând. Se poate spune că această specialitate stă la baza sistemului de sănătate, dat fiind că cea mai mare parte a populației are acces la serviciile oferite de medicii de familie. Și chiar și în 2020, aceasta are multe nuanțe: un medic de familie din Canada diferă de unul din Europa sau chiar Africa, lucru care dezvăluie rolurile diverse pe care le au în lume. 

În România, lucrurile nu stau extraordinar la capitolul medicină generală – cele mai recente statistici arătând că peste jumătate din localități nu au medic de familie sau nu au medici îndeajuns (sursă). Raportat la Uniunea Europeană, ne situăm, de asemenea, la coada clasamentului privind numărul de medici din asistența primară la numărul de locuitori. 

Însă, la mijlocul lunii mai, Ministerul Sănătății a actualizat masterplanul regional de servicii de sănătate pentru regiunea nord-est, pentru 2021-2027, punând accent pe necesitatea creșterii numărului de medici de familie și a serviciilor în ambulatoriu, cât și asupra măsurilor realiste care ar putea ajuta. De asemenea, a existat și o creștere a bugetului pentru asistență medicală primară de 26% anul trecut. 

Sunt eforturi care arată, cel puțin, că dezvoltarea calității serviciilor medicale în România este prioritară – mai ales când nevoia de specialiști medicali competenți și dedicați crește de la lună la lună, în contextul imprevizibil generat de pandemia COVID-19.   

135 de medici de familie, din 55 de țări: de ce să alegi această specialitate?

Deși sunt multe specialități interesante pentru generațiile de absolvenți, de exemplu aceste cele mai căutate joburi medicale ale viitorului, de ce ar alege viitorii studenți la medicină – sau cei care nu știu ce rezidențiat să aleagă – medicina de familie? Ce îi motivează pe medicii de familie din întreaga lume să rămână dedicați, eficienți și, mai ales pasionați de meseria lor? 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie, celebrată pe 19 mai 2020, ne-am orientat spre o descriere a felului în care arată medicina generală pe mapamond: care sunt motivele pentru care ai alege o astfel de profesie, care e impactul asupra comunităților, cât și calitățile medicinei de familie, dincolo de provocările cu care se confruntă?

Răspunsurile au fost organizate în cadrul unui studiu calitativ organizat de WONCA (World Organization of Family Doctors), în anul 2016 – unic de acest tip, în toată lumea. În cadrul studiului, au participat 135 de medici de familie din 55 de țări, dezvăluind povești reale și pline de inspirație despre profesia aleasă. Iată câteva dintre acestea!

Povești ale medicilor de familie din Argentina

Sunt rezident în primul an și am fost întrebat de ce am ales medicina de familie… când am început universitatea, nu știam că această specialitate, din nefericire, nu este una foarte cunoscută în țara mea. Dar am avut mereu un interes în lucrurile sociale și în a înțelege medicina într-un mod holistic. În timp ce studiam subiecte precum medicina preventivă, medicina comunitară sau în timpul practicii mele în centrele de îngrijire primară, mi-am dat seama că asta mă interesează. Mi-am amintit că un profesor ne-a spus că sunt mai importante promovarea sănătății, prevenirea și schimbările de mediu, decât intervențiile medicale, iar asta m-a pus pe gânduri și m-a ajutat să reflectez asupra direcției în care se duce medicina și ce mi-ar plăcea cu adevărat să lucrez – de aceea am ales medicina generală și sunt fericit cu decizia mea. 

De ce am ales medicina de familie ca profesie? Ei bine, cred că ea trebuie dedicată îngrijirii sănătății fiecăruia, mai ales a celor nevoiași și a celor săraci. Nu ar trebui să fie un business. De aceea am ales asta. Cred că în Argentina, precum oriunde în lume, medicina generală este cel mai puțin recunoscută și sacrificată. Și cred că, în viitor, va fi cea mai interesantă în a salva omenirea. 

Australia

Medic de familie 1: Ce îmi place cel mai mult este natura comprehensivă a practicii medicinei de familie. Ador faptul că avem grijă de pacienți pentru o perioadă foarte lungă de timp; ei devin prietenii tăi, nu doar pacienții tăi. Și ești mereu provocat de nevoile lor medicale, de faptul că trebuie să folosești cunoștințele tale pentru a le rezolva. De asemenea, trebuie să vezi nevoile lor în contextul persoanei respective: în funcție de credințele lor, de comunitatea în care trăiesc, în funcție de veniturilor lor – și să poți face asta în timp ce îi menții sănătoși pentru o perioadă lungă de timp, cred că despre asta e medicina de familie. 

Medic de familie 2: Cu cât merg la mai multe conferințe medicale, cu atât observ că avem multe lucruri în comun. Unul ar fi că toți medicii de familie adoră cercetarea. Îi interesează pacienții. Sunt curioși. Deci, ești curios despre persoana din fața ta, nu doar despre starea lor, de ce se prezintă în acea zi la tine și apoi de ce sau ce au făcut, ci despre viața lor. Este atât de interesant să aflăm despre viața pacienților noștri, familiile lor și, cu siguranță, în comunitățile rurale, pacienților le place asta. Tu faci parte din comunitate; le înțelegi, contextul, mediul, întreaga ecologie. Te gândești la pacienții tăi tot timpul. Ultimul lucru pe care l-am făcut înainte de a veni la această conferință a fost să sun un pacient într-o sâmbătă după-amiază pentru a verifica dacă este în regulă. Al doilea lucru ar fi conexiunea. Suntem conectați la comunitățile noastre, la oamenii cu care lucrăm, mai ales în zonele rurale, cu echipa noastră. Ultimul lucru în comun ar fi că trebuie să ai simțul umorului. Jobul meu acum e în educație și ne distrăm când predăm. Dar poți să faci asta în orice faci. Până și cele mai dificile vești pot fi spuse cu un ușor simț al umorului. În Australia, petrecem mult timp excizând cancerele de piele. Și doar discuți cu pacientul în timp ce faci asta, umpli timpul și afli o grămadă de informații și o faceți cu inima ușoară. 

Belgia

Lucrez pe aceeași stradă, cu aceleași familii, de 42 de ani și sunt și cercetător în medicina de familie. Așadar, voi încerca să răspund la întrebarea: De ce am ales medicina de familie? În anii ’70, medicina de familie nu exista. Cineva devenea medic generalist dacă nu voia să concureze pentru a deveni specialist. Întrucât nu-mi plăceau bucătarii sau spitalele și nici nu aveam mulți bani, m-am instalat într-un cartier fragil din punct de vedere economic și am început să lucrez. Mi-am dat seama că medicina generală nu era cum fusese predată. Probabil asta m-a determinat să continui. După aceea am călătorit în străinătate. Am fost în țări unde era chiar mai puțin decât în țara mea. Am învățat milioane de lucruri de la oameni. M-am întors și am început un grup medical, care în anii ‘80 era aproape interzis. Și de 40 de ani lucrez așa. Tocmai mi-am schimbat modelul de afaceri, deoarece grupul meu a decis să treacă la finanțarea prin capitație, ceea ce mă scutește de a fi taxat de pacienți pentru că sunt bolnavi. Mereu m-a deranjat etic să fiu plătit pentru îngrijirea săracilor. Acum sunt foarte fericit că sunt plătit lunar și că pot dezvolta într-un mod diferit conceptul de medicină de familie în același cartier în care am fost întotdeauna.

Brazilia

Medic de familie 1: Primul motiv este că iubesc oamenii, pur și simplu iubesc oamenii. Cred că acesta este motivul principal pentru care am ales medicina familiei. Al doilea motiv este unul pe care l-am împărtășit rezidenților cu care lucrez. Și asta este să fiu eu însumi. Nu trebuie să fii altcineva sau să acționezi în locul altcuiva. Încă pot fi eu și pot să fiu medic de familie totodată. Și cel de-al treilea motiv este un lucru pe care l-am învățat de-a lungul anilor de lucru, faptul că ești în permanență provocat.

Medic de familie 2: Când a trebuit să aleg o specialitate medicală, m-am îngrijorat că orice pacient poate avea mai multe probleme de sănătate, fiecare corelată cu cealaltă, sau corelată cu factorii socioeconomici sau cu familia. Mi-am dat seama că orice putea influența tratamentul, cât și felul în care pacientul înțelege boala sau starea sa de sănătate. În medicina de familie am găsit un mod mai bun de a trata scenariul acesta, de a mă simți mulțumit când tratez pacienții. Și am putut simți ce impact aduce continuitatea îngrijirii medicale, intrând în contact adeseori cu pacienții mei. Am văzut rezultatele muncii mele și impactul asupra vieții lor, ceea ce poate fi măsurat doar pe termen lung. 

Canada

Medic de familie 1: Una dintre trăsăturile care se remarcă printre toți pe care i-am cunoscut și pe care îi împărtășesc este pasiunea. Au pasiune pentru îngrijirea îmbunătățită și centrată 100% pe pacient și cred că este foarte importantă, deoarece una dintre prioritățile fiecărui medic de familie ar trebui să fie susținerea și să aibă o abordare centrată pe pacient. O altă trăsătură este dragostea autentică pentru medicina de familie. Motivul pentru care o alegem este pentru a ajuta oamenii chiar și din medii defavorabile, populația vulnerabilă din diverse comunități. Un alt lucru care iese în evidență este integritatea.

Medic de familie 2: Am ales medicina de familie pentru că m-au atras în primul rând poveștile umane care caracterizează specialitatea. Mă interesează să cunosc oamenii, să îi cunosc pe perioade lungi de timp și să înțeleg nu doar sănătatea lor în sensul cel mai restrâns al cuvântului, ci chiar ceea ce îi face să se simtă și să rămână bine. Este singura disciplină care ne permite să facem acest lucru pe perioade lungi de timp și până la nivelul de profunzime pe care speram să îl experimentez în viața mea profesională.

Danemarca

Am ales medicina de familie pentru că mi se pare una dintre cele mai bune specialități. Poți fi în continuare un “detectiv” în ceea ce privește să știi puțin despre tot și să deduci cine este bolnav și cine este bine. De asemenea, ajungi să previi bolile în loc să le tratezi mereu, ceea ce e minunat! Cred că este o specialitate în care, în fiecare zi, afli povești noi și se întâmplă lucruri grozave.

Ecuador

Am ales asta pentru că este una dintre bazele principale pentru prevenirea și evitarea unei serii de patologii care pot afecta comunitatea. Încercând să prevenim boala, nu evităm doar o morbiditate la un pacient, ci și la mediul său. A fi bolnav presupune ca tot mediul său social să fie bolnav. Medicina familiei este importantă pentru că se concentrează pe prevenție, ceea ce duce la evitarea pierderilor economice și medicale. Cred că dacă toți medicii s-ar gândi în viitor să lucreze pentru a evita bolile, lumea s-ar schimba. Mai ales pentru oamenii săraci, deoarece sunt cei mai afectați atunci când sunt bolnavi, în situația lor economică, pentru că nu pot lucra, dar și în latura personală. Apoi, cred că, odată ce medicina este concentrată pe aspectul preventiv, vom avea o populație sănătoasă, în perspectivă biopsihosocială, și o societate mai productivă, un mediu sănătos. Ar fi mai puține cheltuieli pentru sănătate, iar oamenii s-ar simți mai bine.

Liban

E o poveste simplă, despre un pacient din satul meu, pe când îmi făceam stagiul. O doamnă de 35 de ani a venit la mine să-mi ceară părerea, pentru că în ultimele 6 săptămâni, se perinda pe la medici de diferite specialități. Avea dosarul în mână, în jur de 500 de documente, teste de laborator și așa mai departe. Și când am ascultat-o, i-am spus: „trebuie să vezi un doctor care va avea grijă de toate problemele tale. Pentru că, evident, ați fost văzută de mulți specialiști și nu ați avut tratamentul potrivit”. Am convins-o să meargă la medicul generalist din regiune și asta a făcut. Această doamnă avea atacuri de panică și, cu un tratament simplu, a revenit la viața ei normală, la familia ei. De aceea am decis să fiu medic de familie, pentru că e o onoare. 

Olanda

Ce m-a determinat să aleg medicina de familie ca profesie a fost de fapt spectrul larg al acesteia. Când eram student la medicină și trebuia să aleg – totul era frumos, totul mi-a atras interesul. Dar când ești medic de familie, întâmpini toate problemele posibile, din toate ramurile medicale. Și e frumos când apari în viața oamenilor și le auzi poveștile, sunt lucruri pe care le împărtășesc cu tine, iar tu îi poți ajuta cu cunoștințele tale.

Portugalia

Medic de familie 1: Am ales profesia asta pentru că tinde să observe pacientul într-o perspectivă mai amplă, într-un context larg. E o idee interesantă să tratezi probleme de sănătate prin… prevenirea lor. E mult mai eficient și pentru sistemul nostru de sănătate, pentru că salvăm resurse economice și creștem calitatea vieții pacienților. Medicina familiei pune totul la un loc și prevede un scenariu multifațetat, ajutându-ne să facem o treabă mai bună.

Medic de familie 2: Când eram copil, voiam să fiu om de știință. Apoi am realizat că a fi medic poate să îmi facă visul o realitate, prin faptul că tratez oamenii și sunt aproape de știință. Mai târziu, lucrurile au început să se schimbe și m-am tot gândit ce vreau să fac. Când am terminat școala medicală și trebuia să iau o decizie cu cariera mea, am lucrat o vreme ca generalist și apoi am decis să mă specializez în medicina de familie. Și-acum sunt fericit așa, sunt un mix de vindecător și om de știință. 

Taiwan

Vreau să împărtășesc pacienților mei de ce am vrut să fiu medic de familie și se datorează faptului că așa am învățat diferite specialități: probleme ale pielii, probleme cardiace, cronice, pentru a putea oferi îngrijiri complete. Așa este sistemul de îngrijire medicală. Dacă te duci la un specialist cardiac, el ar face analize specifice, dacă te duci la specialistul pe toracic, el va cere radiografie toracică, dar dacă te duci la medicul de familie, el îți va ști istoricul și va putea decide cauza durerii, care poate fi din cauza lipsei de somn, a dispoziției proaste. Există o trăsătură prețioasă în a fi medic de familie. Oferi o îngrijire completă și te concentrezi pe pacient. Se numește îngrijirea centrată pe pacient – pentru că toată lumea are credințe diferite și ar trebui să încercăm să-i facem să înțeleagă tratamentul pe care îl folosesc și ceea ce cred ei despre el.

SUA

Am ales medicina de familie pentru că, în ciuda faptului că m-am dus la o școală care nu avea un departament pentru asta, am avut norocul să găsesc îndrumare din partea unor medici de familie cu adevărat uimitori, care mi-au arătat cu adevărat spectrul larg al medicinii de familie, oportunitățile de a servi pacienții și comunitățile într-un mod destul de unic, având o anumită continuitate și relații cu pacienții. Și cred că medicina de familie oferă, de asemenea, ca specialitate, anumite oportunități unice de a sprijini și te implica cu și în numele pacienților. Indiferent dacă ești în sala de examen sau în sălile congresului, în Statele Unite, la Washington D.C., această libertate într-o specialitate a fost foarte importantă pentru mine și m-a atras cu adevărat.

Află aici unele dintre cele mai frumoase povești ale medicilor de familie la sat, în România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment