Impactul COVID-19 asupra locurilor de muncă
Pandemia de COVID-19 a afectat cel mai grav sistemul medical global și continuă să aducă schimbări în procesele și modelele de angajare. Perioada pandemiei nu se va sfârși prea curând, de aceea gestionarea crizei de personal medical trebuie rezolvată rapid, iar găsirea unor noi forme de recrutare reprezintă o prioritate în momentul actual.
COVID-19 a impactat masiv tipul de tratament căutat de pacienți, capacitatea de desfășurare a activității centrelor medicale și, implicit, a personalului medical necesar în aceste condiții. Există un raport direct între numărul de pacienți, tratamentele solicitate și personalul medical necesar pentru desfășurarea lor.
Nu este o noutate faptul că sistemul medical românesc se confruntă cu un deficit de medici și asistenți medicali, însă în anul 2020 această criză a devenit și mai acută. Nevoia de personal medical calificat a crescut exponențial, la fel și cererile de recrutare din partea angajatorilor.
În 2020, MEDIjobs a observat o creștere a cererilor de angajare de 138.5% față de 2019.
Încă de la începutul anului platforma MEDIjobs a înregistrat o creștere cu 60% a nevoilor de recrutare de medici la nivel național, 14% pentru asistenții medicali, în timp ce cererea pentru restul tipurilor de personal medical a crescut per total cu 26%.
„În ultimele 8 luni s-au evidențiat 2 axe de specialități care au fost și sunt căutate. Specialitățile afectate direct de pandemia COVID-19, atât în spital, unde medicii au fost copleșiți de numărul mare de pacienți care necesită îngrijire (Medicină de urgență, ATI, Medicină internă, Neurologie, Medicină de familie etc), cât și cabinetele de medicină de familie sau pediatrie, care ghidează pacienții către spital. Axa a doua este reprezentată de specialitățile medicale ce tratează boli cronice și care, indiferent de contextul țării, necesită continuarea tratamentului (ex. Diabetologie, Cardiologie, Oncologie etc).” – Catrinel Hagivreta, CEO și CO-Fondator MEDIjobs
Cu toate că numărul pacienților care au accesat serviciile medicale a crescut, angajatorii s-au confruntat cu restricții în ceea ce privește modul de operare, iar costurile au crescut și ele pentru a asigura protecția pacienților și a echipei medicale împotriva infecției cu virusul SARS-COV-2.
„Principalele schimbări au fost măsurile și mai stricte de igienă și protecție pe care le-am implementat în cadrul clinicii. Acestea constau în dezinfecția riguroasă a suprafețelor și aparaturii, dezinfectant disponibil pentru personal și pacienți, lămpi UV pentru sterilizarea aerului, triaj epidemiologic pentru pacienții clinicii, distanțarea persoanelor în sala de așteptare, echipament de protecție. Am considerat că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a proteja pacienții și a diminua riscul infectării.” – Dan Stănilă, Medic și Manager Clinica Ofta Total
În 2020, MEDIjobs a colaborat atât cu spitale și instituții publice, cât și private. 2.2% dintre acestea au fost spitale de stat și 97.8% spitale și instituții private.
Date din platforma MEDIjobs
Conform datelor obținute prin intermediul platformei MEDIjobs, nivelul salariilor oferite de către angajatori s-a menținut la un nivel similar cu perioada de pre pandemie, deși cererea de medici a crescut cu peste 60 de procente.
Potrivit cererilor de recrutare din ultimele 9 luni, iată topul celor mai căutate specialități medicale:
- Asistenți medicali ATI (și din orice specialitate care cere abilități de îngrijire critică)
- Medici ATI
- Medici Medicină de laborator
- Medici Boli infecțioase
- Medici Medicină de urgență
- Asistenți medicali Unitatea de Primiri Urgență
6.6 % din cererile angajatorilor au fost pentru specialiști în medicină internă.
Schimbările în domeniul recrutării în timpul pandemiei de COVID-19
În urma pandemiei de COVID – 19 sistemele de sănătate au fost nevoite să recurgă la tehnologie pentru a menține interacțiunea cu pacienții. Deși nu se mai poate vorbi despre o interacțiune fizică, angajatorii au căutat metode alternative de a veni în sprijinul pacienților cu recomandări medicale, iar în cazul angajaților de a oferi un mediu sigur pentru desfășurarea activității.
Telemedicina a făcut posibilă menținerea comunicării medic-pacient. Cu toate că a fost ușor subestimată înainte de apariția pandemiei, telemedicina s-a dovedit a fi o practică utilă și un instrument salvator în aceste vremuri tulburi. În plină pandemie telemedicina devine necesară, nu mai este considerată opțională. De altfel, consultațiile medicale la distanță au fost reglementate recent prin Ordonanță de Urgență nr. 196 din 18 noiembrie 2020, motiv pentru care cererea de recrutare pentru astfel de poziții a crescut semnificativ în ultimele luni.
Citește și Telemedicina, o practică de viitor? Cât de viabilă este folosirea ei la scară largă
Pe lângă introducerea telemedicinei în sistemul de lucru, angajatorii din sistemul medical le-au oferit candidaților o alternativă pentru participarea în siguranță la un interviu de angajare. Interviul video a început să fie și el popular printre managerii de spitale și specialiștii în Resurse Umane. Flexibilitatea și eficiența unui interviu video constituie avantaje atât de partea angajatorilor, cât și de partea candidaților care folosesc această metodă de comunicare.
Citește și Interviul la distanță | Cum te asiguri că alegi candidatul potrivit
MEDIjobs și-a dorit să susțină specialiștii din domeniul medical și managerii și a lansat o nouă funcție în platformă de care au beneficiat și beneficiază în continuare atât companiile, cât și candidații.
“Pe perioada pandemiei de COVID-19, majoritatea angajatorilor au făcut tranziția către interviuri digitale, iar noi am vrut să completăm platforma noastră cu această experiență integrată. În luna mai MEDIjobs a lansat interviul digital pentru specialiștii medicali. Utilizatorii Medijobs pot opta atat pentru interviuri digitale voce sau video cât și pentru clasicele interviuri offline, direct din aplicația MEDIjobs odată cu stabilirea coordonatelor interviului.” – Catrinel Hagivreta CEO și Co-Fondator MEDIjobs România
Predicții pentru anul 2021 în ceea ce privește recrutarea în domeniul medical
1. Disponibilitatea locurilor de muncă din domeniul medical va fi mai mare, comparativ cu cele din alte industrii
Anul 2021 va fi unul al reformei și suplimentării forței de muncă din domeniul medical. Sistemul medical global are nevoie de resursă umană pregătită, care să vină cu un suflu proaspăt în ajutorul celor din linia întâi care s-au luptat până acum cu pandemia. Lipsa acută de profesioniști medicali a fost un subiect foarte bine cunoscut și înainte, iar conform OMS, există în toată lumea, un deficit de șase milioane de asistenți medicali. Tocmai de aceea în 2021 vom putea vedea schimbările dorite, iar cererea de locuri de muncă se va intensifica într-un mod pozitiv.
2. Medicina de urgență, Medicina de Familie și Bolile Infecțioase vor rămâne cele mai căutate specialități și în 2021
Managementul bolilor infecțioase va deveni o prioritate de top în anul 2021. Deși descoperirea unui vaccin anti-COVID-19 prezintă vești încurajatoare pentru întreaga populație, efectele pandemiei nu se vor opri peste noapte. Nevoia de specialiști medicali în terapie intensivă sau boli cronice care să lupte cu efectele cauzate de virus va continua să existe. Principalul motiv este faptul că aceste specialități sunt strâns legate de domenii care au fost neglijate sau neprioritizate în perioada pre pandemie, deși ele sunt cele care pot preveni crizele în sănătate publică.
Citește și Top 10 joburi pentru medici: care sunt cele mai căutate specialități medicale, în pandemie?
3. Companiile din domeniul medical se reorganizează și acordă prioritate forței de muncă în jurul modelului de lucru virtual.
Telemedicina și interviul video nu vor rămâne doar metode alternative de lucru, respectiv recrutare, ci vor fi instrumente eficiente pentru a-i menține în siguranță pe profesioniștii din domeniul sănătății, asigurând, în același timp, asistență medicală de calitate.
4. Utilizare crescută a platformelor de recrutare online
Experții în resurse umane vor folosi mai intens platformele de recrutare online. Angajatorii au fost nevoiți să exploreze noi metode de comunicare și recrutare în ultimele 9 luni de zile.
5. Lideri și leadership
În situații de criză, eficiența decizională, analiza implicațiilor acestora pe termen lung, capacitatea de previziune și buna coordonare a echipelor medicale sunt unele dintre trăsăturile care nu trebuie să le lipsească liderilor în 2021. La nivelul clinicilor, spitalelor sau ale altor tipuri de unități medicale ghidarea managementului este de o importanță vitală.
În ciuda tuturor discuțiilor tehnologice, un element constant care va fi o parte integrantă a sistemului sanitar în viitor este elementul uman.
“În 2021 va exista un val întreg de clinici și spitale noi, de extinderi ale unităților deja existente. Toți acești angajatori vor avea nevoie să recruteze echipe medicale întregi, pe multiple ture, nevoi care vor fi peste ceea ce deja există în piața pentru 2021.
Se întrevede un an foarte competitiv, în care mulți angajatori se vor lupta pentru cei mai buni specialiști, o resursă limitată. Clinicile și spitalele care se vor diferenția față de competiția lor, care vor putea propune un plan de carieră atrăgător pentru acești specialiști, sunt cele care vor atrage mai mulți oameni. Însă, canalele prin care angajatorii vor ajunge la acei specialiști vor trebui sa fie diversificate. 2021 va fi anul adaptării la noua realitate care s-a construit în aceste luni.” – George Hagivreta COO și CO – fondator MEDIjobs
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.