Sesiuni de instruire privind noțiunile de igienă pentru angajați. Medicii vor susține sesiunile

Sesiuni de instruire privind noțiunile de igienă pentru angajați. Medicii vor susține sesiunile

Personalul care lucrează în domenii care implică riscuri pentru siguranța și securitatea populației va participa la sesiunile de instruire privind noțiunile de igienă. Iar formatori vor fi medici specializați în sănătate publică sau epidemiologie. Asta se arată într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. 

Proiectul se numește „Ordin privind Metodologia pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă”. 

Concret, în această metodologie supusă dezbaterii este vorba despre instruirea angajaților care „desfășoară activități și servicii care implică riscuri pentru sănătatea, viața sau securitatea populației”. Important de menționat este faptul că personalul de specialitate medico-sanitar este exceptat de la aceste sesiuni. 

Citește și Peste 3000 de cabinete medicale din domeniul rural vor fi dotate la standarde europene

Cine aplică acest Ordin

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, se asigură că acest Ordin de Metodologie este dus la îndeplinire de către angajați din următoarele instituții: Direcția generală de asistență medicală de urgență din Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Direcția Învățământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, direcțiile de sănătate publică din țară și din București și inspectoratele școlare județene. 

Iar formatorii modulelor de instruire pot fi medici cu specialități igienă, sănătate publică sau epidemiologie, care dețin certificat de membru eliberat de Colegiul Medicilor din România, precum și aviz anual în termen. De asemenea, colaboratori pentru training-uri pot fi chimiști sau biologi care fac dovada pregătirii în tematica metodologiei. Programele de instruire trebuie revizuite și actualizate în ritmul progresului legislativ și tehnic al cunoștințelor.

Cum sunt derulate activitățile de instruire

Instruirea se realizează la fiecare trei ani, iar la finalul sesiunii, cursanții vor fi examinați și certificați. Înscrierea și examenul de absolvire a cursului sunt organizate de direcțiile de sănătate publică din țară, respectiv din București. Participantul trebuie să răspundă corect la cel puțin 60% din totalul întrebărilor cuprinse în testul grilă (care conține 30 de întrebări). Comisiile de examen sunt propuse anual de direcțiile de sănătate publică și avizate de Ministerul Sănătății. 

Cine participă la traininguri 

Va lua parte la procesul de instruire personalul din următoarele categorii de unități: 

  • furnizoare de servicii de curățenie prestate în unitățile de asistență medicală, în colectivități de copii și tineri, în hoteluri și în cabinetele de înfrumusețare, piercing și tatuaje
  • furnizoare de servicii pentru producția, depozitarea, transportul și vânzarea alimentelor (inclusiv alimentația publică)
  • furnizoare de servicii de tip dezinfecție, dezinsecție și deratizare
  • unitățile furnizoare de servicii în domeniul apei destinate consumului uman
  • furnizoare de servicii pentru spații unde au loc activități de înot 
  • furnizoare de servicii pentru tratarea și dezinfecția apei din bazine de înot și piscine

Te-ar putea interesa și Ministerul Sănătății se reorganizează: mai multe posturi aprobate și noi direcții înființate

De ce este nevoie de un astfel de regulament

Angajații care lucrează în acest sector și participă la activități ce implică riscuri pentru sănătatea populației trebuie să dețină și să-și actualizeze cunoștințele necesare, arată referatul de aprobare al proiectului. 

„Evenimentele recente (2019 – 2020) privind accidentele colective de intoxicație – accidentul de la Liceul german din Arad în care s-au utilizat doze excesive de produse biocide în tratamentul de deratizare sau decesele de la Timișoara datorate utilizării necorespunzătoare în spații locative a fosfurii de aluminiu, cazurile de intoxicație cu clor dintr-un ștrand din București au fost consecința unor erori de procedură în furnizarea serviciilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, respectiv servicii de întreținere a apei din piscine și bazine de înot”, mai arată sursa citată.

De asemenea, aici mai este menționat că medicii cu pregătire, în colaborare cu chimiști, biologi sau Toxicologie pot furniza cunoștințe despre principiile și practicile de igienă sigure, astfel încât să „fie minimizate riscurile potențiale pentru sănătatea populației”. 

Iar potrivit unei Ordonanțe a guvernului (nr. 124/1998), cabinetele medicale, indiferent de forma de organizare, pot derula activități de instruire, cu avizul Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației. 

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment