Guvernul a aprobat alte 7 medicamente de care beneficiază persoanele asigurate

Guvernul a aprobat alte 7 medicamente de care beneficiază persoanele asigurate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care sunt introduse 7 denumiri comune internaționale (DCI, substanțe active) în lista cu medicamentele de care beneficiază persoanele asigurate, cu sau fără contribuţie personală.

Acestea vor fi eliberate pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Potrivit Ministerului Sănătății, cele 7 medicamente unice vizează afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate, după cum urmează:

  • 2 medicamente destinate bolilor oncologice (DCI Olaparibum și DCI Apalutamidum), 
  • 1 medicament destinat bolilor endocrine şi metabolice (DCI Evolocumab), 
  • 1 medicament destinat bolilor neurologice (tratamentul sclerozei multiple – DCI Cladribinum), 
  • 1 medicament destinat tratamentului hemofiliei şi talasemiei (DCI Nonacog alpha),
  • 2 medicamente destinate bolilor cardiovasculare (DCI Dabigatranum etexilatum și DCI Edoxabanum).

Actul normativ intră în vigoare începând cu data de 1 august.

Citește și: Guvernul a aprobat noi reglementări în domeniul dispozitivelor medicale

Alte medicamente propuse de Ministerul Sănătății 

Tot în luna iulie, Ministerul Sănătății a înaintat un proiect de hotărâre prin care lista de medicamente compensate urmează să fie completată cu mai multe molecule noi.

Astfel, Dabigatran etexilat și Edoxaban vor deveni disponibile în regim compensat, imediat ce hotărârea va fi adoptată de Guvern și va fi publicată în Monitorul Oficial. Primul medicament este indicat pentru prevenția primară a evenimentelor tromboembolice venoase la pacienții adulți care au suferit o intervenție chirurgicală electivă de înlocuire completă a articulației șoldului sau genunchiului, iar al doilea se administrează pentru prevenirea accidentului vascular cerebral și a emboliei sistemice la pacienți adulți cu fibrilație atrială non-valvulară cu unul sau mai mulți factori de risc.

De asemenea, se va introduce molecula Evolocumab folosită în tratamentul ambulatoriu pentru reducerea nivelurilor de lipide din sânge.

Te-ar putea interesa și: Ordin al Ministerului Sănătății pentru a asigura medicamentele esențiale pacienților

Pe lista medicamentelor compensate 100% vor fi introduse Olaparib, folosit în tratamentul carcinomului ovarian epitelial de grad înalt, Apalutamida, utilă în cazul pacienților cu cancer de prostată, Cladribină, pentru tratamentul pacienților cu leucemie cu celule păroase și Nonacog alfa, administrat în tratamentul şi profilaxia hemoragiei la pacienţii cu hemofilie de tip B.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment