Psihologii au fost incluși în Registrul Național al Profesioniștilor din Sănătate

Psihologii au fost incluși în Registrul Național al Profesioniștilor din Sănătate

Psihologii sunt incluși, începând de luna aceasta, în Registrul Național al Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate. Acest lucru înseamnă că a fost efectuat un pas important în privința recunoașterii sănătății mintale ca parte a domeniului general sanitar.

Modificarea a fost posibilă în urma unei Ordonanțe de Guvern, adoptate de Executiv la finele lunii august. Ordonanța modifică, astfel, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Odată cu această modificare, pe lângă medici, farmaciști, asistenți medicali, și psihologii vor fi recunoscuți, de asemenea, ca fiind profesioniști în domeniul sănătății.

Citește și: Burnout-ul sau sindromul epuizării profesionale în domeniul medical. Cauze și cum poate fi tratat

Ce este Registrul Național al Profesioniștilor din Sănătate

Registrul a fost creat „în scopul dezvoltării celor mai eficiente politici de resurse umane necesare pentru asigurarea stării de sănătate a populației”, potrivit legii. Acest registru este, potrivit sursei citate, o platformă electronică aflată în proprietatea statului și administrată de Ministerul Sănătății. Din punct de vedere juridic, este o bază de date, menită să ofere datele necesare pentru managementul și politicile de resurse umane în sănătate.

Ministerul Sănătății, prin biroul desemnat din cadrul acestuia, dar și prin Institutul Național de Sănătate Publică, coordonează Registrul cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal.

De asemenea, Ministerul acordă unei instituții din domeniul medical, la solicitarea în scris și motivată,  informații cu privire la un profesionist din listă.

În cazul profesioniștilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, Ministrul acordă informații unei autorități sau instituții doar cu acordul scris al angajatorilor acestora.

Te-ar putea interesa și Studiu: Nivel crescut de stres în rândul salariaților medicali. Top 16 efecte negative ale pandemiei, în România

Cine este inclus în Registrul Național

În cadrul acestei baze de date sunt incluse două categorii:

– profesioniști – medici, farmacişti, medici stomatologi, psihologi, asistenţi medicali, asistenţi medicali generalişti, moaşe, tehnicieni dentari, dieteticieni, fizioterapeuţi, biochimişti medicali specialiști, biologi medicali specialiști şi chimişti medicali specialiști.

– organisme – organismele profesionale ale profesiilor de medic, farmacist, medic stomatolog, psiholog, asistent medical, asistent medical generalist, moaşă, tehnician dentar, dietetician, fizioterapeut, biochimişti medicali  specialiști, biologi medicali specialiști şi chimişti medicali specialiști.

Ești psiholog și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment