Medicii de familie ar putea să elibereze rețete compensate în baza documentelor emise de specialiștii din cabinetele de medicina muncii, iar specialiștii din medicina muncii ar putea colabora cu angajatorii și furnizorii finanțați de CNAS.
Concret, în baza unor scrisori medicale eliberate de cabinetele de medicina muncii, medicii de familie pot emite rețete compensate pentru tratamentul recomandat angajaților, însă în limitele competențelor profesionale.
În baza acestor scrisori medicale, medicii de familie pot continua să le ofere pacienților lor îngrijirile corespunzătoare, în funcție de recomandările medicilor de medicina muncii. Totodată, aceștia mai pot decide și asupra nevoii de a efectua investigații paraclinice sau pot emite bilete de trimitere către medicii de specialitate clinică din ambulatoriu ori către spitale – acolo unde este cazul.
În egală măsură, cabinetele de medicina muncii pot încheia convenții cu casele de asigurări de sănătate din țară, pentru a fi recunoscute biletele de internare eliberate de către medicii care își desfășoară activitatea în aceste unități spitalicești.
Te-ar putea interesa și: Cariera de medic de familie: ce viitor are medicina familiei și care sunt beneficiile profesiei
Anunțul a fost lansat chiar de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conf. univ. dr. Horațiu Remus Moldovan, care a prezentat, la Congresul de Securitate și Sănătate în Muncă (organizat la Brașov), principalele posibilități de colaborare între actorii importanți privind serviciile medicale, în scopul protejării sănătății angajaților, în calitatea lor de persoane asigurate.
„Medicul de medicina muncii, principalul consilier al angajatorului”
În acest context, potrivit unui comunicat de presă, președintele CNAS Horațiu Remus Moldovan a precizat că „medicul specialist de medicina muncii este principalul consilier al angajatorului şi al reprezentanților angajaților în probleme de promovare a sănătății în muncă şi în îmbunătățirea mediului de muncă din punct de vedere al sănătății în muncă”.
De asemenea, președintele CNAS a făcut apel la cei peste 400 de specialiști de securitate și sănătate în muncă și reprezentanți ai angajatorilor prezenți la evenimentul de la Brașov, să disemineze către angajați informații despre serviciile de prevenție ce pot fi decontate de instituția pe care o conduce.
Tot aici, a fost subliniat faptul că depistarea precoce a bolilor grave este și în interesul angajatorilor, care pot evita astfel pierderea capacității de muncă a angajaților pe perioade îndelungate.
În același timp, Horațiu Remus Moldovan a precizat că Ministerul Sănătății derulează un program național de prevenire a îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc determinanți din mediul de viață și muncă și a făcut un apel ca și alte instituții publice cu rol în securitatea și sănătatea în muncă să fie implicate în tot ce înseamnă activitatea de prevenție.
„Zero hârtie” în relația medic-medic, prioritate a CNAS
Tot la Brașov, președintele CNAS a prezentat care sunt principalele priorități ale instituției în perioada următoare, și anume:
- dezvoltarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS);
- renunțarea la utilizarea documentelor pe suport hârtie în relația dintre medic și pacient, dar și dintre medici (este vorba despre principiul „zero hârtie”);
- eficientizarea cheltuielilor din domeniul sănătății;
- identificarea unei soluții de facilitare a programărilor pacienților la furnizorii de servicii medicale.
Citește și: Noua platformă informatică a CNAS ar putea fi gata în 2026. Avertismentele medicilor
De menționat mai este și faptul că sumele cu care asigurații contribuie la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) acoperă în jur de jumătate din costurile serviciilor de sănătate de care aceștia beneficiază, restul cheltuielilor necesare fiind finanțate prin alocări de la bugetul de stat.
Ești medic specialist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.