Proiectul care obligă medicii să dețină certificat digital, în Parlament. Acum sunt vizați și angajații din CNAS, IGSU și Ministerul Sănătății

Proiectul care obligă medicii să dețină certificat digital, în Parlament. Acum sunt vizați și angajații din CNAS, IGSU și Ministerul Sănătății

Proiectul de lege care obligă cadrele medicale să se vaccineze sau să se testeze pe cheltuiala proprie a fost deja depus în Parlament. Diferența față de proiectul dezbătut anterior în spațiul public este aceea că, de data aceasta, obligația este instituită și pentru angajații din Ministerul Sănătății, pentru cei din Casa Națională de Asigurări de Sănătate și pentru cei din IGSU și aviație. Anunțul a fost făcut de premierul demis prin moțiune Florin Cîțu. 

„Pe scurt, angajaţii care nu sunt vaccinaţi şi nu au trecut prin boală din sistemul de sănătate, public şi privat, vor trebui să se testeze pe banii proprii. Şi cei din IGSU şi cei din aviaţie. Această propunere a venit de la domnul ministru Bode”, a spus acesta. 

De subliniat este faptul, că din punct de vedere legal, acest proiect trebuie aprobat doar de Parlament prin lege, care să fie, ulterior, promulgată de președintele țării. În prezent, Guvernul este unul interimar, deci cu puteri limitate. Potrivit lui Cîțu, dacă nu ar fi fost moțiunea de cenzură, Executivul ar fi aprobat proiectul și trimis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgență. Proiectul este susținut și de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

„Măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Mențin afirmația că sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila.

Citește și Colegiul Medicilor București transmite că medicii au ajuns la limită: Este un strigăt de disperare

Ce spune proiectul de lege

Personalul din următoarele instituții trebuie să dețină certificat digital: spitale publice și private, Ministerul Sănătății (și unitățile din subordine) Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație (din cadrul Ministerului de Interne), în laboratoarele de analize medicale private și de stat. 

Ce atestă certificatul digital:

  • Vaccinarea împotriva virusului Covid-19; trebuie să fi trecut 10 zile de la încheierea schemei complete
  • Dacă persoana respectivă se află în perioada cuprinsă în a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infecției cu virusul SARS-COV2.
  • Rezultat negativ al unui test PCR sau un test antigen rapid 

Costurile privind testarea sunt suportate exclusiv de personal. Însă, în același timp, documentul arată că angajații care au o contraindicație la vaccinare (și care pot face dovada acesteia) nu vor plăti testarea, aceasta fiind acoperită de angajator. 

„Pentru unitățile private, costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora”, mai arată draftul. 

Conducerea spitalelor publice și private trebuie să ia măsurile necesare pentru a verifica certificatele digitale prin intermediul aplicației mobile „Check DCC”, „precum și în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din condiții”.  Suspendarea încetează când angajatul prezintă certificatul digital. 

Te-ar putea interesa și Examenul de specialitate a fost amânat pentru 120 de rezidenți de ATI. Ei vor lucra cu pacienții Covid-19

Ce spun cadrele medicale

Angajații din sistemul sanitar spun, prin vocea reprezentanților sindicatului Solidaritatea Sanitară, că trebuie oprită „vânătoarea de vrăjitoare numită testarea lucrătorilor din sănătate pe costurile lor”.

„Profesioniștii din sănătate au nevoie în această perioadă de sprijin, nu de un stres suplimentar generat de atitudinile inadecvate ale autorităților și politicienilor. În condițiile în care datele epidemiologice indică existența unui risc de infectare și transmitere și în cazul persoanelor vaccinate (chiar dacă în cazul acestora acest risc este mult mai mic), este evident că singura măsură adecvată o constituie instituirea unui program de testare gratuită a tuturor lucrătorilor din sănătate”, spun aceștia. 

Federația „Solidaritatea Sanitară” mai subliniază că își menține în continuare recomandarea pentru vaccinare, adresată tuturor lucrătorilor din sănătate care nu sunt imunizați. 

Însă, în același timp, Federația își menține și solicitarea adresată autorităților de a îndrepta toate intervențiile pe convingerea lucrătorilor, nu pe obligarea lor.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment