Oncologia și provocările cu care vine o astfel de specializare

Oncologia și provocările cu care vine o astfel de specializare

Oncologia este specializarea medicală care vizează înțelegerea și tratarea cancerului, o boală care face victime anual. În anul 2020, s-au înregistrat 10 milioane de decese la nivel mondial, din cauza cancerului. Cele mai multe cazuri au fost identificate în Asia, Europa, America Latină și Caraibe. 

Pe cât de fadă îi este definiția la prima vedere, pe atât de încărcată este din punct de vedere emoțional. Pe holurile spitalelor, în secția de oncologie, se regăsesc povești de viață cu adevărat impresionante. Acolo, timpul este cel care dă lupta dintre bine și rău, dintre vindecare și chin. 

Ca medic oncolog, viața profesională este presărată în fiecare zi de provocări și de situații limită. Astăzi pacientul tău reacționează bine la tratament, mâine trebuie să îi spui că mai are puțin de trăit. Ce faci în acele momente? Cum poți verbaliza verdictul în așa fel încât să nu afectezi starea pacientului? Este o misiune mult prea grea, dar nu imposibilă. 

În activitățile profesionale nu vei avea parte numai de momente plăcute și prilejuri de bucurie. Trebuie să fii conștient/ă de un asemenea fapt. Chiar dacă uneori poate deveni dificil, provocările nu fac altceva decât să faciliteze procesul de evoluție. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Anca Zgura, medic specialist oncologie: Cancerul este o boala care nu poate sa astepte

Prin ce trebuie să treacă zilnic un medic oncolog? 

Te-ai întrebat vreodată prin ce stări trece un medic oncolog zilnic? Ce emoții trebuie să gestioneze și care sunt cele mai mari probleme pe care le are?

Ei bine, printre principalele provocări pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit se numără: 

  • Prescrierea tratamentului potrivit – Medicamentele administrate în cazul pacienților care suferă de cancer sunt destul de puternice. Tocmai de aceea, bolnavii trebuie să gestioneze constant stări de rău, oboseală sau chiar leșin. Ca medic, e important să monitorizezi constant felul în care evoluează cancerul și să acorzi o atenție deosebită felului în care se simte pacientul. Scopul tău numărul unu este să-i oferi siguranță și putere pentru a trece cu bine peste etapele chimioterapiei. 
  • Identificarea potențialelor riscuri care pot apărea – Prevenția este elementul cheie de care trebuie să țină cont toate cadrele medicale, nu doar cei care activează pe secția de oncologie. Totuși, în cazul specializărilor care vizează tratarea efectelor pe care le are cancerul asupra organismului lucrurile devin mai complicate. E nevoie de tehnici și echipamente moderne pentru a fi analizate în profunzime caracteristicile tumorii și capacitatea pe care o are de a se dezvolta. Din păcate, nu toate clinicile dispun de tehnici radiologice performante, care să asigure rezultate precise. Tocmai de aceea, în lipsa informațiilor pertinente, medicilor le este din ce în ce mai greu să elimine eventualele probleme. 

Te-ar putea interesa și: Prof. dr. Elizabeta Popa: Pacienții au nevoie de înțelegere, diagnosticare și tratament, nu să aștepte pe holuri

  • Evaluarea și organizarea planului de tratament – În haosul aferent activităților care să sporească procesul de vindecare a cancerului, organizarea devine un vis plăcut, la care speră toate cadrele medicale. Agitația din fiecare zi și volumul mare de muncă devin principalele obstacole în definitivarea unui plan complex, care să integreze toți pașii necesari realizării tratamentului. Stresul acumulat de-a lungul zilelor și factorii de oboseală pot facilita instalarea stărilor de anxietate, depresie sau chiar burnout. Epuizarea psihică și fizică este o problemă cât se poate de reală pe care medicii sunt nevoiți să o gestioneze aproape zilnic. 

Cum poți comunica eficient cu un bolnav de cancer? 

Domeniul oncologiei vine la pachet cu multe discuții și situații delicate. În spatele ușilor voluminoase din secția de oncologie se ascund multe lacrimi și priviri lipsite de speranță. Ca medic, devine aproape imposibil să inițiezi o discuție cu pacienții bolnavi de cancer. Este un proces dureros, care afectează ambele părți, mai ales când veștile nu sunt tocmai bune. 

Însă, există câteva strategii eficiente care au potențialul de a reduce impactul verdictului și de a oferi pacienților o fărâmă de speranță: 

  • Fii sincer/ă, dar nu prea direct/ă – Nu începe o discuție direct, fără a iniția pacientul sau a-i spune despre ce e vorba. Alege-ți bine cuvintele și nu lăsa loc de interpretări. Nu minți, doar de dragul de a-ți vedea pacientul că schițează un zâmbet firav. Datoria ta este să îi expui cu sinceritate informațiile despre starea lui de sănătate, oricât de rele ar fi. Chiar dacă șansele lui de supraviețuire încep să scadă pe zi ce trece, nu încerca să induci o stare de agitație constantă. 

Vezi și: Descoperire a cercetătorilor din Israel în ceea ce privește cancerul

  • Nu exclude puterea speranței și a rugăciunii – Miracolele există. Lumea medicală este plină de minuni, chiar dacă totul se rezumă la tratamente exacte. De cele mai multe ori, cu optimism, voință și speranță, lucrurile imposibile chiar se pot materializa. E foarte important să transmiți bolnavului un asemenea principiu, să-l faci să creadă că orice este posibil, dacă îți dorești cu adevărat și te conectezi cu energiile din jurul tău. Dumnezeu lucrează întotdeauna prin oameni.

Citește și: Laserele ultra-precise elimină celulele canceroase fără a deteriora țesutul din apropiere

  • Practică importanța ascultării active – Creează o relație armonioasă cu pacientul. Unele momente nu au nevoie de vorbe, ci de fapte. Umple golul rămas în inima celui aflat în suferință cu lucruri ce pot face cât o mie de cuvinte. Ascultă ce are de spus și acordă-i suport moral ori de câte ori e nevoie. E adevărat că uneori e bine să te detașezi de încărcătura emoțională resimțită pe holurile spitalelor, pentru a nu-ți afecta viața personală. Însă, în acele momente, tu devii punctul de sprijin al pacientului, cârma de care se poate agăța pentru a uita de tot negativismul acumulat.

Concluzii

Oncologia este una dintre cele mai complexe specializări din domeniul medical, tocmai datorită emoțiilor cu care vine la pachet. Medicii oncologi sunt nevoiți să gestioneze zilnic stări și senzații intense și să ducă la bun sfârșit activități complexe și planuri de tratament detaliate. Totul culminează cu lipsa echipamentelor necesare și a cercetărilor științifice despre evoluția cancerului. Eliminarea riscurilor care pot apărea de-a lungul timpului devine astfel o problemă greu de gestionat. De asemenea, comunicarea cu cel aflat în suferință este asemenea unei săbii cu două tăișuri. Toate cuvintele trebuie cântărite foarte bine înainte de a iniția o discuție. Cancerul este o afecțiune extrem de surprinzătoare, tocmai de aceea trebuie să fii precaut/ă în ceea ce privește transmiterea informațiilor. 

Rămâi alături de pacienți și fă-i să înțeleagă că speranța este cea care oferă noi șanse de tratare a cancerului!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment