CNAS: Refugiații din Ucraina pot beneficia de aceleași servicii medicale ca asigurații români

CNAS: Refugiații din Ucraina pot beneficia de aceleași servicii medicale ca asigurații români

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmite că cetățenii refugiați din Ucraina pot beneficia de servicii medicale fără plata contribuției la asigurările de sănătate, precum și de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și servicii cuprinse în programele naționale de sănătate curative.

Cei ce au contract cu CNAS nu trebuie decât să păstreze o copie a documentului de trecere a frontierei a persoanelor care vin din Ucraina și au nevoie de aceste servicii medicale.

Citește și CNAS: Pensionarii cu venituri mici pot primi medicamente compensate până la 90%

Asistența medicală se acordă de către furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate în baza documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român. Furnizorii vor păstra o copie a documentului și vor întocmi evidențe distincte pentru serviciile acordate acestor categorii de persoane”, au transmis reprezentanții CNAS printr-un comunicat de presă.

CNAS a mai precizat că a transmis o circulară către toate casele de asigurări de sănătate cu informaţii privind modul de acordare a serviciilor medicale pentru refugiaţii din Ucraina, pentru a fi transmise tuturor furnizorilor cu care acestea se află în relaţie contractuală.

De asemenea, în cadrul caselor de asigurări de sănătate va fi asigurat personalul necesar în program de lucru prelungit (luni-duminică, 08:00 – 20:00) pentru procesarea documentelor transmise de către furnizorii cu care se află în relație contractuală și atribuirea numărului unic de identificare persoanelor mai sus menționate, astfel încât furnizorii să poată acorda serviciile medicale atunci când sunt solicitate de către cetățenii străini sau apatrizii din Ucraina.

Te-ar putea interesa și CNAS: Proiectul noului contract-cadru a fost publicat. Care sunt noile propuneri

„Trebuie să asigurăm asistența medicală necesară acestor oameni greu încercați, chiar dacă acest lucru presupune un efort suplimentar. Procesarea pentru atribuirea numărului unic de identificare se va realiza într-un timp foarte scurt, de aceea recomandăm medicilor ca în momentul în care acordă servicii medicale unui refugiat din Ucraina, în primul rând să transmită în format electronic la casa de asigurări de sănătate documentele necesare, astfel încât până la finalul consultației să primească numărul unic de identificare necesar înregistrării în SIUI a serviciului medical acordat,” a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment