Potrivit oamenilor de știință, o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost detectată în Africa de Sud. Noua tulpină prezintă un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, situație care a generat îngrijorări și discuții printre cercetători.
„Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a precizat virusologul Tulio de Oliveira în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Ce se știe momentan despre noua variantă
Potrivit reprezentanților OMS, Varianta B.1.1.529 este cea care a suferit cele mai multe mutații dintre toate variantele văzute până acum și este radical diferită de forma care a apărut inițial în Wuhan, China. Mai mult, specialiștii virusologi din Africa de Sud au declarat pentru BBC că varianta are în total 50 de mutații, mai mult de 30 dintre ele fiind la nivelul proteinei spike, care este ținta majorității vaccinurilor și „cheia” pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele corpului nostru.
Citește și Anumiți medici de familie, suspectați că ar falsifica teste rapide pentru obținerea certificatului verde
In ultima săptămână cercetătorii sud-africani au colectat mai multe date cu privire la rata de transmisie a noii tulpini care au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă. „Ceea ce ne îngrijorează este faptul că această variantă ar putea să aibă nu doar o transmisibilitate sporită, deci să se răspândească mai eficient, dar ar putea, totodată, să fie capabilă să ocolească sistemul imunitar și protecția pe care o avem în sistemul nostru imunitar”, au transmis cercetătorii sud-africani.
Totuși, până în acest moment nu există suficiente informații care să confirme dacă această variantă ar provoca reacții mai severe a bolii decât celelalte tulpini. Potrivit The Guardian, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că „monitorizează îndeaproape” situația și se vor întalni în decursul zilei de astazi pentru a stabili dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrijorare”.
Primele reacții ale specialiștilor medicali români cu privire la situație
Reacțiile specialiștilor medicali din România cu privire la modul în care această variantă ne-ar putea afecta nu au întârziat să apară. Prof. dr. Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a declarat că noua variantă a coronavirusului este o tulpină cu mutații multiple care se pare că se transmite mult mai ușor, dar asta nu înseamnă neapărat un lucru rău pentru că s-ar putea să producă forme de boală mai ușoare. “Rămâne de văzut, mutațiile sunt imprevizibile, pot să fie îngrijorătoare sau dimpotrivă pot să ducă la scăderea patogenității”, a susținut ministrul, citat de RoHealthReview.
Te-ar putea interesa și Sistemul sanitar și dosarele penale deschise în pandemie
Pe de altă parte, expertul în sănătate Emilian Imbri și-a manifestat îngrijorarea cu privire la ceea ce ar putea genera această situație în România.”Dacă OMS va constata că noua variantă super-mutantă de coronavirus depistată în Africa de Sud este una “de îngrijorare”, nu doar “de interes”, va fi un dezastru, deoarece cele mai afectate vor fi țările unde oamenii nu se vaccinează sau nu respectă regulile, așa cum se întâmplă în România”, a declarat pentru Digi24 medicul Emilian Imbri.
Ești specialist medicali și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.