Studiu Medlife: Tulpina Omicron se transmite deja comunitar în România

Studiu Medlife: Tulpina Omicron se transmite deja comunitar în România

Specialiștii Medlife transmit că tulpina Omicron se transmite deja comunitar în România și că aceasta va deveni dominantă în următoarele 2 săptămâni. 

Potrivit Mediafax, în ultimele cinci săptămâni, MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 300 de probe COVID-19 pozitive. Dacă pe loturile anterior studiate nu au existat suspiciuni de infectare cu Omicron, în ultima săptămână, din 85 de probe, au fost identificate 30 de cazuri cu noua tulpină, ceea ce indică trendul îngrijorător în ceea ce privește răspândirea acesteia. Specialiștii transmit că interacțiunea oamenilor cu ocazia sărbătorilor a dus la o răspândire comunitară semnificativă a noii tulpini. Probele cu noua tulpină au fost identificate în București (14), Cluj (8), Timișoara (4) și Brașov (4).

Citește și: Ministrul Sănătății, discuții cu patronatele pentru controlul unui potențial val pandemic

„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele acestea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpină confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă. O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este și mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte țări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeași traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvențiere desfășurat de MedLife.
Reprezentanții studiului consideră că rezultatele sunt cu adevărat îngrijorătoare și că acestea sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron, care cel mai probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment