Până în 2030, trebuie implementat Planul de dezvoltare a îngrijirii la domiciliu. MS a publicat documentul

Până în 2030, trebuie implementat Planul de dezvoltare a îngrijirii la domiciliu. MS a publicat documentul

Ministerul Sănătății a supus dezbaterii publice Planul național de dezvoltare graduală a îngrijirilor la domiciliu, elaborat în cadrul proiectului „Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu” (PAL-PLAN), care ar trebui implementat până în anul 2030.

Obiectivul general al Planului vizează creșterea numărului de beneficiari care reușesc să trăiască independent prin îmbunătățirea accesului la servicii sociale și medicale asigurate la domiciliu, în perioada 2024 – 2030.

Pentru a fi întocmit acest plan, au fost culese mai multe informații în cadrul unor studii concentrate pe evaluarea nevoii de îngrijiri a populației din România, pe acoperirea cu servicii și pe definirea costurilor. 

Potrivit unuia dintre studii, se estimează că aproape 220.000 de oameni au nevoie de îngrijiri la domiciliu în România. 

„Datele studiului făcut în 2021 în cadrul acestui proiect arată că la nivel național populația peste 65 ani a ajuns la aproximativ 19%, cu o rată de dependență la nivel național de 52. Concluzia este ca fenomenul îmbătrânirii demografice este foarte rapid, iar predicțiile făcute în 2008 pentru anul 2060 sunt aproape sa fie atinse în județele Teleorman, Vaslui, Neamț, Ialomița, Călărași, Sălaj, Vrancea, Buzău, Vâlcea precum și în zonele rurale”, arată raportul

Află mai multe despre Rolul asistenților medicali în îngrijirea pacienților la domiciliu

În ce privește cheltuielile, rezultatele studiului privind costuri pentru fiecare caz sunt următoarele: 

  • 198,75 lei pe lună pentru o persoană în gradul 3 de dependență,
  • 252,5 lei pe lună pentru o persoană în gradul 2,
  • 1645,25 pe lună pentru o persoană gradul 1.

Creșterea graduală a numărului de persoane îngrijite va fi în strânsă conexiune cu dezvoltarea rețelei de furnizori de îngrijiri la domiciliu, unde resursele financiare și umane sunt cheia dezvoltării acestor servicii, arată documentul. 

Serviciile de îngrijire oferite la domiciliu, reglementate în legislație și finanțate de domeniile medical și social sunt următoarele:

  1. Servicii sociale de îngrijiri la domiciliu;
  2. Servicii medicale de îngrijiri la domiciliu;
  3. Servicii paliative de îngrijiri la domiciliu;
  4. Servicii de îngrijire la domiciliu de lungă durată. 

Teoria spune că serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu reprezintă activități de îngrijire medicală prestată de personal specializat, la domiciliul pacientului și care se acordă pentru o perioadă de cel mult 60 zile calendaristice. Poate beneficia de aceste servicii pacientul cu afecțiuni acute și/sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependență și o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară.

Descoperă: Meseria de asistent medical: Ce presupune lucrul cu vârstnicii?

Există, totuși, o serie de probleme identificate, cum ar fi: 

  1. Lipsa coordonării între sistemul de servicii sănătate și sistemul de asistență socială;  
  2. Lipsa unui sistem predictibil de finanțare;
  3. Lipsa unui sistem informațional inter-instituțional care să asigure conexiunea atât între instituțiile medicale și sociale cât și la nivelul comunităților locale, pentru persoanele în nevoie de servicii de ID; 
  4. Lipsa programelor de formare profesională pentru personalul implicat în domeniu (coordonator de îngrijire, manager de caz, îngrijitori la domiciliu, etc.);
  5. Lipsa unei abordări proactive, privind păstrarea și valorizarea personalului de îngrijire care să  faciliteze dezvoltarea unei rețele de îngrijire, în special privind rolul asistenților medicali comunitari etc;
  6. Lipsa unei susțineri pentru persoanele din sectorul informal care lucrează în cadrul activităților: dezvoltarea de programe de formare, cooperarea cu sectorul formal și lucrul în complementaritate cu serviciile acordate de către profesioniști; 
  7. Lipsa unui Ghid al serviciilor de îngrijire la domiciliu.

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment