Apelul liderilor OMS și UNICEF: Atacul asupra serviciilor medicale trebuie să înceteze

Apelul liderilor OMS și UNICEF: Atacul asupra serviciilor medicale trebuie să înceteze

Atacurile din Ucraina asupra cadrelor medicale și a unităților sanitare trebuie să înceteze de urgență. Acesta este apelul public făcut de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, directorul executiv al UNICEF și cel al UNFPA (agenția Națiunilor Unite pentru sănătatea sexuală).

Cei trei lideri ai acestor organizații spun, într-o declarație comună, că atacarea persoanelor vulnerabile (bebeluși, copii, femei însărcinate, bolnavi) și a cadrelor medicale care își riscă propria viață pentru salva vieți este un „act de o cruzime inacceptabilă”. 

„Facem astăzi apel la încetarea imediată a tuturor atacurilor asupra serviciilor medicale din Ucraina. Aceste atacuri îngrozitoare ucid și rănesc grav pacienți și cadre medicale, distrugând infrastructura medicală atât de vitală și forțând mii de oameni să renunțe la accesarea serviciilor medicale, în ciuda nevoilor urgente”, au subliniat în declarația comună Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS) și Catherine Russel (UNICEF) și Natalia Kanem (UNFPA). 

Citește și CNAS: Documentele obținute în starea de urgență care își pierd valabilitatea de la 1 aprilie 2022

Cum au fost afectate cadrele medicale și unitățile sanitare 

Încă de la începutul războiului în Ucraina, adică de mai bine de o lună, Sistemul de monitorizare a atacurilor asupra serviciilor medicale (SSA) a înregistrat 119 atacuri asupra unităților sanitare. De asemenea, rapoartele mai arată că 74 dintre aceste atacuri au deteriorat sau chiar distrus complet spațiile medicale, iar în 29 de cazuri, au fost afectate ambulanțele. De menționat mai este că 90 de oameni au murit în aceste bombardamente și 56 au fost răniți. 

Același SSA arată că 55 de atacuri au afectat personalul medical, medici și asistente, iar 26 de atacuri au avut un impact asupra pacienților. În 14 dintre cazuri, au fost vizate proviziile cu materiale medicale, iar 3 raiduri au afectat depozitele. Încă de la invadarea Ucrainei de către trupele rusești, au avut loc peste 4.300 de nașteri în acest stat atacat, iar în prezent 80.000 de femei așteaptă să nască în următoarele 3 luni. 

Semnal de alarmă: sistemul medical din Ucraina rămâne fără resurse

Liderii forurilor de mai sus atrag atenția că rezervele de oxigen și materiale medicale, inclusiv cele necesare pentru gestionarea complicațiilor apărute în timpul sarcinii, sunt tot mai mici. Asta înseamnă că sistemul sanitar este în mod clar supus unei presiuni enorme, iar prăbușirea lui ar însemna o catastrofă. 

„Atacurile asupra sistemului medical și a cadrelor medicale afectează în mod direct accesul populației la servicii medicale esențiale – mai ales în cazul femeilor, al copiilor și al altor categorii vulnerabile. Am asistat deja la o creștere a nevoilor de îngrijiri medicale de care au nevoie femeile însărcinate, proaspetele mămici, copiii mici și persoanele mai în vârstă din Ucraina, în timp ce accesul la servicii devine tot mai restrâns din cauza violențelor”, se mai arată în declarația comună. 

Te-ar putea interesa și Personalul medical angajat temporar în pandemie rămâne în funcție 90 de zile. Angajarea permanentă va fi posibilă după examen

De asemenea, toți partenerii din sectorul umanitar și toate cadrele medicale trebuie să aibă posibilitatea să continue și să extindă în siguranță furnizarea de servicii, inclusiv vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV2 și a poliomielitei. În document mai este subliniat că este necesară prezența, în mod sistematic, a serviciilor medicale la punctele de frontieră pentru a îngriji refugiații. În același timp, actorii din sectorul umanitar au nevoie de acces sigur și neîngrădit pentru a ajunge la toți civilii în dificultate, oriunde s-ar afla aceștia. 

„Unitățile și serviciile medicale ar trebui să fie protejate împotriva actelor de violență și a blocajelor. În plină pandemie de COVID-19, care a pus deja o presiune enormă asupra sistemelor de sănătate și a personalului medical, astfel de atacuri pot fi și mai devastatoare pentru populația civilă. Pentru binele cadrelor medicale și al tuturor ucrainenilor care au nevoie de acces la servicii medicale vitale, toate atacurile asupra unităților medicale și a altor infrastructuri civile trebuie să înceteze”, mai spun reprezentanții celor trei organizații mondiale. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment