Școala Postliceală sau Facultatea de Asistență Medicală: avantaje și dezavantaje

Școala Postliceală sau Facultatea de Asistență Medicală: avantaje și dezavantaje

Asistența medicală sau nursing-ul, cum este cunoscut în engleză, este una dintre cele mai importante, mai semnificative și bine plătite meserii de viitor, în acest moment.

Așadar, dacă vrei să fii asistent medical, ai toate motivele să o faci. Fie că ți se pare o carieră frumoasă, vrei să îți schimbi profesia sau simți că menirea ta este să ai grijă de oameni suferinzi, ai la dispoziție multe opțiuni pentru a deveni asistent medical, pe o piață a muncii care are nevoie de tine. 

Există școli postliceale sanitare, cât și facultăți de profil care să-ți asigure drumul către succes. Dar care sunt diferențele între programele de studiu și cum alegi ce e mai potrivit pentru tine?

Ți-am pregătit un ghid practic despre avantajele și dezavantajele unei școli postliceale versus cele ale unei facultăți de asistență medicală. Citește mai departe și cu siguranță îți va fi mai ușor să alegi ce studii să urmezi ca să devii un asistent medical bun!

Ce înseamnă să fii asistent medical?

Asistenții medicali joacă un rol esențial în furnizarea îngrijirilor de sănătate. 

Sunt mâna dreaptă a medicilor din toate specialitățile, iar rolul lor este esențial într-un sistem de sănătate eficient: ei sunt cei care se ocupă de îngrijirea responsabilă a pacienților, cu compasiune, atenție și grijă. Ei sunt cei care oferă direcția unei culturi a alinării suferinței în timpurile acestea. Iar jobul lor este cât se poate de complex, pe măsura provocărilor pe care sistemul le are.

Indiferent de calificarea dorită – asistent medical generalist, asistent anestezist ori asistent dentar, asistent radiolog șamd –  mulți profesioniști din domeniu mărturisesc că alegerea lor a fost fie o vocație, fie hotărârea de-a depune eforturile necesare pentru a deveni cei mai buni în ceea ce fac. Meseria aceasta este una esențială pentru siguranța reală a pacienților. Iar calitatea muncii tale se reflectă chiar în rezultatele tratamentelor acestora.

Asistența medicală îți poate asigura așadar și o carieră lungă și interesantă, cât și un sens în comunitate: cel de-a ajuta oamenii și de-a le alina suferințele

Află tot ce trebuie să știi despre meseria de asistent medical, în România

Cum devii asistent medical în România?

Dar, pentru a deveni un profesionist, trebuie să te înarmezi și cu multă ambiție, răbdare și atenție. Cu o gamă largă de responsabilități și cu o mare influență asupra stării de sănătate a pacienților, este foarte important să îți cunoști bine meseria. Trebuie să înveți constant lucruri noi, să îți dezvolți abilitățile interpersonale și să nu te sperie provocările acestei meserii solicitante, de altfel.  

Aceste eforturi te vor ajuta și să avansezi în carieră, mai ales dacă dorești să devii asistent-șef în spital, de exemplu. Dar și pentru a ști cum să acționezi cel mai bine în cazul pacienților cu comorbidități și alte probleme de sănătate moderne și complexe.

Și, dacă tot am ajuns la subiectul principal al acestui articol – studiile – hai să vedem care sunt avantajele și dezavantajele când vorbim de alegerea între o școală postliceală și facultate. Apoi, poți decide ce ți se potrivește mai bine și cum să ajungi asistent medical urmând pașii cei mai buni.  

Școala Postliceală vs. Facultatea de Asistență Medicală: ce alegi?

Dacă îți dorești acest drum sau vrei să faci reconversie profesională în acest domeniu, este timpul să începi să cauți un program de nursing, nu? Toți cei care vor să devină asistenți medicali au două opțiuni pentru a completa cursurile de specializare în asistență medicală, în țară:

  • Cursuri în cadrul unei facultăți de profil
  • Cursuri în cadrul unei școli postliceale sanitare

Cele două diferă prin câteva aspecte care pot fi considerate avantaje sau dezavantaje, în funcție de prioritățile tale. Alegerea depinde de planurile tale de carieră (vrei să avansezi spre un post de asistent-șef, de exemplu), de așteptările financiare și de posibilitatea de-a continua studiile. Dar ambele îți vor oferi calificarea de asistent medical.  

1. Școala postliceală sanitară: avantaje și dezavantaje

ADMITEREA

Admiterea la o școală postliceală de asistenți medicali este mult mai ușoară decât cea pentru facultate, așa cum mulți intuiesc deja. Aceasta se face pe baza unui interviu cu candidatul, cât și pe baza mediei de la bacalaureat sau a unui test de aptitudini. 

Avantaj: Admiterea la o școală sanitară este mai ușoară pentru că nu presupune neapărat diploma de bacalaureat. Diplomele primite la majoritatea școlilor postliceale sunt recunoscute internațional.

De asemenea, pentru locuri finanțate de la buget în anumite școli sanitare, admiterea se face pe baza unui examen scris (de exemplu, în cadrul școlii postliceale sanitare Fundeni, București)

Școlile postliceale sanitare sunt printre cele mai căutate instituții de învățământ din țară pentru că asigură șanse mari pentru un job în sistemul public și privat, atât în țară cât și în Uniunea Europeană (dacă școlile sunt acreditate). Există peste 100 de astfel de școli la care te poți înscrie, dar marea majoritate dintre ele sunt particulare. 

Avantaj: Diploma de bacalaureat nu este obligatorie.

Există școli sanitare cu diferite calificări, prin urmare contează mult să analizezi ce specialitate dorești. Unele oferă mai multe calificări în asistență medicală (de laborator, radiologie, BFKT, de farmacie etc.), altele doar câteva dintre ele. 

La fel de important: este indicat să verifici dacă școala sau școlile la care vrei să te înscrii sunt acreditate, pentru a-ți fi recunoscută diploma și, implicit, calificarea, pentru a lucra în domeniu. 

Avantaj: Din 2018, studiile postliceale sanitare pot fi echivalate. Astfel, absolvenții cu diplomă de bacalaureat pot continua studiile în învățământul superior medical (condițiile diferă de la universitate la universitate).

DURATA

Studiile urmate la o școală sanitară durează 3 ani, similar cu durata programului unei facultăți de profil (3 sau 4 ani). Cursurile urmate sunt similare și acoperă majoritatea materiilor studiate și în facultate, iar studenții unei școli sanitate se bucură de multă practică pentru a-și exersa competențele. 

Avantaj: studenții se bucură de o perioadă optimă de practică. 

COSTURI

La cele de stat, există mai puține locuri finanțate de la buget și mult mai multe locuri cu taxă. Dacă nu dorești să susții concurs de admitere (examen de admitere), atunci treci automat la locurile cu taxă. 

Cum menționam, există zeci de școli postliceale sanitare, însă majoritatea sunt particulare. Prin urmare, costuri există. Acestea sunt în jur de 3000-3500 lei pe an (taxa de școlarizare). 

Acestea pot fi considerate dezavantaje pentru candidați. 

2. Facultatea de asistență medicală: avantaje și dezavantaje

ADMITEREA

De cele mai multe ori, aceasta este o facultate de medicină, o facultate de medicină și farmacie sau o facultate de moașe și asistență medicală din cadrul unui centru universitar (din multe orașe ale țării). Acestea pot fi de stat sau particulare. 

Facultățile de profil sunt considerate studii superioare, însă școlile sanitare, nu.

Avantaj: Poți deveni asistent-șef doar dacă devii licențiat în programul unei facultăți de profil. 

Pentru a fi admis la un program de studiu la nivel de licență, trebuie să fi absolvit cursurile de liceu și să fi obținut diploma de bacalaureat. Admiterea constă într-un examen cu două probe: Biologie (obligatoriu) și Chimie sau Fizică (la alegere).

Cursurile urmate sunt numeroase și aprofundate în timpul anilor de studiu, dar vei învăța și materii complementare pentru a-ți dezvolta abilitățile interpersonale atât de vitale în sistemul medical actual. 

Avantaj: programele de studiu din cadrul facultăților oferă o gamă mai largă de specialități în asistență socială. 

DURATA

O facultate de profil poate dura 3 ani de studiu (dacă vrei să devii asistent balneofiziokinetoterapie) sau 4 ani de studiu (dacă vrei să devii asistent medical generalist sau cu altă specialitate).

Avantaj: după ce devii asistent medical licențiat la finalul programului de licență, poți continua studiile de specialitate prin masterat și doctorat. 

COSTURI

Pentru că există foarte multe programe de studiu la nivel de licență, dar și pentru că facultățile de profil în asistență medicală sunt de stat, sunt foarte multe locuri finanțate de la buget (puține sunt cu taxă). 

Prin urmare, sunt șanse foarte mari să nu plătești facultatea, anii de studiu (exemplu: în 2019, la facultatea de Moașe și Asistență medicală generală la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, au fost oferite în total 170 de locuri finanțate de la buget și doar 16 cu taxă).

Totuși, există locuri cu taxă și la facultățile de profil, iar taxa de școlarizare anuală este de 5000-9000 lei pe an pentru asistență medicală. 

Avantaj: există mai multe facultăți de stat la care poți aplica. Ai șanse foarte mari să intri la o facultate de stat și să intri pe locurile la buget. 

Ce salariu primești ca asistent medical, în funcție de studiile absolvite?

Un avantaj major în alegerea unei facultăți de profil este salariul pe care îl poți câștiga ulterior, la job. 

Absolvenții unei facultăți pot beneficia de un salariu mai mare în momentul în care se angajează, față de colegii care au absolvit o școală postliceală. 

Desigur, pachetul salarial pe care îl negociezi depinde de multe aspecte, nu doar de studii: programul de lucru, complexitatea responsabilităților, calificarea ta în asistență medicală, dacă jobul este la privat sau la stat. 

Conform grilei de salarizare actuale, iată cât poți câștiga în unitățile clinice, de stat:

  • asistent medical, tehnician de radiologie și imagistică licențiat, asistent medical de laborator clinic licențiat, tehnician dentar licențiat, asistent medical dentar licențiat, tehnician de farmacie licențiat, tehnician de audiologie și protezare auditivă licențiat, asistent medical de profilaxie dentară licențiat, asistent medical licențiat în nutriție și dietetică, moașă; principal – 4345 lei
  • asistenți medicali (calificați în specialitățile de mai sus), neîncadrați la principal – 4173 lei
  • asistenți medicali (calificați în specialitățile de mai sus), debutanți – 3950 lei
  • asistenții medicali încadrați cu SSD (studii de scurtă durată) principal – 4087 lei
  • asistenții medicali încadrați cu SSD (studii de scurtă durată) debutant – 3850 lei

Potrivit noilor modificări anunțate în iulie 2020 pentru anumite categorii de personal medico-sanitar:

  • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical; principal – 4819 lei
  • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical; specialist – 4302 lei
  • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical – 4087 lei
  • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical; debutant – 3950 lei

Pentru asistenții medicali care au urmat cursurile unei școli postliceale sanitare, salariile arată astfel:

  • asistent medical principal – 3900 lei
  • un asistent medical neîncadrat ca principal – 3750 lei
  • un asistent medical debutant – 3700 lei

Poți afla salariile medicilor și ale asistenților medicali din România, în anul 2019 pe larg.

Prin urmare, ce e mai bine să alegi?

Nu doar în România, ci peste tot în lume, există un deficit îngrijorător de specialiști medicali, în special asistenți – prin urmare, cererea pe piața muncii este în continuă creștere. Deși jobul de asistent medical este solicitant, asta îți asigură și șanse bune de-a te angaja curând după încheierea studiilor necesare.

O facultate de profil îți poate asigura salarii mai mari și șanse bune de dezvoltare profesională, dar și școlile sanitare oferă o pregătire temeinică într-un interval de timp similar ca durată, cu o admitere mai ușoară și cu o calificare recunoscută la fel ca una de licență. 

În ceea ce privește alegerea, totul depinde doar de prioritățile tale, de planurile de viitor pe care ți le-ai propus, cât și de resursele de care dispui. Tot ce contează, însă, este să te dedici trup și suflet drumului pe care îl parcurgi ca viitor asistent medical, pentru că va face diferența în viața ta și a pacienților tăi!

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment