Se cere interzicerea campaniilor publicitare pentru promovarea farmaciilor: Pun sub semnul întrebării etica farmacistului

Se cere interzicerea campaniilor publicitare pentru promovarea farmaciilor: Pun sub semnul întrebării etica farmacistului

“Ar trebui avută în vedere interzicerea publicității în farmaciile comunitare, deoarece acest fenomen pune sub semnul întrebării etica și conduita profesională a farmacistului”, subliniază Asociația Farmaciilor Independente „Ethica” (AFIETHICA), într-un document de poziție

Potrivit reprezentanților Asociației, fenomenul ar putea încuraja consumul excesiv de medicamente și automedicația, fiind indusă, totodată, impresia că o anumită farmacie poate fi mai bună decât alta, deși respectă aceleași standarde naționale și sunt verificate de aceleași instituții. 

„Marea majoritate a campaniilor se folosesc de profesia de farmacist pentru a promova atributele farmaciei respective, altele utilizează personalități celebre (actori, cântăreți). În ultimii ani, promovarea farmaciilor comunitare a început să fie tot mai des legată de promovarea unor produse de către (presupuși) farmaciști sau a unor beneficii materiale (reduceri de prețuri, prețuri mici, cadouri oferite, tombole și alte premii)”, se arată în manifestul AFIETHICA. 

Citește și Ghid pentru farmaciști: cum să sprijine pacienții în autoîngrijirea în mod responsabil

Farmacia este legată de imaginea farmacistului și, prin urmare, și de activitatea acestuia cu pacienții. Drept urmare, se mai arată în sursa citată, orice campanie publicitară care vizează beneficiile materiale pe care le oferă o anumită farmacie sunt legate, în mintea privitorului, de profesia de farmacist. 

„Nicio campanie publicitară și nicio unitate farmaceutică nu ar trebui să expună farmacistul, profesionistul fără de care o farmacie comunitară nu poate funcționa, la situații flagrante de încălcare a Codului deontologic care privește exact activitatea acestuia și serviciile oferite de farmacist, la care de multe ori campaniile publicitare se referă”, mai subliniază documentul de poziție al Asociației. 

În paralel, mai este menționat faptul că pe lângă brandul farmaciei, o campanie publicitară mai promovează și un anumit produs (de cele mai multe ori un supliment alimentar) recomandat de farmacii. Drept urmare, efectul campaniei ar fi unul nociv, consideră AFIETHICA, deoarece încurajează alegerea unei farmacii din considerente pur financiare, fiind aduse prejudicii de imagine profesiei de farmacist.  

Printre efecte, pe care Asociația le definește ca fiind „devastatoare”. mai sunt menționate următoarele: 

  • imaginea farmacistului din campaniile publicitare este una care nu este în concordanță cu Codul deontologic;
  • statutul farmaciei de promotor al sănătății publice și a utilizării raționale a medicamentelor este profund încălcat; 
  • pacienții sunt încurajați să consume medicamente și astfel afecțiunea lor poate fi agravată; 
  • populația rămâne cu impresia că farmaciile au standarde de calitate diferite, iar statul nu garantează o asistență farmaceutică uniformă; 
  • bugetul alocat sănătății va fi afectat prin nevoia crescută de servicii medicale sau spitalizări necesare pacienților.

În concluzie, este menționat că „interzicerea publicității la farmacii, așa cum a fost reglementată în majoritatea țărilor europene și cum a fost demonstrat și în alte state europene, reprezintă singura modalitate prin care unitatea farmaceutică se poate reîndrepta spre servicii și consiliere oferită pacienților și prin care este protejată atât profesia de farmacist, ca profesie liberală, cât și sănătatea publică”. 

Documentul de poziție integral, realizat de Asociația Farmaciilor Independente „Ethica” poate fi consultat aici.

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment