Viața de rezident – cu plusurile și minusurile ei

Viața de rezident – cu plusurile și minusurile ei

Perioada rezidențiatului este fără îndoială una în care au loc schimbări semnificative din punct de vedere profesional. Nu va mai trebui să analizezi activitățile derulate din postura de observator exterior, ci vei primi titulatura de medic. Vei avea însă un supervizor, de la care va trebui “să furi” meserie. 

Viața de rezident ar putea părea la prima vedere floare la ureche. Este, într-adevăr, o etapă foarte frumoasă, care îți va oferi oportunități constante de evoluție și noi perspective de lucru. Totuși, este în mod clar o perioadă a descoperirilor. Îți dai seama care sunt punctele forte și ce lipsește complet din conduita profesională. De asemenea, dai piept cu tot ceea ce presupune experiența de a lucra în spital. Simți pe propria piele tensiunea de pe holuri, forfota angajaților și îngrijorările pacienților. Este un du-te-vino emoțional, un moment care te face să-ți dai seama că viața de medic rezident nu este deloc ușoară, ceea ce poate deveni copleșitor. 

Dacă ești pe punctul de a începe perioada de rezidențiat e important să nu-ți faci așteptări nerealiste sau planuri mărețe, fără o bază clară. Asigură-te înainte de toate că acorzi o atenție deosebită surselor de unde îți iei informația. 

Mai jos vei regăsi care sunt cele mai întâlnite lucruri din viața unui rezident, dar și sfaturi utile pentru a gestiona cu ușurință perioada aferentă.

Citește și: Sfaturi de la medici rezidenți | Lucruri pe care orice student ar trebui să le știe

Care este rutina zilnică a unui medic rezident?

Te întrebi cum își începe ziua un medic rezident? Care sunt gândurile lui de dimineața și ce probleme îl frământă de-a lungul zilei?

Iată care sunt cele mai importante activități din rutina unui medic rezident: 

  • În jur de ora 5:30 – 6:30 – trezirea. Programul diferă în funcție de specializarea aleasă. Totuși, în majoritatea cazurilor tura de lucru începe la ora 7. 
  • Imediat ce ai îmbrăcat uniforma, are loc discuția cu rezidentul de gardă. El este cel care îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie despre pacienții pe care îi ai în grijă. Îți va explica pe larg care este starea în care se află bolnavii și ce intervenții au fost efectuate pe timpul nopții. Astfel, vei reuși să-ți trasezi cu succes prioritățile și să structurezi eficient activitățile. 
  • Mai apoi, vei face o vizită pacienților, mai cu seamă celor aflați în stare critică sau care au nevoie de verificări mult mai amănunțite. Te asiguri că toți cei de pe secția ta se simt bine sau au parte de cel mai bun tratament. 
  • În funcție de anul în care te afli la rezidențiat, urmează activitățile interdisciplinare sau de asistență. Vei discuta pe îndelete cu medicul care se ocupă de prescrierea și supravegherea tratamentului propriu-zis. La indicațiile sale, planurile de management medical vor fi actualizate. 

Te-ar putea interesa și: Diferențe între parafa medicului rezident și cea a medicului specialist

  • Imediat după derularea verificărilor de rutină, în jur de ora 12:00 vei trece la activitățile de lucru propriu-zise. Te vei ocupa de tot ceea ce ai stabilit cu medicul supervizor. Vei analiza rezultatele testelor sau vei completa fișele de externare ale pacienților care urmează să părăsească spitalul. De asemenea, vei interveni imediat în cazul în care ți se solicită ajutorul sau apar situații urgente. 
  • În jurul orei prânzului au loc activitățile educative. Tu, alături de ceilalți colegi, vei participa la o întâlnire coordonată de un conferențiar. Va fi asemenea unei ore de curs, doar că în cadru nu se vor mai afla bănci sau videoproiectoare, ci echipament de lucru medical. 
  • Finalizezi activitățile rămase pe lista de priorități. Înainte de terminarea programului, care depinde de caracteristicile fiecărei specializări în parte, va trebui să completezi o fișă a pacienților. Rezidenților de gardă le va fi de mare folos un asemenea document.
  • Finalul zilei vine la pachet și cu puțin timp liber, pe care îl poți exploata după bunul plac. Poți investi resurse atât în pregătirea profesională, cât și în hobby-urile care îți oferă motive de bucurie. 

La ce trebuie să te aștepți ca medic rezident?

Tocmai pentru că toate activitățile derulate în timpul rezidențiatului sunt influențate de specificitatea specializării, există și alte aspecte de care ar trebui să ții cont. 

Pe lângă informațiile valoroase și experiențele practice pe care le vei deprinde în urma orelor de lucru va trebui să iei în calcul și detalii precum: 

  • Gărzile pot dura chiar 20 de ore. Trebuie să te aștepți și la ture de noapte extenuante. Programul solicitant face parte din viața oricărui medic rezident. Însă, imediat după încheierea turei de noapte, ți se oferă 24 de ore libere. Încearcă să îți reîncarci bateriile și să faci ceea ce îți place mai mult. Fără odihnă și momente de relaxare, vei ajunge în mod clar la epuizare sau chiar burnout. 

Citește și: Medic rezident | cum să “supraviețuiești” turelor de noapte

  • Nu există o formulă pentru succes. Nu există o viață de rezident perfectă, presărată de experiențe unice sau performanțe extraordinare. Totuși, există câteva lucruri care îți vor ușura munca. Ia-ți mentori capabili să te inspire în cariera de medic. Urmărește-i cu atenție și încearcă să preiei tot ce-i mai bun de la ei. De asemenea, acordă suficient timp procesului de învățare și acumulare de cunoștințe. 
  • Sporurile sunt calculate în funcție de specializare. Fiecare secție prezintă un spor, care se adaugă la salariul final. Valoarea fiecăruia este prevăzută în Hotărârea nr. 153 din 29 martie 2018, publicată în Monitorul Oficial. În cazul salariului, formula aplicată este salariul brut la care se adaugă suma încasată de pe urma sporului. 

Te-ar putea interesa și: Cum să te angajezi ca medic rezident | condiții de angajare și acte necesare

Concluzii

Viața de rezident nu-i deloc ușoară. Este, totuși, o perioadă care îți va oferi multe momente revelatoare. Te vei descoperi pe zi ce trece, ceea ce îți va oferi șansa să îți îmbunătățești constant abilitățile. Este o muncă intensă cu sinele, dar și cu cei care se află în situații critice. Pe lângă responsabilitățile aferente unui medic rezident, va trebui să gestionezi și programul solicitant, stabilit în funcție de fiecare specializare în parte. Tocmai de aceea, e important să acorzi o atenție deosebită momentelor de odihnă. 

De asemenea, e important să nu-ți faci așteptări sau gânduri nerealiste. Perioada de rezidențiat poate fi un carusel de emoții și stări. 

Rămâi concentrat pe ceea ce contează și dă tot ce-i mai bun pentru a deveni un medic de succes!

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment