Strategia națională de vaccinare împotriva Covid-19: Cine are prioritate și care sunt etapele campaniei

Strategia națională de vaccinare împotriva Covid-19: Cine are prioritate și care sunt etapele campaniei

Autoritățile au prezentat în mod public, recent, strategia națională de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Potrivit strategiei, care a fost publicată și în Monitorul Oficial, în document se are în vedere întregul proces și lanț de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. 

De menționat este că strategia a fost adoptată în cadrul CSAT, condus de președintele Klaus Iohannis.

Structurile cu atribuții în asigurarea vaccinării împotriva virusului Sars-COV2 sunt:

– Ministerul Sănătății, cu toate instituțiile din subordine

– Ministerul Apărării Naționale

– Ministerul Afacerilor Interne

– Serviciul de Telecomunicații Speciale

– alte ministere și instituții cu rețele sanitare propria.

Citește și Medici pro și contra vaccinului anti-COVID

Responsabilitățile Ministerului Sănătății sunt, printre altele: asigurarea permanentă a Strategiei de vaccinare, inițierea de acte normative specifice pentru implementarea acestei strategii, asigurarea condițiilor logistice necesare (depozitare, distribuție, asigurare resurse umane în echipele de vaccinare) și asigurarea fondurilor pentru toate activitățile.

Fiecare persoană va primi dovada vaccinării din Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV), în care vor fi specificate mai multe informații importante: datele de identitate ale pacientului vaccinat, etapa de vaccinare, tipul vaccinului, lotul și seria, data efectuării vaccinului, data rapelului, după caz. De asemenea, fiecare persoană vaccinată va avea și informații cu privire la conduita în cazul reacțiilor adverse postvaccinare.

Este de așteptat ca disponibilitatea și accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele inițiale ce vor urma autorizării, din cauza capacității insuficiente de producție și a cererii extrem de ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare și distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil“, arată Strategia publicată în Monitorul Oficial.

Pentru a stabili cine are prioritate, au fost luați în considerare mai mulți factori, precum: principii de etică și echitate socială, criterii epidemiologice, criterii medicale (impactul infecției cu SARS-CoV2 la nivel individual și colectiv), riscul de evoluție severe și deces în caz de infecție, riscul de transmitere a infecției de la persoana infectată la restul persoanelor, activități esențiale etc.

Citește și Alexandru Rafila susține că vaccinul anti-COVID nu va produce efecte adverse

Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva Covid-19 sunt:

– personalul din domeniul sănătății

– personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale

– populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-Cov-2

– personalul din alte domenii cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Aceste grupuri prioritare sunt cele care ar trebui vaccinate în prima etapă, urmând ca, odată epuizată această etapă, vaccinarea să fie disponibilă pentru toată populația, în vederea asigurării protecției față de formele severe și realizării imunității colective, estimată în prezent la 70% din totalul populației”, mai explică sursa citată.

Categoriile de personal din domeniul sănătății se detaliază după cum urmează: 

– personalul din spitale și unități ambulatorii (personal medico-sanitar, auxiliar, administrativ, personal de securitate și pază etc.)

– personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU. IJSU, camere de gardp, CPU, UPU

– personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară

– personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății

– personalul din serviciile stomatologice

– medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical

– paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare

– personal din servicii de sănătate publică (INSP, DSP)

personal din unități sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie

– personal din centre de dializă și transfuzii

– personal implicat în campaia de vaccinare

Autoritățile au avut în vedere, la realizarea acestei strategii, și elaborarea unor etape de vaccinare. Definirea acestor etape va fi stabilită în funcție de momentul estimat de aprobare, producție și alocare a unuia sau mai multor vaccinuri de către fiecare țară. 

Citește și Compania farmaceutică Pfizer a creat un vaccin anti COVID-19 cu o rată de succes de 90%

Etapa I:

– definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare – una sau două doze)

– include persoanele din categoria I (lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat)

– se derulează prin unități sanitare/centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare, după caz.

Etapa a II-a:

– definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare – una sau două doze)

– include persoanele din categoria a II-a (populația la risc – lucrători din domenii cheie, persoane cu vârsta peste 65 de ani etc.)

– se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

Etapa a III-a:

– definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare – una sau două doze)

– include populația generală din categoria a III-a

– se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

Se vor identifica echipele necesare fiecărei etape, modalitățile de suplimentare a acestora, programul surt de instruire, echipamentul de protecție necesar, zonele de echipare și dezechipare, resursele financiare. 

Urmează a fi operate toate modificările legislative necesare care vizează recrutarea și plata personalului ce va fi implicat în vaccinare.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment