Primul proiect pe Sănătate din PNRR este aproape de adoptare. A fost aprobat și bugetul de stat pentru 2022

Primul proiect pe Sănătate din PNRR este aproape de adoptare. A fost aprobat și bugetul de stat pentru 2022

Ministerul Sănătății a realizat proiectul de ordin privind adoptarea Manualului centrelor comunitare integrate din România, proiect lansat deja în dezbatere publică și care urmează să fie aprobat în perioada următoare.

Proiectul presupune realizarea unui manual al centrelor comunitare integrate, ce vor include spații pentru furnizarea de servicii medicale, sociale și educaționale pentru grupurile vulnerabile.

Scopul proiectului

În referatul de aprobare a ordinului de ministru se arată că rezultatele la care se dorește să se ajungă prin PNRR includ, printre altele, 200 de centre comunitare integrate nou construite, renovate sau echipate, precum spații pentru furnizarea de servicii medicale, sociale, educaționale în conformitate cu prevederile legislației specifice.

De asemenea, în referat se precizează că în cadrul componentei Sănătate a PNRR sunt propuse intervenții prin care să se asigure accesul la asistență medicală prin crearea și implementarea unor mecanisme juridice și financiare de încurajare a implicării personalului medical și de asistență medicală comunitară în oferirea serviciilor medicale către populația vulnerabilă, inclusiv prin mijloace de telemedicină.

Citește și: Ministerul Sănătății vrea înființarea centrelor comunitare. Ce echipe medicale vor fi angajate

Aceste reforme și investiții au scopul de a reduce inegalitățile în ceea ce privește accesul la asistența medicală prin construcția și dotarea celor 200 de centre comunitare integrate. 

Centrele vor funcționa în zonele rurale marginalizate și în zonele urbane marginalizate, în vederea reducerii inegalităților în ceea ce privește accesul la asistența medicală, prin crearea și implementarea unor mecanisme juridice și financiare de încurajare a implicării personalului medical și de asistență medicală comunitară în oferirea serviciilor medicale către populația vulnerabilă, inclusiv prin mijloace de telemedicină. 

În 2022, Ministerul Sănătății va primi mai puțini bani la buget

Ministerul Finanțelor a publicat, duminică, proiectul bugetului de stat pentru 2022, prin care bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o ţintă de deficit bugetar estimată la 5,84% din PIB şi deficit ESA estimat la 6,2% din PIB.

Ministerul Sănătății primește un buget ușor mai scăzut decât în 2021, de 23,5 miliarde lei (-0,1%), dar pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) s-au prevăzut venituri în creștere cu 2,8%, ajungându-se la 51 miliarde de lei.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment