Coronavirus | Rezidenții și studenții întrerup stagiile de practică și vor face gărzi sau vor ajuta medicii depășiți

Coronavirus | Rezidenții și studenții întrerup stagiile de practică și vor face gărzi sau vor ajuta medicii depășiți

Autoritățile au anunțat, marți seară, o serie de măsuri valabile pe teritoriul național, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Au fost adoptate o serie de măsuri generale, de ordine publică, dar și măsuri medicale, care au fost aplicate începând de miercuri, 18 martie.

Măsurile de ordin medical au fost anunțate de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretarul de stat în Ministerul de Interne. Majoritatea acestor prevederi li se aplică rezidenților și studenților. 

Astfel, începând cu data de 18 martie, rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta până la ora 12.00 la centrele de îndrumare pentru includerea lor în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează.

Citește și MEDIjobs vine în sprijinul autorităților în contextul epidemiei de Coronavirus și a nevoii de specialiști medicali în spitalele din România

De asemenea, rezidenții în specialitățile medicină de internă și medicină de familie întrerup și ei stagiile de pregătire. Aceștia se vor prezenta însă la Direcțiile de Sănătate Publică pentru a fi repartizați ulterior la Serviciile Județene de Ambulanță, la unitățile de primiri urgențe, în camerele de gardă sau în secțiile de spital, în funcție de necesități.

Rezidenții din alte specialități medicale decât cele menționate mai sus vor fi luați în evidență și avuți în vedere pentru a fi repartizați în funcție de nevoie. 

Totodată, rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat tot pentru luare în evidență și repartizare în funcție de necesitate. 

În localitățile unde sunt mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de nevoile fiecărei unități spitalicești, demers în colaborare cu Direcțiile de Sănătate Publică.

Programul de pregătire pentru obținerea atestatului în medicină de urgență prespitalicească va fi suspendat și cursanții se vor întoarce de urgență la unitățile de unde provin”, a mai anunțat Raed Arafat.

De asemenea, la nivelul fiecărui centru universitar din cadrul facultăților de Medicină, vor fi recrutați studenți, începând cu cei din anul IV, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă. Studenții recrutați vor avea drept misiune sprijinirea cadrelor medicale, însă doar în situația depășirii capacității spitalelor.

Citește și Coronavirus | Medicii și asistentele, în prima linie. Care sunt drepturile și obligațiile cadrelor

Recrutări similare vor fi realizate în fiecare județ unde există școli postliceale sanitare, și se va începe cu cei din anul II. Și în acest caz, elevii recrutați vor desfășura activități de sprijin doar în cazul depășirii capacității unităților medicale. Comitetele județene și locale de urgență se vor asigura de cazarea și hrănirea studenților și elevilor recrutați, se mai arată în planul de măsuri.

INSP va gestiona informațiile cu testarea pacienților pentru noul Covid – 19

Institutul Național de Sănătate Publică a fost desemnat drept autoritatea responsabilă pentru monitorizarea testării și raportarea integrată a situațiilor generate de noul tip de coronavirus.

Asta înseamnă că toate analizele, toate ingestigațiile, câte teste mai sunt, câte negative, câte pozitive și vor fi centralizate de INPS și raportate DSU, Ministerului Sănătății si Centrului de comandă și intervenție aparținând Ministerului Afacerilor Interne. Tot prin ordin al comandantului acțiunii a fost operaționalizat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Totodată, au fost instalate 162 de corturi speciale pentru efectuarea triajului medical,  dar și pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei.

Astfel de corturi puteți să le mai vedeți și în fața unor spitale unde au fost instalate pentru separarea fluxurilor între cei care vin pentru alte motive decât cele care prezintă febră și simptome respiratorii și cei care vin cu aceste motive. Se face o preevaluare înainte de intrarea în Unitatea de Primiri Urgențe”, a mai explicat șeful DSU.

Citește și COVID-19 | 7 moduri de a te proteja dacă îngrijești pacienții infectați

În același timp, Ministerul Apărării Naționale va construi și operaționaliza un nou corp ce va avea servi ca spital militar de tip ROL II al Armatei Române în incinta Institutului Ana Aslan. Aici, vor fi primiți pacienții cu forme ușoare și forme intermediare, dacă numărul cazurilor va crește.

În următoarea perioadă vor fi emise alte ordine care vor viza pregătirea județelor pentru a face față infecțiilor cu noul tip de coronavirus și pentru a sprijini populația care va avea nevoie de îngrijiri medicale.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment