Soluții inovatoare pentru optimizarea costurilor în spitale 

Soluții inovatoare pentru optimizarea costurilor în spitale 

Te-ai gândit vreodată că orice instituție medicală are structura unui business obișnuit? Ambele necesită un management eficient pentru gestionarea resurselor umane, a reputației, dar mai ales a finanțelor. Pe lângă alegerea personalului potrivit și managerierea corespunzătoare a atribuțiilor, bugetul este unul dintre cei mai importanți factori care pot asigura succesul pe termen lung. Banii investiți în lipsa unor obiective bine stabilite nu au cum să ofere rezultatele dorite, inclusiv când vorbim de spitale.

În comparație cu alte companii, instituțiile medicale sunt finanțate din surse diverse, inclusiv din fonduri publice, asigurări de sănătate și plăți directe ale pacienților. Conform art. 193 stipulat în legea 95/2006, încasările din partea Ministerului Sănătății, autorităților locale sau județene trebuie folosite în baza scopului pentru care au fost alocate. În schimb, celelalte venituri pot fi planificate în funcție de prioritățile fiecărei unități în parte. Nu e deloc ușor, mai ales că anul 2024 vine cu propuneri îndrăznețe în materie de tehnologii și echipamente medicale. Pentru fiecare soluție inovatoare, care are rolul de a eficientiza timpul de lucru și implicit tratamentele, se impune un buget pe măsură.

Te-ar putea interesa și: Managerii de spitale și directorii medicali pot ocupa funcțiile până la vârsta de 70 de ani

Cum poți duce la bun sfârșit ambele responsabilități în așa fel încât să nu compromiți economiile spitalului sau clinicii? Soluții există – trebuie doar să le aplici corespunzător și să le adaptezi după caz. Descoperă în rândurile de mai jos cinci dintre cele mai recomandate alternative.

5 strategii pentru optimizarea costurilor din spitale

Dacă ești manager, probabil știi ce înseamnă presiunea de a fi cu plățile la zi. În contextul în care tehnologiile evoluează, iar nevoile pacienților sunt din ce în ce mai rafinate, ai nevoie de un plan pe măsură. De asemenea, e necesar să gândești în termeni de rezultate și să ai în vedere toate scenariile care pot duce la sporirea cheltuielilor lunare. Misiunea care îți revine e cât se poate de complicată, mai ales dacă fluxul de activități crește de la o zi la alta. 

Nu-ți face griji, există strategii diverse de optimizare a costurilor. Iată doar 5 dintre cele mai populare: 

  1. Evaluează îndeaproape forța de muncă disponibilă și fă restructurări

Știai că majoritatea cheltuielilor pe care le are un spital în România se duc pe plata salariilor? Tocmai de aceea, în multe cazuri intervin tensiuni la nivelul echipei și probleme de comunicare, ceea ce impactează inevitabil calitatea derulării tratamentelor. Nu înseamnă că trebuie să începi să concediezi din personal, ci să vezi unde există loc de îmbunătățire. Retenția angajaților este foarte importantă, dar trebuie aplicată numai dacă există contextul potrivit. 

Te-ar putea interesa și: Concediile angajaților din spitale sunt întrerupte, iar liniile de gardă sunt organizate în ture de 12 ore

Așadar, vezi dacă sunt prea mulți specialiști pentru posturile disponibile și ia decizii în consecință. Investește în programe de formare continuă, dar nu înainte de a verifica dacă există o rată crescută a erorilor umane. Fă evaluări periodice ale competențelor de care dispune echipa și renunță la cei care nu te pot ajuta să ajungi la performanță.

  1. Negociază pentru a primi oferte mai bune pentru aprovizionare

Vrei să reduci costurile pentru echipamente? Cea mai bună soluție este să cumperi engros, pentru că poți negocia prețuri mai bune. Colaborează cu furnizori de calitate, dar nu ezita să folosești achiziția în cantități mari ca pe un avantaj. Vino chiar tu cu propuneri pentru a putea a direcționa discuția în termeni cât mai convenabili pentru ambele părți. În momentul în care furnizorii văd că vrei să cumperi cât mai mult, sunt dispuși să vină cu oferte mai avantajoase. 

Citește și: Decontarea medicamentelor expirate în spitalele publice și private, conform normelor MS

Nu-ți fie teamă să cumperi din timp toate medicamentele și consumabilele de care ai nevoie în instituția sanitară. S-ar putea să apară situații de urgență în care să fie necesar un stoc suplimentar. Astfel, vei fi pregătit corect pentru orice situație, ceea ce va reduce din start erorile umane.

  1. Folosește tehnologia ca pe un atu și integreaz-o cu responsabilitate

Inteligența artificială a prins noi contururi în ultimii ani și vine cu specificații de ultimă generație pentru cei care își doresc să managerieze mai bine finanțele. Spre exemplu, telemedicina poate reduce costurile de spitalizare și deplasare. Ba mai mult, reprezintă un plus pentru pacienții care se află la zeci de kilometri depărtare de unitățile medicale. Au fost inventate inclusiv sisteme electronice de administrare a dosarelor medicale, ceea ce facilitează interacțiunea medic-pacient. 

De asemenea, tehnologia poate fi folosită pentru a implementa măsuri de prevenție împotriva afecțiunilor, ceea ce minimizează inevitabil bugetul pentru tratamente. Cheltuielile se pot reduce cu aproximativ 80% dacă sunt integrate programe de screening. O altă idee pe care o poți lua în calcul este să acorzi mai multă atenție educării pacienților. 

  1. Gestionează mai eficient resursele energetice și redu costurile ascunse

Sustenabilitatea nu mai e de mult un moft al companiilor care își doresc să-și îmbunătățească reputația, ci o prioritate pentru un viitor mai bun. Dacă vrei să iei parte la susținerea unei economii circulare, bazate pe principiul revalorificării, atunci ai nevoie de o abordare specifică. În plus, este o alternativă care te va ajuta să-ți calibrezi mult mai bine finanțele. Multe dintre dispozitivele și echipamentele medicale trebuie să funcționeze 24/24, ceea ce înseamnă implicit cheltuieli suplimentare. În mod evident, nu le poți scoate din priză, dar există câteva idei care merită încercate și anume: 

  • Folosește becuri care nu consumă prea mult. 
  • Integrează sisteme de energie alternativă.
  • Nu mai arunca – reciclează tot ce se poate.
  • Optează pentru avantajele iluminării automate. 
  • Modernizează constant mecanismele de ventilație. 
  1. Fă-ți un plan de manageriere a costurilor și urmează-l cu atenție 

Nu în ultimul rând, alături de celelalte strategii de optimizare a costurilor, trebuie să ai în minte câteva obiective cheie. Gândește-te la principalele responsabilități care pot duce la obținerea rezultatelor dorite.  

Utilizează sisteme automatizate care te pot ajuta să ai o perspectivă de ansamblu asupra bugetului disponibil și a priorităților lunare. Monitorizează și analizează procesul de alocare a sumelor pentru a identifica zone cu potențial de economisire. Însă, ai grijă să nu compromiți nivelul de motivare a personalului, dar nici eficiența tratamentelor efectuate. Trebuie să existe o balanță între profesionalismul specialiștilor și dorința de eliminare a posibilelor pierderi financiare.  

Concluzii 

La nivelul unei unități medicale sunt implicate foarte multe cheltuieli. Ca manager, trebuie să te ocupi atât de menținerea unui mediu de lucru sigur, cât și de actualizarea gamei de echipamente. Banii vin din mai multe surse – atât de la autoritățile aparținătoare, cât și de la guvern. Totuși, modalitatea de gestionare diferă de la o instituție la alta. Nu este deloc ușor să economisești, mai ales în contextul în care etapele de lucru sunt solicitante, iar nevoile pacienților trebuie îndeplinite întocmai. 

Citește și: Epuizarea și alte provocări: De ce demisionează managerii de spitale?

Strategii există, însă trebuie personalizate în funcție de caz pentru a oferi randamentul dorit. Restructurează resursele umane, trasează câteva obiective pe termen lung, folosește tehnologii de ultimă generație și optează pentru soluții eficiente energetic. Nu uita de programele de prevenție dezvoltate special pentru a stopa evoluția bolilor. La final, balanța se va îndrepta în favoarea ta și implicit a echipei pe care o coordonezi. 

O instituție medicală de succes are nevoie de abordări pe măsură. Adoptă-le și tu și elimină din start pierderile financiare din spitale!

Ești manager medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment