Rafila: încurajăm raportarea, nu ascunderea infecțiilor din spitale

Rafila: încurajăm raportarea, nu ascunderea infecțiilor din spitale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, propune schimbări de mentalitate pentru a încuraja identificarea și raportarea infecțiilor din spitale. Potrivit șefului ministerului, se pregătește un cadru organizatoric și profesional în acest sens, un prim pas fiind actualizarea Comitetului național pentru limitarea rezistenței la antimicrobiene, care nu mai era funcțional din 2018, anul înființării, precum și constituirea unui comitet național pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale.

Citește și Angajările la stat, înghețate. Cadrele medicale se orientează către mediul privat

Oficialul a declarat că nu încurajează ascunderea acestui tip de infecții, ci raportarea, tocmai pentru a avea o imagine corectă a realității. În plus, autoritățile iau în calcul și includerea unui prag limită pentru raportarea infecțiilor în cadrul indicatorilor de performanță:  „Noi nu încurajăm – și au fost evaluați managerii câtorva spitale din subordinea Ministerului Sănătății – în niciun fel ascunderea acestor infecții. Dimpotrivă, vrem să știm realitatea. Sunt manageri care performează foarte bine și raportează 5% – 6% proporții de infecții. În indicatorii lor de performanță nu există niciun fel de sancțiuni pentru raportarea acestor infecții. Chiar ne gândeam, discutam cu doamna Adriana Pistol, dacă nu ar fi util să includem în cadrul acestor indicatori de performanță un prag limită minim care este acceptabil pentru raportarea acestor infecții. (…) Nu ne gândim la sancțiuni. Există deja reglementări privind neraportarea bolilor transmisibile în general. Dar între bolile transmisibile sunt și infecțiile asociate asistenței medicale. Sunt sancțiuni care sunt de natură pecuniară, care sunt ascendente din punct de vedere al cuantumului și care se aplică celor din unitatea sanitară care nu raportează astfel de infecții”, a explicat Rafila, citat de Agerpres.

Vestea bună, în opinia ministrului, este creșterea trendului în ultimii doi ani și ”creșterea cu 55% a gradului de raportare pe trimestrul unu al anului 2021 și trimestrul unu al anului 2022. Încă suntem departe, dar lucrăm”, a adăugat acesta.

Te-ar putea interesa și Spitalele vor primi peste 150 de milioane euro pentru a reduce riscul infecțiilor nosocomiale

Rafila a anunțat și momentul demarării unui nou studiu privind infecțiile asociate asistenței medicale. „Am făcut ultimul studiu în anul 2017 și următorul o să fie făcut anul acesta sau la începutul anului viitor. Procentul real a fost de 5,9%. Acum facem un nou studiu să vedem care este situația și să vedem care sunt măsurile administrative pe care Ministerul Sănătății le-a luat în ultimele șase luni, încât să putem să progresăm și să ne apropiem de realitate”, a spus oficialul, care a amintit și de ordinul de ministru ce menționează necesitatea existenței unui laborator sau a unui compartiment de microbiologie în spitalele cu paturi.

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment