Stimulente financiare și subvenții pentru locuințe și transport, printre măsurile propuse într-un ghid al MS pentru a atrage și păstra medicii în localitățile din România

Stimulente financiare și subvenții pentru locuințe și transport, printre măsurile propuse într-un ghid al MS pentru a atrage și păstra medicii în localitățile din România

Stimulente financiare, diferite bonusuri sau subvenții pentru locuințe și transport – sunt doar câteva dintre măsurile incluse de Ministerul Sănătății într-un ghid pentru autorități, altfel încât să fie redus deficitul de cadre medicale.

Măsurile sunt incluse în „Ghidul de acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate”, elaborat de Ministerul Sănătății, care are drept scop promovarea unor bune practici pentru atragerea și retenția resursei umane din domeniul sănătății în comunitățile din România

Potrivit ministrului Sănătății, atragerea și păstrarea medicilor într-o localitate anume nu ține numai de dimensiunea financiară. 

„Deși un salariu mai mare ajută, nu este suficient, pentru că oricând un medic specialist va găsi un salariu mai mare în altă parte. Cadrele medicale cer să fie respectate în comunitatea în care lucrează și trăiesc. Au nevoie de acces la o infrastructură dezvoltată, la spitale dotate și la educație bună pentru copiii lor. Sunt cerințe firești de care atât noi, la ministerul Sănătății, cât și autoritățile locale, trebuie să fim conștienți și să le răspundem, onest și responsabil” , a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit ghidului, România se confruntă cu o distribuție geografică defectuoasă a cadrelor medicale, în special în zonele rurale și urbane non-universitare. 

Deși s-au înregistrat îmbunătățiri notabile în ultimii ani, densitatea medicilor, a asistenților medicali și a altor profesioniști din domeniul sănătății se situează încă sub media Organizației Mondiale a Sănătății.

În egală măsură, migrația forței de muncă și îmbătrânirea actualelor cadre medicale reprezintă o presiune suplimentară asupra resurselor umane deja limitate. De altfel, îmbătrânirea reprezintă o preocupare deosebită pentru medicii de familie, 40% dintre aceștia având vârsta de 55 de ani (și peste).

sursa imaginii: Ghidul de acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate

Aceste valuri de migrație a cadrelor medicale în alte state au la bază de un cumul complex de factori, atât negativi, denumiți factori de respingere, dar și pozitivi, denumiți factori de atracție.

sursa imaginii: Ghidul de acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate

Cum arată aceste stimulente financiare și nefinanciare pentru medici?

1. Stimulente financiare: bonusuri salariale și creșteri ale veniturilor

Printre măsurile incluse în acest Ghid se numără și cele referitoare la stimulentele financiare și nefinanciare pentru a atrage cadrele medicale. De exemplu, la capitolul „Bonusuri salariale și creșteri ale veniturilor”, se arată că pot fi acordate bonusuri financiare pentru cadrele medicale din spitalele publice aflate în zonele deservite insuficient

De altfel, stimulentele financiare sunt prevăzute prin lege (95/2006, art 199, alin. 2): „Autoritățile administrației publice locale pot acorda personalului medical și de specialitate din spitalele publice din rețeaua sanitară proprie stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe țară, în baza hotărârii autorităților deliberative ale autorităților administrației publice locale.

Alte măsuri financiare prevăzute în document sunt: 

  • acordarea de bonusuri financiare de până la 20% din salariul de bază pentru personalul medical din unități sanitare din zonele izolate;
  • acordarea de facilități și sprijinirea medicilor de familie prin acordarea de stimulente pentru înființarea de noi cabinete și sedii secundare;
  • acordarea de stimulente financiare pentru medicii de familie din anumite zone.

Specialiștii care au realizat Ghidul au inclus și câteva exemple de spitale care au prevăzute astfel de stimulente financiare, și anume:

  1.  Spitalul Județean de Urgență Vâlcea acordă stimulente în valoare de 2 salarii minime pentru medicii de radiologie și imagistică medicală, pentru a-i păstra în unitatea sanitară pe termen mediu și lung.
  2. În municipiul Rădăuți, județul Suceava, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, medicii nou angajați în Spitalul Municipal „Sf. Doctori Cozma și Damian’’ primesc un stimulent unic de 4.500 lei la semnarea contractului.
  3. În numeroase județe, sunt aplicate prevederile Contractului Cadru privind modalitatea de stimulare a tinerilor medici să își deschidă cabinete de medicină de familie.

Te-ar putea interesa și: 10 moduri în care relocarea îți poate duce cariera medicală la un alt nivel

2. Stimulente financiare: locuințe subvenționate și asistență pentru transport

Un alt tip de stimulent este reprezentat de locuințele subvenționate și de asistența pentru transport. Aici este menționată posibilitatea acordării unor subvenții pentru închirierea locuinței, dar și sprijin pentru transport – toate ar fi oferite cu o clauză de loialitate, pentru a asigura angajamentul față de angajator. De asemenea, există posibilitatea ca medicii să poată închiria sau cumpăra locuințe administrate sau deținute de autoritățile publice locale. 

Și în această situație sunt enumerate câteva exemple: 

1. Consiliul Județean Vâlcea a achiziționat 17 apartamente pe care le vor pune la dispoziție tinerilor medici care se vor angaja la SJU Vâlcea. În prezent, până va fi gata renovarea apartamentelor, decontarea chiriei cadrelor medicale nou angajate, din afara localității, se face prin acordarea de stimulente.

2. Spitalul Municipal Oltenița, județul Călărași, oferă un stimulent în valoare de 1.000 lei/medic în fiecare lună pentru a acoperi cheltuielile de transport pentru medicii navetiști.

Condițiile pentru a primi stimulentul sunt următoarele:

  • medic angajat cu contract de gărzi care efectuează un număr de minim 6 gărzi/lună;
  • domiciliu în afara ariei municipiului Oltenița;
  • absența unei locuințe proprietate personală sau în folosință pe bază de contract de închiriere în municipiul în care se află spitalul. 

3. Medicii rezidenți sau specialiști, nou angajați în Spitalul Municipal Dorohoi, județul Botoșani, pot utiliza programul de locuințe ANL. Acest program include subvenții pentru chirie și potențiale împrumuturi fără dobândă pentru utilități. 

Citește și: Dezvoltarea profesională a unui tânăr medic specialist – sfaturi utile

4. Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș, județul Brașov, oferă subvenții pentru chirie de până la 1.539 lei/lună pentru fiecare medic și sprijin pentru cheltuielile de transport, în valoare de 86 lei/zi.

Condițiile pentru a primi aceste stimulente sunt ca medicul:

  • să desfășoare activitatea la spital;
  • să nu aibă domiciliul stabil și să nu dețină locuință proprietate personală la o distanță mai mică de 50 km de localitatea în care se află spitalul;
  • să existe contract de închiriere înregistrat la Administrația Financiară pentru o locuință din fondul locativ privat (pentru chirie);
  • să nu aibă încheiat contract de închiriere pentru o locuință din fondul locativ privat, situată în localitatea în care se află spitalul (pentru transport).

3. Stimulente financiare: recompensarea performanței medicilor

Ultimul tip de stimulent este cel care se referă la recompensarea performanței, adică integrarea modelelor de plată în funcție de performanță, cum ar fi calitatea muncii și rezultatele pentru pacienți. Important de menționat este că va exista o bază legală și pentru acest tip de recompensare: începând din 2025, o Ordonanță a Guvernului, în curs de adoptare, prevede posibilitatea spitalelor publice de a monitoriza anual indicatorii de performanță pentru fiecare departament, precum și pentru personalul medical. Valoarea stimulentelor nu poate depăși șase salarii minime brute.

Află: Ce faci când nu îți găsești un loc de muncă? 5 alternative pe care să le iei în calcul

Acestea sunt câteva stimulente financiare incluse în ghidul publicat de Ministerul Sănătății, în scopul de a atrage și reține medicii în diverse localități din România.

Ești medic specialist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment