De ce avem nevoie de asistenti medicali

De ce avem nevoie de asistenti medicali

Sub forma ei cea mai simpla, ingrijirea bolnavilor se practica din cele mai vechi timpuri. In sistemul sanitar din zilele noastre, asistentii medicali alcatuiesc categoria profesionala cu cel mai numeros personal. Munca pe care o depun asistentii medicali este indispensabila, acestia imbinand grija cu cunoasterea si increderea, lucruri deosebit de importante pentru ca pacientul sa ramana in viata. Prin urmare, ne putem intreba pe buna dreptate: „Ce ne-am face fara asistenti medicali?”

Din teorie, nursingul se defineste ca fiind „procesul prin care un pacient este ajutat de un asistent medical sa se refaca dupa o boala sau un accident sau sa-si recapete independenta intr-o masura cat mai mare.” Cu siguranta, acest proces inseamna mult mai mult. Nu se refera doar la efectuarea unor analize obisnuite, cum ar fi luarea pulsului si a tensiunii arteriale, caci asistentii medicali au un rol esential in ceea ce priveste insanatosirea pacientilor.

Asistentul medical acorda ingrijire si intelegere, ceea ce inseamna ca asculta cu rabdare pacientii atunci cand acestia vorbesc despre temerile si nelinistile lor si le ofera sprijin si mangaiere pe plan afectiv. Munca de asistent medical reprezinta o activitate complexa. Ca asistent medical, trebuie sa inveti sa ai dragoste fata de oameni/pacienti, sa le intelegi atat durerile fizice, cat si cele psihice. Un asistent medical bun trebuie sa indeplineasca patru lucruri esentiale:

  • sa promoveze sanatatea
  • sa previna boala
  • sa reinstaureze sanatatea
  • sa aline suferinta

Asadar, asistentul medical este o persoana care acorda ingrijire, iar caldura, rabdarea, toleranta si flexibilitatea sunt calitati indispensabile. Pe langa toate acestea, asistentii medicali au de infruntat numeroase dificultati , dar au parte si de multe bucurii. In aceasta profesie nu se admit greseli, indiferent ca este vorba de administrarea unor medicamente, de recoltarea sangelui sau de introducerea unui aparat intravenos, un asistent medical trebuie sa fie extrem de atent.

Din experienta, noi, asistentii medicali, punem mare pret pe relatia cu pacientul si incercam inainte de orice act medical, sa legam o prietenie stransa, bazata pe respect si incredere. Am observat ca toti pacientii cu care intram in contact sunt diferiti, insa cu totii au ceva in comun: nevoia de a se intoarce la lucrurile simple, de a fi ascultati, incurajati si de a li se oferi sprijin neconditionat.

Fara indoiala, procesul de vindecare al pacientului nu poate fi realizat fara ajutorul unui asistent medical. De cele mai multe ori, acestia trebuie sa faca fata surmenajului si stresului, iar oboseala, programul incarcat si remuneratia, care nu este pe masura, ii fac pe multi dintre ei sa renunte. Progresul si influenta tehnologiei pot spori, de asemenea, presiunile asupra asistentilor medicali. Sarcina dificila consta in a pune de acord tehnologia cu latura umana, cu modul uman de a trata pacientii, insa, bineinteles, nici o masina nu poate inlocui grija si compasiunea unui asistent medical. Munca acestuia satisface aceasta necesitate, si sunt de parere ca societatea are nevoie de asistenti medicali.

De aceea, ma intreb ce viitor exista pentru asistentii medicali? Cred ca trebuie sa privim cu optimism inainte, si pentru oricine profeseaza deja sau isi doreste sa fie un asistent medical, sa ia in calcul toate variantele. Sunt la indemana numeroase specialitati pe care se poate lucra, iar daca exista interes si implicare, se poate avea un trai decent, chiar si in Romania. Esential este, ca asistent medical, sa iti doresti sa fii in slujba oamenilor si sa ii tratezi atare. Atata timp cat dispui de abilitatile necesare si esti dispus sa investesti timp si efort intr-o cariera pe tot parcursul vietii, asistenta medicala poate fi o profesie provocatoare.

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri pentru asistenti medicali, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Madalina Huzum

Pasionata de nutritie, in prezent redactor si recruiter in echipa Medijobs, impartasesc cu drag din experienta pe care am acumulat-o in aproape doi ani de practica ca asistent medical generalist!

Facebook Comment