Top studii clinice de urmărit în 2024 

Top studii clinice de urmărit în 2024 

2024 se preconizează unul prosper pentru industria medicală. De-a lungul timpului au existat multe provocări cu privire la efectuarea studiilor clinice, mai ales în ultimii doi ani. Găsirea unui vaccin pentru virusul imunodeficienței umane (HIV) a reprezentat principalul scop pentru specialiști în 2023, însă rezultatele nu au dat performanțele dorite. Faza a treia a vaccinului Janssen a eșuat. Singura soluție valabilă a rămas prevenția, cel puțin în 2023. Pentru noul an, există numeroase premise de evoluție atât în ceea ce privește efectuarea tratamentelor, cât și depistarea afecțiunilor grave.

Există multe studii în plină desfășurare a căror rezultate nu reprezintă doar eforturi științifice, ci și metode facile de sporire a nivelului general de sănătate. Rămâi până la final și descoperă șapte dintre cele mai populare investigații.

Top 7 studii clinice și descoperiri medicale în 2024 

Pe lângă salvarea de vieți, specialiștii medicali și cercetătorii lucrează neîntrerupt în laboratoare pentru a găsi soluții la cele mai grave afecțiuni. Este o luptă constantă care implică timp, atenție la detalii, dar mai ales resursele necesare în materie de echipamente. Iată doar 7 dintre cele mai populare inovații care ar putea schimba parcursul medicinei în anul 2024:

  1. Identificarea cancerului pulmonar cu ajutorul inteligenței artificiale

Inteligența artificială este din ce în ce mai abordată pentru a ușura munca în multe sectoare de activitate. În industria medicală ar putea fi folosită pentru a diagnostica cancerul pulmonar și a reduce implicit cu până la 50% timpul pierdut pentru investigații. Ce implică mai exact integrarea unei soluții digitale? Pe lângă evaluarea medicului, se va derula inclusiv o analiză AI, care va putea scana îndeaproape radiografia toracică efectuată. Totuși, e nevoie de studiu amănunțit pentru a ajunge la primele rezultate palpabile. O echipă din Marea Britanie se ocupă deja de problema identificării cancerului pulmonar. Studiul are în vedere 150.000 de pacienţi, cu vârsta de peste 18 ani cărora li s-a recomandat o radiografie toracică de către medicul de familie. 

Tot referitor la cancer, studiul Skyscraper-01 reprezintă o revelație în domeniu. Obiectivul principal pe care îl are în vedere investigația este TIGIT, o proteină recunoscută pentru efectele asupra dezvoltării și extinderii cancerului. Mulți consideră că poate prelungi viața celui bolnav de cancer. Totuși, concluziile cu privire la eficiența administrării medicamentelor pe bază de TIGIT nu au fost dezvăluite încă.  

  1. Vaccinul împotriva tuberculozei ar putea fi esențial în tratarea HIV 

De-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul că cei infectați cu HIV sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de tuberculoză. Se lucrează astfel pentru dezvoltarea unui vaccin care să fie aplicat atât celor detectați seropozitivi, cât și celor care nu au HIV. 

În mod evident, poate cea mai importantă problemă a infectării cu HIV este lipsa unei soluții de prevenție care să elimine posibilitatea dezvoltării bolii. S-au tot efectuat teste, însă latența virusului este cea care duce la eșecuri în obținerea unor perspective demne de urmat pe termen lung. Speranțe încă există, chiar dacă stadiul III al vaccinului Jassen nu a putut continua. Spre exemplu, studiul Mosiaco de fază III a fost încheiat, însă există momentan doar etape incipiente pentru lupta împotriva virusului imunodeficienței umane. Au trecut aproape 40 de ani, dar experții nu se lasă păgubași – găsirea unui leac reprezintă principalul scop pe care și-l asumă. 

Citește și interviul cu Dr. Horațiu Ioani, medic neurochirurg: Medicina este în urma altor industrii în privința digitalizării

  1. Se lucrează la un medicament împotriva depresiei 

Compania Johnson & Johnson a anunțat deja că efectuează studii pentru a obține o soluție împotriva tulburării depresive. Medicamentul se numește aticaprant și se află încă în faza de testare. Totuși, efectele pe care le are asupra receptorilor k-opioid sunt evidente. Practic, administrarea poate reduce stresul, oboseala și epuizarea psihică. De asemenea, experții spun că poate regla inclusiv starea de spirit. Odată lansat pe piață, se estimează că medicamentul va genera vânzări de miliarde de euro. Nu este doar părerea companiei Johnson & Johnson – există și altele care lucrează la integrarea unui asemenea remediu în gama de produse precum Neumora sau AbbVie. 

Pentru cei care se confruntă de ceva timp cu depresia anunțul vine ca o promisiune, mai ales că în momentul de față există prea puține alternative. Apariția pe piață este preconizată pentru luna iunie 2024, ceea ce înseamnă că până atunci se vor derula și alte verificări.

  1. Este așteptată o terapie genetică pentru distrofia musculară Duchenne

Nu este tocmai o inovație pentru că tratamentul a apărut deja în anul 2023. Compania Sarepta Therapeutics a adus pe piață o soluție, însă fără a avea o întrebuințare generală. Terapia genetică Elevidys se adresează doar copiilor mici, iar rata de eficiență pe care o prezintă nu a fost demonstrată încă. 

Tocmai de aceea, Pfizer s-a hotărât să deruleze o investigație amplă, adresată unui eșantion mare, care include mai multe categorii de vârstă. Directorul general, Albert Bourla, a spus că efectuează o fază avansată a studiului, dar nu pot anunța încă descoperirile la care au ajuns. Nu se știe exact în ce lună din 2024 vor apărea concluziile, dar cert este că Pfizer promite un tratament mult mai sigur împotriva distrofiei musculare. Evaluările amănunțite sunt legate de siguranța administrării terapiei, dar și de posibilele riscuri care pot apărea pe termen lung – de aici și amânarea comunicării unui rezultat. 

  1. Administrarea de celule stem pentru bolnavii de Parkinson

Nu mai încape îndoială că boala neurodegenerativă Parkinson are consecințe grave asupra funcționării sistemului nervos. Mulți pacienți sunt diagnosticați mult prea târziu, ceea ce nu face decât să prelungească agonia celor aflați în suferință. Conform unei statistici efectuate de Asociaţia de Luptă împotriva bolii Parkinson în anul 2020, în România există aproximativ 72.000 de pacienți vizați. 

Studiul STEM-PD vrea să schimbe însă traiectoria tratamentelor administrate. Principalul obiectiv este de a identifica persoane în fază incipientă, cărora să li se transfere celule stem embrionare către creier. Este prima inițiativă care ia în considerare administrarea de celule stem bolnavilor de Parkinson, ceea ce face loc unor noi descoperiri. Au fost oferite deja primele doze în februarie 2023 și rezultatele sunt așteptate la sfârșitul lui 2024. 

Află mai multe despre cauza progresiei bolii Alzheimer.

  1. Vaccin împotriva gripei, dar și altor variante COVID-19

Pericolul cauzat de COVID-19 nu este pe deplin eliminat, oricât de mult ar vrea să creadă pacienții vaccinați. Gripa este o nouă provocare pentru marile companii pharma. Moderna se numără printre cele mai interesate de evoluția simptomelor și implicit a găsirii unui tratament favorabil. În România, cazurile de rujeolă s-au înmulțit considerabil, la fel și cele de gripă. Într-o singură zi pot veni la spital 300 de persoane infectate, ceea ce ridică întrebări inevitabile cu privire la o nouă epidemie. Există deja zeci de cazuri, iar spitalele par să nu mai facă față. 

Eficiența unui vaccin antigripal este cuprinsă între 40% până la 60%. Tocmai de aceea, Moderna preia frâiele unei cercetări mai complexe. Primele rezultate sunt așteptate undeva în primele luni ale 2024. 

  1. Triajul pacienților prin intermediul inteligenței artificiale 

Avansul tehnologic este gata să susțină medicina și în ceea ce privește triajul pacienților. Până acum nu au fost descoperite metode care să sporească productivitatea și să determine exact riscul la care sunt supuși pacienții care vin la urgență. Scorurile de risc clinic care sunt folosite în prezent s-au demonstrat a fi foarte ineficiente. Așadar, a fost dezvoltat RISKINDEX – o evaluare bazată pe inteligența artificială. Ce face mai exact noul scor? Verifică posibilitatea de deces la 31 de zile de la accesarea serviciilor medicale, ceea ce îmbunătățește semnificativ efectuarea triajului. Chiar dacă a fost pus în aplicare deja în patru spitale, studiul nu a fost încă validat. Totuși, experții preconizează că integrarea tehnologiei pentru identificarea stării de sănătate a pacienților va aduce numeroase beneficii. Erorile umane sunt eliminate din start, la fel și timpul pierdut pentru depistarea afecțiunilor. 

Concluzii 

Anul 2024 vine cu multe premise în domeniul medical. Specialiștii lucrează de zor pentru a oferi industriei șansa de a spori lupta împotriva afecțiunilor cu efecte grave asupra echilibrului întregului organism. Multe companii farmaceutice investesc sume colosale pentru a susține studiile și a obține rezultate cât mai pertinente. Poate cele mai prolifice investigații rămân cele împotriva HIV, a bolii Parkinson, a cancerului, dar și a depresiei. Însă, concluziile sunt preconizate pentru finalul sau jumătatea anului 2024. În cazul HIV dezvoltarea unui vaccin este de departe cea mai dificilă provocare, însă experții sunt dispuși să aloce toate resursele necesare. Cert este că inteligența artificială este cea care susține multe dintre cele mai importante inovații, ceea ce reprezintă un real ajutor pentru medici. 

Rămâi la curent cu noile descoperiri medicale și bucură-te de cele mai bune tratamente!

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment