Corecția bugetară, acel pachet urgent de măsuri fiscale și bugetare pe care Guvernul României trebuie să le adopte pentru a reduce deficitul excesiv și pentru a evita consecințe economice grave, va ajunge și la domeniul Sănătății.
Chiar și în contextul în care sistemul sanitar este deja subfinanțat, măsurile de reechilibrare bugetară presupun reduceri de cheltuieli la servicii precum investigații medicale, dar și medicamente.
Potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituția are alocat anul acesta un buget de 77 de miliarde de lei, însă pentru a acoperi toate serviciile și cheltuielile necesare are nevoie de mai mult, dificil de obținut, în condițiile economice actuale.
„Ca să putem să derulăm tot ceea ce avem până la sfârșitul anului, ca și servicii medicale, cheltuieli, medicamente, materiale sanitare, pe toate categoriile bugetare, e nevoie de aproximativ 88 de miliarde. Ca să facem ceva în plus, să venim cu servicii noi, să venim cu medicamente noi pe lista de compensate, e nevoie de aproximativ 100 de miliarde. Știm că lucrul acesta este absolut aproape imposibil, având în vedere datele economice”, a explicat Horațiu Moldovan, potrivit Curs de Guvernare.
Dacă ne referim la încasări, execuția bugetară din aprilie arată că Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a avut încasări din contribuții în valoare de 21,86 miliarde de lei, iar cheltuielile 27,238 miliarde, deficitul fiind de 3,5 miliarde lei.
Citește și: CNAS: Medicii de familie vor putea elibera rețete compensate în baza documentelor de la medicina muncii
Care este legătura între CNAS și FNUASS?
CNAS este instituția publică aflată în subordinea Ministerului Sănătății, care are rolul de gestionare și funcționare a sistemului de asigurări sociale de sănătate în România. Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este fondul public în care se colectează contribuțiile sociale de sănătate (CASS) și din care se plătesc: servicii medicale (consultații, tratamente, spitalizări), medicamente compensate, dispozitive medicale, servicii de prevenție și alte cheltuieli din sistemul sanitar public.
Cu alte cuvinte, fără CNAS, fondul nu ar putea fi gestionat și direcționat către servicii medicale. La polul opus, fără FNUASS, CNAS nu ar avea resurse pentru a finanța serviciile medicale din sistemul public.
Președintele CNAS, așteptat cu o propunere de reducere a cheltuielilor
În condițiile în care viitorul guvern va trebui să aplice măsuri de corecție bugetară, președintele CNAS este așteptat cu o propunere de eficientizare a cheltuielilor. Zonele unde pot fi operate reduceri ar fi medicamentele, costurile unor dispozitive și concediile medicale.
De asemenea, aici au fost menționați și contribuabilii – inclusiv cei exceptați de la plata contribuțiilor.
„La o simplă privire, chiar şi neprofesionistă, cifrele stau în felul următor: sunt aproximativ 6 milioane de plătitori la Fondul național unic de asigurări de sănătate şi sunt aproximativ 17 milioane de beneficiari. Va fi o decizie politică. Noi, din punct de vedere tehnic, vom pune pe masa guvernului şi pe masa coaliției de guvernare niște calcule pe absolut fiecare categorie, din cele aproximativ 19 categorii de exceptați la plata contribuției pentru asigurări de sănătate”, a mai spus Horațiu Moldovan.
Acesta mai subliniat că, e drept, există anumite scenarii, însă nu a dorit să le prezinte, pentru că „e un moment sensibil în ceea ce privește construcția guvernului”.
Te-ar putea interesa și acest articol: Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor cer măsuri bugetare care nu împovărează plătitorii de taxe
Medicii ar putea fi premiați pentru reducerea spitalizărilor
Un alt punct discutat a fost scăderea spitalizărilor și creșterea investigațiilor în ambulatoriu. Medicii care redirecționează pacienții în ambulatoriul de specialitate ar putea fi premiați pentru că, datorită deciziei lor, costurile spitalicești sunt reduse.
„Este un mecanism pe bază de performanță, în ambulator şi la nivelul medicului de familie, astfel încât să cuantificăm, odată ce avem implementată noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate, să putem să avem o evidență a cazurilor care nu necesită internare, ca urmare a acțiunii medicului în ambulatoriul de specialitate şi a medicului de familie, şi să venim cu un stimulent de ordin financiar, să premiem efectiv acest medic, care ne ajută să evităm niște costuri spitalicești”, a mai spus Horațiu Moldovan potrivit Curs de Guvernare.
De asemenea, situația concediilor medicale va trebui echilibrată, inclusiv pentru a limita „comportamentul semi-abuziv sau abuziv” în acordarea acestora. Pentru a preveni acest lucru, se va lucra la o reglementare mai clară.
Ești medic specialist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.