Politicienii propun ca spitalele militare să treacă sub administrarea Ministerului Sănătății, pentru că, după spusele lor, în pandemie, bolnavii cronici nu au primit îngrijirea corespunzătoare, iar aceste unități medicale sunt cu circuit închis, unde au acces numai structurile militare.
Această propunere vine în ciuda faptului că, din punct de vedere medical, toate spitalele aparţin de Ministerul Sănătăţii, doar managementul şi finanţarea sunt asigurate şi de alte instituții, după caz.
Cum argumentează politicienii?
„Multe spitale din România nu depind de ministerul sănătăţii, managerial şi administrativ. (n.r. După pandemie) vom constata că sunt mulţi pacienţi cronici din România care nu au beneficiat toată atenţia sistemului medical”, a spus Ionuţ Moşteanu, deputat USR.
„Dacă este o decizie fundamentată correct, nu văd nicio problemă. Am văzut ce se întâmplă cu dubla sau tripla comandă. Cu cât lanţul de comandă este mai scurt, cu atât este mai bine”, a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.
Citește și: Trei spitale din România vor beneficia de îmbunătățiri prin fonduri europene
Ce spun medicii și consiliile județene?
„Acestea sunt nişte declaraţii politice. Ministerul Sănătăţii are în subordine foarte multe spitale, care nu îndeplinesc circuitele de tratare a pacienţilor covid. Ceea ce doresc dânşii şi nu spun este trecerea managementului în subordinea ministerului, dar resursele financiare să rămână atribuţia ministerului de resort”, a afirmat Remus Mihalcea, fost manager Spitalul Colentina.
Reprezentanţii consiliilor judeţene se revoltă după ce au aflat că parlamentarii vor trecerea tuturor spitalelor din ţară în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Citește și: Un nou spital de pneumofiziologie va fi construit în județul Covasna
„În ultimii ani, la Galaţi s-au investit zeci de milioane de euro pentru modernizarea şi dotarea spitalelor, bani din bugetul autorităţilor locale sau din fondurile europene atrase tot de către autorităţile locale. Practic, a trebuit să recuperăm decenii întregi în care ministerul nu a investit nici măcar un euro. Acum, la Galaţi, spitalele sunt în plin proces de consolidare, se modernizează de la zero, se construiesc clădiri noi şi se dotează cu aparatură medicală de ultimă generaţie. Este complet de neînţeles cum un minister, care nu poate întreţine puţinele unităţi medicale pe care le mai are în subordine şi care gestionează ineficient sistemul de sănătate, ar putea gestiona dintr-o dată sute de unităţi medicale”, a anunţat Costel Fotea.
„O nebunie, ei nu pot gestiona o pandemie, ce să facă ei cu spitalele. Noi, la Brăila, am alocat pentru funcţionarea spitalului 3 milioane de euro, anul trecut, iar anul acesta am alocat deja 2 milioane de euro. Mai puneţi încă 10 miioane de euro investiţi în ultimii trei ani în modernizare. De unde să aibă ei banii ăştia pentru că nu-i vorba doar de un spital din Brăila. Nişte idioţi, au trecut de nivelul de prostie, acum e la nivelul idioţenie”, a explicat Iulian Chiriac.
Citește și: Ministerul Sănătății asigură că vaccinurile anti-COVID-19 nu sunt experimentale
Potrivit propunerii parlamentarilor, toate spitalele, inclusiv cele militare, ar urma să treacă în subordinea Ministerului Sănătății, iar argumentul este reformarea sistemului de sănătate.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.