Pandemia a crescut interesul românilor pentru asigurările private de sănătate

Pandemia a crescut interesul românilor pentru asigurările private de sănătate

Peste un sfert de români (28%) au spus că sunt tot mai interesați de asigurările de sănătate din cauza pandemiei. Oamenii s-au declarat îngrijorați și de faptul că riscul de îmbolnăvire și o stare de sănătate deteriorată ar putea reprezenta principalele motive care le va afecta situația financiară. Acesta este un motiv de îngrijorare pentru 58% dintre respondenții Barometrului IRES-UNSAR realizat anul trecut. Sondajul avea drept temă Percepția riscului și cultura asigurărilor din România. 

De asemenea, un alt studiu realizat înainte de pandemie, adică în 2019, arăta faptul că 36% dintre românii participanți la sondaj sunt de părere că asigurările voluntare de sănătate reprezintă soluția preferată pentru a putea accesa servicii medicale mult mai bune. 

Citește și STUDIU: Numărul românilor care merg în spitalele private crește. Care sunt motivele?

Mai mult decât atât, 6 din 10 persoane (61%) care au participat la sondaj au spus că sunt de acord chiar să plătească în plus tocmai pentru a avea acces la diferite servicii de calitate mai bună într-un spital de stat. Aceștia au subliniat că preferă condiții mai bune în special la internare. 

Iar aproape jumătate dintre cei care au fost intervievați au spus că ar accepta costuri mai mari pentru a avea acces la un anumit medic sau la proceduri medicale mai complexe, dacă ar merge la un spital de stat. 

Pentru ce ar plăti românii mai mult?
  • Pentru analize de laborator: 73% dintre respondenți
  • Cazurile de recuperare medicală: 69% dintre respondenți
  • Imagistică medicală: 67% dintre respondenți
  • Ambulatoriu de specialitate: 65% dintre respondenți
  • Intervenții chirurgicale: 64% dintre respondenți
  • Spitalizare: 60% dintre respondenți
Ce i-a nemulțumit pe români până acum
  • Durata mare de așteptare în fața cabinetului unui medic: 45% dintre respondenți
  • Perioada prea lungă de așteptare pentru programarea la un medic: 44% dintre respondenți
  • Epuizarea rapidă a serviciilor gratuite: 43% dintre respondenți
  • Lipsa igienei din spitale: 35% dintre respondenți
  • Lipsa dotărilor: 35% dintre respondenți
  • Lipsa materialelor necesare serviciilor medicale: 35% dintre respondenți
  • Indiferența personalului medical: 31% dintre respondenți
  • Lipsa medicamentelor: 28% dintre respondenți

Citește și Clinicile sociale din România: ce impact au consultațiile și operațiile pro bono?

Cât ar plăti românii pentru asigurarea privată

Potrivit acestui studiu, 36% dintre respondenți au spus că preferă să plătească o asigurare medicală privată, cu sumă fixă pe lună, pentru a avea acces la servicii medicale mult mai bune atunci când au nevoie. 

Majoritatea spune că ar plăti sume cuprinse între 50 și 100 de lei (33% dintre respondenți) pentru asigurarea privată. Au fost și persoane care au spus că ar plăti sub 50 de lei pentru asigurare (25% dintre respondenți), dar au fost și respondenți care au precizat că sunt dispuși să achite lunar între 100 și 300 de lei (14% dintre respondenți). 21% dintre intervievați nu au putut preciza cât ar fi dispuși să plătească pe lună. 

Mai departe, 5% dintre respondenți au spus că ar plăti între 300 și 500 de lei pe lună pentru asigurarea privată, iar 1% au precizat că sunt dispuși să achite chiar și peste 500 de lei pe lună. 

În opinia celor mai mulți dintre aceștia, asigurarea reprezintă o formă de protecție și o metodă de economisire. Chiar și așa, doar 36% dintre respondenți au spus că au de gând ca, în următoarele 12 luni, să încheie o asigurare voluntară de sănătate.

Citește și Raport Comisia Europeană: România are cei mai puțini medici și asistenți pe cap de locuitor

Care este nivelul de informare și de încredere în sistemul public de sănătate
  • Mulțumiți sau foarte mulțumiți de calitatea serviciilor: 61% dintre respondenți
  • Se declară informați cu privire la sistemul public de sănătate: 58% dintre respondenți
  • Au încredere în sistemul de sănătate: 42% dintre respondenți

La finele anului 2019, statisticile privind evoluția pieței de asigurări private de sănătate au indicat prime brute subscrise în valoare de aproximativ 372 mil. lei, în creștere cu 11% față de 2018, potrivit datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, aceasta reprezentând o dovadă suplimentară a preferinței în continuă creștere a clienților față de polițele voluntare de sănătate”, se arată în comunicatul de presă care însoțește studiul IRES-UNSAR.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment