Zeci de medici și paramedici din Republica Moldova au venit să sprijine personalul medical din România în lupta cu COVID-19

Zeci de medici și paramedici din Republica Moldova au venit să sprijine personalul medical din România în lupta cu COVID-19

Sprijinul pe care România l-a oferit Republicii Moldova de la începutul pandemiei de COVID-19 se întoarce. Guvernul Republicii Moldova a trimis în țara noastră 11 medici, 11 asistenți medicali și 10 paramedici care vor ajuta personalul medical din Spitalul modular Lețcani, județul Iași, să trateze pacienții cu COVID-19, în intervalul 18-31 octombrie.

„COVID-19 este mai mult decât o criză de sănătate. Pandemia are implicații foarte grave în viața fiecărui om și provoacă efecte devastatoare de ordin social-economioc. Din păcate, România a ajuns vineri, pe primul loc la numărul de decese de COVID raportate la populația țării, duminică ajungând și la un număr record de pacienți spitalizați în secțiile de Terapie Intensivă. 

Spitalele din România sunt copleşite de numărul de pacienţi de COVID-19, majoritatea acestora nefiind vaccinați. În această situaţie extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, cu 22 de medici și asistenți medicali și 10 paramedici, deoarece înţelegem că e necesar de a uni forţele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical şi sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea şi responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană”, a declarat Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova.

Citește și: Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 10 milioane de lei

Rolul personalului medical venit din Republica Moldova

Cei 11 medici şi 11 asistenţi medicali care au venit în România să ajute cadrele medicale cu pacienții români infectați cu SARS-CoV-2 de astăzi, până pe 31 octombrie, sunt angajați ai Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, spitalele raionale Glodeni, Donduşeni şi Ştefan Vodă. Mulți dintre ei sunt specialişti în Terapie Intensivă şi toţi au experienţă în tratarea pacienţilor cu COVID-19.

Membrii celor 2 echipe de paramedici SMURD sunt angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din Republica Moldova.

În luna mai 2020, o echipă alcătuită din 40 de medici şi asistenţi medicali din România au mers în spitalele din Republica Moldova pentru a ajuta personalul medical de acolo și a donat 20 de camioane cu echipament medical. 

Citește și: CMR va susține sancționarea medicilor ce transmit teorii false

De asemenea, în februarie 2021, Republica Moldova a primit loturi de echipamente medicale de protecţie pentru personalul medical în valoare de 2,3 milioane de euro. 

România a donat Republicii Moldova circa 500.000 de doze de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca şi Pfizer/Biontech.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment