Noul Contract-cadru a fost aprobat de Guvern și intră în vigoare de la 1 iulie

Noul Contract-cadru a fost aprobat de Guvern și intră în vigoare de la 1 iulie

Noul Contract-cadru a fost aprobat în ședința de Guvern, iar acest lucru înseamnă că va intra în vigoare de la 1 iulie 2021. Noul contract reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.

Potrivit unui comunicat transmis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, măsurile cuprinse în document asigură un acces mai bun la servicii medicale de prevenție, dar și la cele pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor. 

O noutate este un pachet de prevenție pentru persoanele de peste 40 de ani, care cuprinde maximum trei consultații privind factori, risc sau obiceiuri de viață. 

Pentru a asigura accesul la investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție, acestea pot fi efectuate de furnizori aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și peste valoarea de contract”, se arată în comunicatul CNAS.

Medicul de familie va asigura, de la 1 iulie, o consultație la domiciliu pe lună pentru afecțiuni cronice (în prezent, sunt decontate cel mult patru consultații pe an).

Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienții din listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braț, efectuare și interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate”, mai arată sursa citată.

Citește și Importanța medicului de familie la sate: 5 povești inspiraționale ale oamenilor care schimbă sat după sat

Iar pacienții cronici pot primi consultații la distanță din partea medicilor de familie, dar și din partea altor specialiști din ambulatoriul clinic. 

De asemenea, spitalele private care au relație cu casa de asigurări de sănătate pot percepe o taxă din partea pacienților care accesează serviciile. Spitalele trebuie să asigure predictibilitatea costurilor prin următorii pași: consimțământ exprimat în scris, deviz estimativ și decont eliberat la externare. 

Este necesar un acces mai bun la serviciile medicale de care pacienții au nevoie, iar acest Contract-cadru este un prim pas. În foarte scurt timp vom demara consultările pe următorul proiect de Contract-cadru, astfel încât să putem lua în calcul și analiza, împreună cu toți partenerii, măsuri mai substanțiale în sistemul de sănătate pentru anii următori”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS, în cadrul aceluiași comunicat.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment