Psihologii pot participa la programul „Din grijă pentru copii”. Pentru fiecare ședință primesc 120 lei

Psihologii pot participa la programul „Din grijă pentru copii”. Pentru fiecare ședință primesc 120 lei

Psihologii din România se pot înscrie în programul național de suport pentru minori „Din grijă pentru copii”, iar pentru fiecare sesiune de consiliere psihoterapeutică vor primi 120 lei pe o ședință de 50 de minute. Informațiile sunt prezentate într-un proiect pus în transparență decizională de Ministerul Sănătății.

Cine beneficiază de program

De acest pachet de evaluare și intervenție psihologică, decontat prin program, beneficiază copiii și părinții care îndeplinesc mai multe condiții, una dintre acelea fiind vârsta copilului – nu mai mult de 18 ani. 

Cum au acces minorii la serviciile de evaluare și intervenție psihologică

Potrivit proiectului, copiii pot deveni beneficiari în următoarele situații:

  • medicii de familie, de medicină școlară, medicii de psihiatrie și consilierii școlari emit, după o consultație specifică, o recomandare de evaluare psihologică pentru intrarea în acest program
  • cadrele didactice, asistenții sociali, asistenții comunitari sau experții locali, pe baza cunoașterii situației copilului sau la sesizarea părintelui, orientează tutorele către specialiști care pot ajuta la integrarea minorului în program
  • părintele sau reprezentantul legal al copilului se poate adresa direct specialiștilor, dacă va constata existența unor probleme comportamentale 

Recomandarea de evaluare psihologică pentru intrarea în program cuprinde mai multe date: numele și prenumele copilului, vârsta, domiciliul, informații sumare privind motivul recomandării, data, semnătura și parafa emitentului, precum și datele de identificare ale părintelui. Ulterior, părintele copilului este cel care selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul Psihologilor

Proiectul publicat de Ministerul Sănătății mai arată că Registrul Psihologilor este făcut public de Colegiul Psihologilor din România. De asemenea, Colegiul mai pune la dispoziția autorităților, la nevoie, liste cu psihologii acreditați pe județe, înscriși în program. 

Citește și INTERVIU | Gabriela Stroian, psiholog clinician si psihoterapeut

Cum oferă psihologii servicii copiilor din program

În primă instanță, psihologii efectuează o ședință de evaluare psiho-emoțională a copilului. Iar în baza acestei evaluări inițiale, specialistul propune un program de intervenție individualizată, de maximum 10 ședințe, realizate pe o durată de cel mult 3 luni consecutive pentru fiecare copil. Ulterior, psihologul încheie un contract de prestări servicii cu părintele (un model de contract este pus la dispoziție de Colegiul Psihologilor).

Dacă, în urma evaluării inițiale, specialistul constată că este nevoie de o intervenție psihiatrică, va face o recomandare către servicii medicale de specialitate. La polul opus, acesta poate ajunge la concluzia că minorul nu are nevoie intervenție psihologică.

„Psihologii înscriși în program realizează rapoarte de progres și rapoarte finale, pornind de la obiectivele de intervenție stabilite în cazul fiecărui copil înscris în program și le pune la dispoziția colegiului Psihologilor, la cerere”, mai arată documentul. Dacă minorul lipsește de 3 ori consecutiv, fără motiv, iese din program.

Cum sunt decontate serviciile de evaluare psihologică

Costul unei ședințe de psihoterapie este de 120 lei, iar durata acesteia este de 50 de minute, arată proiectul. Pachetul de intervenție decontat prin program este format dintr-o ședință de evaluare și până la 10 sesiuni de consiliere pentru fiecare copil.

„Suma totală alocată pentru decontarea serviciilor, aferentă unui număr de 70.000 de ședințe psihologice (evaluare, intervenție) la o valoare de 120 lei ședința este de 8.400.000 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale și cele de rectificare, prin bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, se explică în proiect.

Te-ar putea interesa și INTERVIU | Cristina Dimitrescu, psiholog clinician si psihoterapeut: „Daca relatia psihoterapeut-pacient nu este construita pe o relatie de incredere, terapia nu functioneaza”

Monitorizarea sesiunilor de consiliere

Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog este cel care monitorizează implementarea acestor servicii de intervenție. Reprezentanții acestui Centru au interviuri telefonice cu părinții copiilor din program și elaborează și un ghid standard pentru părinți, pentru a ști cum să monitorizeze eficiența ședințelor. În cazul în care sunt constatate potențiale nereguli, Centrul de Sănătate Mintală notifică ulterior Colegiul Psihologilor din România. 

De ce este nevoie de acest program

Criza sanitară provocată de pandemia de Covid-19 a evoluat într-o criză mult mai amplă privind drepturile copiilor. 

„Rutina zilnică a fost profund perturbată de pandemie și în continuare există o continuă readaptare la noua normalitate. Există o nevoie clară de asistență în această direcție, atât pentru copii, cât și pentru cei care intră în contact cu ei, zi de zi sau ocazional.  

De asemenea, este nevoie de un plan clar de restabilire a tuturor serviciilor necesare pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor României. Resurse semnificative au fost redirecționate către criza sanitară, lăsând astfel descoperite unele dintre nevoile de bază în ceea ce privește copiii și alte populații vulnerabile”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

Ești psiholog și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment