Sistemul public de sănătate este în continuare afectat de lipsa de specialiști medicali

Sistemul public de sănătate este în continuare afectat de lipsa de specialiști medicali

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), numărul medicilor din România a crescut în anul 2020 cu 4% față de anul anterior și a ajuns la 65.000 de specialiști. Chiar și așa, spitalele de stat din orașele mici se confruntă cu un deficit major de medici din cauză că marea majoritate aleg să profeseze în orașele mari din țară. Trendul de migrare al medicilor către orașele mari s-a accentuat în contextul pandemiei, unul din principalele motive fiind condițiile mai bune de lucru din aceste orașe.

Citește și Medicii români au continuat să emigreze, după măririle de salariu, chiar și în pandemie

Managerul Spitalului de copii Marie Curie din Bucureşti, Daniel Buzatu a declarat pentru Ziarul Financiar următoarele: „Noi, fiind spital universitar, avem tot timpul medici rezidenţi şi avem de unde alege. Dar într-adevăr, în oraşele mici, care nu sunt centre universitare, acolo este o problemă. Noi am rugat medici să meargă la Urziceni, la Tulcea pentru că nu aveau medici”.

Deficit major de medici infecționiști în peste 20 de județe din țară

În contextul pandemic, deficitul de medici specialiști s-a resimțit cel mai intens în spitalele suport Covid-19, care aveau un rol vital în îngrijirea pacienților cu forme severe. Ultimele date furnizate de Colegiul Medicilor susțin că doar 1% din cei 65.000 de medici sunt infecționiști, personal medical esențial în tratarea pacienților COVID. Dintre cele 20 de județe afectate de acest deficit amintim de Ialomiţa, Giurgiu, Mehedinţi, unde există mai puțin de 10 medici specialiști infecționiști. Un sfert din totalul medicilor infecționiști din România profesează în București.

Te-ar putea interesa și Totul despre punctajul EMC. Ce este, cum se calculează și cum se obțin punctele

Chiar și în urma majorărilor salariale din 2018 până în prezent, există o disproporționalitate majoră în repartiția demografică a medicilor în sistemul public de sănătate din România, iar în dezavantaj sunt orașele mici din țară.

Lipsurile din spitalele de stat din România

Medicii tineri preferă să profeseze în orașele mari din România, unul dintre motive fiind infrastructura precară a spitalelor de stat din orașele mici. Alte motive ar fi lipsa echipamentelor esențiale, materiale de bază sau condițiile proaste oferite de aceste spitale. Noile generații de medici sunt interesate să lucreze cu aparatură performantă, tocmai de aceea mulți preferă să părăsească România pentru condiții mai bune de lucru. Potrivit unui raport realizat de OECD, în topul preferințelor tinerilor medici români se află Germania, care a reușit să atragă în anul 2018 peste 8.700 de tineri profesioniști. Nici Ungaria nu e mai prejos, unde specialiștii medicali din România reprezintă 70% din totalitatea medicilor străini din sistemul de sănătate maghiar.

Citește și Guvernul a adoptat modificări majore la acordarea concediului medical. Au crescut amenzile pentru medici

Mediul rural vs Mediul urban în cifre

Există o disproporționalitate majoră între medicii care aleg să profeseze în mediul rural și cei care muncesc în mediul urban. Doar 9% din totalitatea medicilor din România profesează în mediul rural, în comparație cu cei 60.000 de medici care aleg să lucreze în mediul urban. 

Chiar dacă în 2018 salariile medicilor au crescut substanțial, exodul medicilor a continuat, în 2019 media fiind de 8,2 medici pe zi, iar în 2020, primul an al pandemiei, înregistrându-se o medie de 6 medici pe zi.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment