România a semnat un acord cu Italia pentru transplantul pulmonar

România a semnat un acord cu Italia pentru transplantul pulmonar

În luna martie, acreditarea centrului de la Spitalul Sf. Maria a expirat, de aceea oficialii au căutat soluții pentru transplantul pulmonar, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, în care mulți oameni au rămas cu probleme la nivelul plămânilor din cauza bolii.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că:

Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantaţi în România. Centrul de Transplant al Spitalului Sf. Maria, singurul din ţară, care a efectuat opt transplanturi pulmonare în ultimii ani, dintre care şase pacienţi încă trăiesc, a pierdut acreditarea, i-a expirat pe 9 martie şi spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia. Am încheiat deja un acord cu Italia privind transplantul pulmonar. În acest moment există o şansă la viaţă pentru pacienţii români aflaţi pe lista de transplant pulmonar de la ANT şi prin acest acord le oferim posibilitatea de a face acest transplant în clinici de specialitate din Italia”.

Citește și Primul transplant de țesut pulmonar de la donatori vii la un pacient cu COVID-19

De câte transplanturi pot beneficia românii

Acordul presupune colaborarea dintre ANT şi Institutul Naţional de Sănătate – Centrul Naţional de Transplant din Italia în domeniul transplantului pulmonar, iar acordul reglementează colaborarea dintre cele două instituţii. Vorbim despre zece centre de transplant, zece centre din Italia. (…) Există o limitare la un număr 5 transplanturi pulmonare pe an. Asta este ceea ce s-a putut obţine în acest moment. Nu se pot efectua mai mult de cinci transplanturi pulmonare în Italia pe an”.

Pe lângă această colaborare cu Italia, Ministerul Sănătății a anunțat că există discuţii avansate şi cu un centru de transplant pulmonar din Franţa.

Avem discuţii avansate cu un centru de transplant din Franţa pentru a primi pacienţi români cu recomandare de transplant pulmonar. De asemenea, pentru a trimite şi pentru a primi echipe de medici specialişti pentru pregătirea centrului de transplant sau pentru pregătirea unor centre de transplant pulmonar aici în România. Este clar, aşa cum era şi în 2016, că trebuie să dezvoltăm aici capacitatea de a avea transplant pulmonar, capacitatea de a efectuat transplant pulmonar. Ne-am dori să avem medici în ţară care să poată să efectueze în mod autonom această procedură chirurgicală. Mai ales ne-am dori să avem pneumologi talentaţi şi antrenaţi în a diagnostica pacienţii şi a-i îngriji înainte şi mai ales după transplantul pulmonar”.

Citește și A fost realizat primul transplant de trahee din istorie

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment