Reclamația la ITM. Când poți să o faci și ce să știi despre ea

Reclamația la ITM. Când poți să o faci și ce să știi despre ea

Ai fost recent neîndreptățit la locul de muncă? Lucrezi des peste program și obligațiile din contract nu îți sunt îndeplinite? Deși ar trebui ca angajatorii să își respecte partea lor de contract, unii nu fac acest lucru. Ei nu doar că neglijează drepturile, ci le încalcă cu bună știință. Ce este de făcut în această situație? Ce poți să faci ca să te faci auzit?

Află cum poți să apelezi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și în ce situații, care este impactul asupra angajatorului și răspunsuri pe care ți le-ai pus la toate întrebările legate de acest subiect.

Citește și Tu citești contractul de muncă? Iată ce clauze contractuale să urmărești cu atenție

Situații în care poți să apelezi la ITM

Cele mai întâlnite situații pentru care poți să apelezi la ITM sunt:

  • Nu ești remunerat pentru munca pe care ai prestat-o;
  • Angajatorul îți cere să lucrezi peste program, dar nu îți plătește orele lucrate;
  • Lucrezi fără să fi semnat un contract de muncă sau orice fel de contract;
  • Primești un salariu mai mic decât minimul brut pentru un program full time sau lucrezi full time, dar ești plătit la nivel part-time;
  • Nu ți-a fost respectat dreptul de preaviz din contractul de muncă și ai fost anunțat că trebuie să părăsești jobul mult mai repede decât stipulează contractul;
  • Ești discriminat la locul de muncă fie de colegi, fie de angajator;
  • Ți-ai anunțat angajatorul că ești însărcinată și la o scurtă perioadă de timp te-a concediat;
  • Nu îți este respectat dreptul la concediu de odihnă sau la alte tipuri de concedii precum cel medical sau cel de creștere a copilului;
  • Îți este refuzat dreptul de a ți se elibera adeverință de salariat sau de vechime.

Rolul ITM

Inspectorii ITM au următoarele atribuții:

  • Controlează aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale, cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă;
  • Verifică respectarea clauzelor cuprinse în contractele colective de muncă aplicabile şi în contractele individuale de muncă;
  • Controlează stabilirea şi acordarea drepturilor cuvenite salariaţilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
  • Verifică respectarea principiului egalităţii de tratament;
  • Controlează utilizarea de către angajatori a muncii nedeclarate autorităţilor publice;
  • Controlează modul de completare a carnetelor de muncă şi condiţiile de păstrare a acestora la unităţile din sectorul public, privat şi la alte categorii de angajatori;
  • Verifică legalitatea clauzelor înscrise în contractele individuale de muncă, controlează respectarea lor de către angajatori, asigură şi urmăreşte înregistrarea acestora în carnetele de muncă;
  • Controlează dacă persoanele fizice şi juridice respectă prevederile legale privind înregistrarea contractelor de muncă;
  • Verifică şi urmăresc modul în care sunt calculate sumele virate cu titlu de comision pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă, precum şi pentru verificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor efectuate de către angajatori în condiţiile legii;
  • Participă la activitatea de reconstituire a vechimii în muncă, potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare;
  • Verifică transmiterea și completarea în baza de date organizată la nivel naţional/teritorial a registrelor generale de evidenţă a salariaţilor în format Electronic.
  • Primesc, verifică și soluționează petițiile cetățenilor în limita de competență conferită de legislația în vigoare, formulând răspunsuri în temeiul O.G. nr.27/2002, modificată și completată.

Citește și Codul Muncii: ce drepturi ai ca angajat

Cum să sesizezi ITM

Multe dintre abuzurile angajatorilor se întâmplă în companiile mici, în care există până în 10 angajați și în care nu există un rol bine definit al rolului HR-ului, mediatorul în cazul unei nemulțumiri din partea angajatului față de angajator. 

În cazul în care angajatorul ți-a încălcat repetat drepturile și consideri că nu îți vor fi respectate, soluția este sesizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă din județul în care se află sediul companiei, iar apoi să trimiți un email cu sesizarea ta.

Sesizările se fac și pe bază de petiție în care va trebui să descrii în amănunt situația în care te afli, să faci un timeline al întâmplărilor și să oferi date personale, dar și date despre companie pentru ca ITM să poată să cerceteze situația și să pornească de la un tablou cât mai cuprinzător.

Dacă va considera că are nevoie de mai multe informații, inspectorul ITM care se ocupă de cazul tău te va contacta, după care va face un control angajatorului și va verifica dacă acesta îndeplinește obligațiile legale. 

Trebuie să știi că termenul maxim în care sesizarea ta va fi soluționată este de maximum 30 de zile, cu o prelungire adițională de 15 zile în cazul în care ancheta este complicată. Mai mult, dacă ai sesizat autoritățile din județul greșit, cererea ta va fi redirecționată în termen de 5 zile către județul pe raza căruia se găsește compania, ceea ce va prelungi termenul cu încă 5 zile. În orice caz, vei fi înștiințat de autorități la telefon sau prin email dacă se întâmplă acest lucru.

Una dintre cele mai mari temeri ale angajaților este frica de deconspirare. Pe scurt, aceștia se tem să nu afle angajatorul că a făcut o plângere la ITM și la repercusiuni. Conform cu art.18, alin.1, lit.c din Legea nr.108/1999 (republicată), sesizările la ITM nu vor fi dezvăluite angajatorului, iar inspectorul ITM va cere angajatorului mai multe seturi de documente, printre care și cele care vizează ancheta în curs. 

Ce impact va avea reclamația la ITM

Impactul reclamației variază de la caz la caz și în toate situațiile angajații au dreptate, unele sesizări fiind făcute și fără a cunoaște bine legea. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, angajatorii vor primi sancțiuni direct proporționale cu abaterile lor de la lege și vor fi nevoiți să respecte drepturile angajaților. 

În timpul controlului ITM prezența ta nu este necesară decât dacă îți este cerut în mod expres de una dintre părți și oricum, vor fi chemați mai mulți angajați simultan pentru a nu fi deconspirat. Nu trebuie să îți faci griji că inspectorul te va pârî angajatorului deoarece îi este interzis prin lege acest lucru și va fi pedepsit dacă o va face. 

Citește și Ce să faci dacă te simți discriminat la locul de muncă: ce spune Codul Muncii

Drepturi ale angajaților în timpul pandemiei

În timpul unei situații de criză, cum este aceasta a pandemiei COVID-19, au apărut mai multe probleme care au putut afecta și sistemul medical. O situație semnalată des ITM a fost aceea în care angajații au fost în șomaj tehnic, dar li s-a cerut să se prezinte la muncă. Acest lucru este ilegal. 

O altă faptă comisă și reclamată la ITM a fost aceea de a refuza șomajul tehnic. Salariații aflați în șomaj tehnic se bucură de asigurare a concediilor medicale. Mai mult, angajatorul nu poate să trimită pe cineva în șomaj tehnic retroactiv, pentru că orice suspendare a contractului de muncă trebuie anunțată în avans autorităților. Așadar, într-o asemenea situație, legea este de partea angajatului.

Nu în ultimul rând, salariații părinți au avut dreptul la zile libere plătite pe perioada în care sunt suspendate cursurile școlare, inclusiv în timpul vacanțelor la începutul anului 2020. Angajatorul a putut refuza acordarea acestor zile libere, dar numai în situația în care i-a oferit părintelui în cauză alte opțiuni de desfășurare a activității (muncă la distanță, telemuncă). Însă, dacă nu i-a putut oferi variante de acest fel, atunci angajatorul a fost obligat să acorde salariatului părinte acele zile libere plătite, pe perioada în care copiii nu mai merg la școală.

Concluzie

Indiferent de mărimea și de prestanța companiei în care lucrezi, trebuie să îți ceri respectarea drepturilor și să cauți dreptate în cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile legale. Faptele pentru care îl poți reclama la ITM îți pot afecta profund viața și cariera căci și o simplă adeverință te poate împiedica de la aplicarea la jobul mult visat sau de la continuarea studiilor. 

Informează-te și ia atitudine împotriva practicilor nelegale, căci doar așa vei putea să avansezi. Mult succes!

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment