Medicii de familie sunt nemulțumiți și susțin că medicina primară devine domeniu de experiment pentru CNAS

Medicii de familie sunt nemulțumiți și susțin că medicina primară devine domeniu de experiment pentru CNAS

Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) solicită prelungirea actualului Contract Cadru până la 31.12.2021 pentru a permite finalizarea unor negocieri reale între Colegiul Medicilor din România (CMR) și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la viitorul Contract Cadru.

În contextul în care autoritățile au adus modificări Contractului Cadru, medicii de familie sunt revoltați și consideră că medicina primară devine domeniu de experiment pentru CNAS, iar normele impuse ar putea duce la scăderea calității serviciilor medicale.

„Surpriza a venit de la decidenți, care au lansat un proiect de norme de aplicare a Contractului Cadru cu reglementări diferite față de cele astăzi în vigoare. Schimbările au apărut în baza unor consultări și negocieri mimate și nefinalizate și nu sunt, cu certitudine, în avantajul medicilor sau al pacienților”.

Citește și: Cariera de medic de familie: ce viitor are medicina familiei și care sunt beneficiile profesiei

Ce prevede proiectul CNAS

„Finanțarea, în principiu a rămas aceeași – nu s-au modificat sumele și procente generale de finanțare. Normele noi însă, determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supraviețuiască”.

De asemenea, potrivit comunicatului de presă realizat de SNMF, „Scade punctajul acordat per capita pentru pacienții din grupa de vârstă peste 60 de ani, deși aceștia reprezintă o categorie cu vulnerabilități și nevoi crescute și se pune accent pe servicii preventive doar în mod declarativ, fără să se asigure finanțarea analizelor de laborator necesare, ceea ce face prevenția de nerealizat. În plus, se introduc servicii adiționale noi, care vor fi însă decontate din bugetul serviciilor curente, ceea ce creează inechități în finanțare”.

Citește și: Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu lipsa medicilor de familie din mediul rural

Reacția Asociației Societatea Națională de Medicina Familiei

Medicii de familie consideră că „este de neînțeles cum decidenții aleg să reorganizeze acum sistemul de asistență medicală primară, în condițiile în care finanțarea stagnează, dar mai ales în contextul pandemic, în care medicii de familie își concentrează efortul de a menține active serviciile de care depinde siguranța pacienților și stabilitatea cabinetelor de medicina de familie”.

„Aceste aspecte se suprapun unei stări de spirit de extremă iritare datorată disproporției uriașe între activitatea depusă de medicii de familie și lipsa de recunoaștere din partea autorităților pentru medicina de familie, specialitate medicală lipsită de orice sprijin și profund nedreptățită în pandemie”, se precizează în comunicat.

„Amintim decidenților că riscul de deces din cauza COVID-19 în cadrul medicilor de familie este semnificativ mai mare decât în populația generală și că mai mult de 50 de medici de familie au fost victime ale acestei boli în România. Amintim și că singura ramură medicală care acoperă zona rurală este medicina de familie – așa precară cum este – și că absența oricărei strategii coerente pe termen scurt și lung în condițiile depopulării medicale va expune unor riscuri incalculabile cetățenii țării.

Citește și: Când încep vaccinările în cabinetele medicilor de familie

Noi, medicii de familie, am cerut RESPECT și nu ni s-a acordat. Am cerut DEBIROCRATIZARE și nu am obținut. Am cerut FINANȚARE și nu ni s-a alocat. Mai mult de atât, un număr semnificativ dintre colegi vor avea venituri mai mici conform modificărilor propuse de CNAS, deși se clamează peste tot că veniturile medicilor nu vor scădea în perioada următoare. Practic, în plină criză pandemică, decidenții naționali ai sistemului de sănătate destabilizează medicina primară”.

Aceștia consideră că „sunt necesare consultări autentice și nu așa cum au fost până acum, pentru stabilirea unor norme de aplicare a contractului cadru adaptate momentului, riscurilor specifice pandemiei și solicitărilor istorice – respect, finanțare, debirocratizare și independență profesională. Singura soluție viabilă în acest moment este renunțarea, până vom reveni la normalitate, la modificări propuse de CNAS, de neacceptat în actualele condiții, pentru a nu tulbura un echilibru și așa extrem de precar în care se află sistemul nostru de sănătate”.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment