Ordin | Internările din spitale, suspendate. Pacienții care nu sunt în stare gravă trebuie externați

Ordin | Internările din spitale, suspendate. Pacienții care nu sunt în stare gravă trebuie externați

Un ordin emis la începutul acestei săptămâni de autorități aduce importante modificări în spitalele private și de stat din România. Una dintre cele mai importante este aceea prin care se suspendă internările din spitale, pentru o perioadă de două săptămâni, pentru situațiile care nu reprezintă urgență. Ordinul a fost emis în contextul stării de urgență decretate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. 

Este vorba de despre un ordin emis luni, 23 martie, de Raed Arafat – secretar de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Pentru a fi emis acest document a fost avută în vedere în special evoluția situației epidemiologice și evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare din spitalele publice și private din țara noastră. 

Citește și Coronavirus | Rezidenții și studenții întrerup stagiile de practică și vor face gărzi sau vor ajuta medicii depășiți

Art. 1. Se suspendă, începând cu data de 24.03.2020, pe o perioadă de 14 zile, internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente, investigațiile medicale spitalicești care nu reprezintă urgență și pot fi reprogramate, precum și consultațiile programate sau programabile în structurile ambulatorii ale acestora, în toate unitățile spitalicești publice și private”, se arată în articolul 1 al ordinului lui Raed Arafat. 

Mai mult, în același act se arată că în decurs de 48 de ore trebuie externați toți pacienții care nu reprezintă cazuri urgente și care nu necesită, în mod obligatoriu, să primească îngrijiri medicale în interiorul unui spital. 

Conducerea unui spital poate decide în privința reorganizării programului și a permanenței personalului din unitate prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi. De menționat este că salarizarea personalului medical nu poate fi afectată în urma reorganizării decise la nivel managerial. 

Citește și Coronavirus | Medicii și asistentele, în prima linie. Care sunt drepturile și obligațiile cadrelor

Ordinul este comunicat Centrului Național de Coordonare și Conducere Integrată, prefecturilor din țară și din Municipiului București, dar și Ministerului Sănătății pentru a fi diseminată informațiea. Măsurile se aplică spitalelor publice și private. Ordinul este avizat de ministrul de Interne, Marcel Vela. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment