Noul plan de asigurare a asistenței medicale în contextul actual a fost aprobat

Noul plan de asigurare a asistenței medicale în contextul actual a fost aprobat

Planul a fost realizat de ministrul Ioana Mihăilă, împreună cu specialiștii din minister, și cuprinde modalitatea de reacţie a unităţilor sanitare şi a direcţiilor de sănătate publică, atât în contextul epidemic actual, cât şi în cazul apariției unui nou val COVID-19.

„Aceste modificări au scopul de a asigura o asistenţă medicală adecvată pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, dar şi îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate pacienţilor non-Covid. A fost elaborat un nou plan de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale pe perioada pandemiei, plan structurat pe etape şi care prevede în mod explicit modalitatea de reacţie a unităţilor sanitare şi a direcţiilor de sănătate publică, atât în contextul actual, favorabil, cât şi în eventualitatea confruntării cu un nou val pandemic”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă.

Etapele aplicării noului plan

În etapa întâi, managerii spitalelor pot cere reducerea numărului de paturi destinate pacienților cu COVID-19, dar numai în anumite condiții:

  • Dacă rata de incidență la nivelul județului, în ultimele 14 zile, este sub 1 la mia de locuitori, 
  • Dacă rata de ocupare a paturilor pentru pacienții blonavi de COVID-19 este sub 50%. 

Citește și: Studiu: Măsurile impuse pentru combaterea răspândirii COVID-19 au redus numărul de infecții respiratorii

După cel puțin 30 de zile, se poate trece în etapa a doua când poate fi solicitată o nouă reducere a numărului de paturi pentru bolnavii de coronavirus:

  • Dacă incidența la nivelul județului este sub 0,5% în ultimele 14 zile, 
  • Dacă paturile sunt ocupate într-o proporție mai mică de 50%. 

În cazuri excepționale, managerii de spital pot solicita trecerea la etapa a doua și mai devreme de cele 30 de zile.

Cu cât se va putea reduce numărul de paturi pentru bolnavii de COVID-19?

Potrivit noului plan, în prima etapă va fi posibilă o reducere a numărului de paturi destinate pacienţilor cu COVID-19 de până la 50% pentru spitalele specializate în îngrijirea acestor pacienți, cum sunt spitalele de boli infecţioase şi de pneumoftiziologie, clasificate anterior ca nivel I,  şi până la 30% pentru spitalele care nu sunt specializate în tratamentul pacienţilor cu COVID-19.

În etapa a doua, procentul paturilor destinate pacienţilor care au COVID-19 scade până la 30% pentru spitalele specializate şi până la 15% pentru celelalte spitale.

Citește și: Ministerul Sănătății a impus noi măsuri pentru ONG-urile din domeniul sănătății mintale și al protecției drepturilor omului

În acest sens, Ioana Mihăilă a precizat că „este necesară păstrarea unui număr de paturi destinate îngrijirii persoanelor cu Covid-19, deoarece se urmăreşte ca fiecare spital să poată să îngrijească pacienţii care s-au internat pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării şi să nu fie nevoie să-i transfere într-o unitate Covid. Păstrăm acest număr de paturi, împreună cu un plan de revenire la situaţia anterioară, dacă vom cunoaşte din nou o accelerare a pandemiei şi o creştere a numărului de pacienţi infectaţi. Toate aceste modificări presupun o coordonare bună între managementul spitalelor, direcţiile de sănătate publică şi Ministerul Sănătăţii”.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment