Care sunt normele de aplicare a Contractului-cadru de la 1 aprilie

Care sunt normele de aplicare a Contractului-cadru de la 1 aprilie

Prevederile ordinului ministrului sănătății și al președintelui CNAS pentru aprobarea pachetelor de servicii și a contractului-cadru au fost aprobate, iar prelungirea aplicabilității lor s-a făcut până la finalul acestui an. CNAS a oferit și detalii despre aceste norme de aplicare, intrate în vigoare de la 1 aprilie 2022. Există și o serie de modificări, în special în privința asistenței medicale primare și ambulatoriului de specialitate pentru specialitățile clinice.

Medicii de familie pot acorda servicii diagnostice și terapeutice

În pachetul de bază oferit în asistența medicală primară se introduc servicii diagnostice și terapeutice care pot fi acordate de către medicii de familie, printre care: intervenții de mică chirurgie, imobilizare entorsă, sondaj vezical, peakflowmetrie, administrare medicaţie sub formă de aerosoli, conform comunicatului CNAS.

În categoria serviciilor medicale care pot fi efectuate la cabinet, la domiciliu sau la locul solicitării au fost introduse și serviciile de administrare a tratamentelor intramuscular, subcutanat, intravenos sau perfuzabil, după caz, în cadrul programului de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit. Pentru serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală s-a eliminat obligația de a fi efectuat doar la cabinet, însă acestea se vor acorda doar în cadrul programului de lucru.

Citește și Medicii de familie nu vor să distribuie pastile de iodură de potasiu: Nu suntem furnizori de medicamente

Pacienții cu risc de diabet zaharat beneficiază de reglementări suplimentare

Autoritățile au introdus reglementări speciale necesare pentru prevenirea, depistarea și tratamentul diabetului zaharat, pe lângă celelalte servicii deja existente, pentru depistarea precoce a factorilor de risc asociați bolilor cronice cu impact major în sănătatea publică.

Astfel, medicii de familie pot recomanda efectuarea testului de toleranță la glucoză per os (TTGO) și a HBA1c pentru pacienții asigurați adulți care au unul sau mai mulți factori de risc pentru diabet zaharat. Cele două noi analize medicale de laborator se pot face o singură dată pe an, doar la recomandarea medicilor de familie și pentru pacienții adulți asimptomatici, de orice vârstă, în cadrul serviciilor medicale preventive.

Pentru aceasta, biletul de trimitere se va completa separat pentru investigațiile paraclinice. De asemenea, trebuie completat câmpul corespunzător prevenției. În funcție de rezultatele analizelor, medicul de familie poate include pacientul în Programul Național de Diabet Zaharat și să înceapă tratamentul cu DCI Metforminum. De asemenea, dacă valoarea HBA1c este ≥ 6,5%, medicul de familie va trimite pacientul pentru consultație la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau la medici cu competenţă/atestat în diabet.

Te-ar putea interesa și CNAS: Documentele obținute în starea de urgență care își pierd valabilitatea de la 1 aprilie 2022

Pacienții vor putea avea acces mai ușor la tratamente

Președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, spune că pachetul de servicii acordate de medicii de familie s-a lărgit pentru ca ” pacientul să aibă acces mai facil la tratamente, să nu mai fie obligat să se deplaseze la cabinet pentru a beneficia de un tratament, atunci când starea de sănătate nu îi permite acest lucru”, conform Viața Medicală.

Tot în acest sens, CNAS arată că suplimentarea cu 22% a bugetului pentru medicină de familie a permis creșterea cu 10 lei a valorii garantate a punctului per capital, respectiv creșterea la 4 lei a valorii garantate a punctului pe serviciu. 

Baza de tratament a fost lărgită cu noi proceduri de medicină fizică şi reabilitare

Lista de servicii conexe din asistența medicală ambulatorie de specialitate a fost lărgită cu servicii de medicină fizică și reabilitare, fizioterapie, respectiv servicii de psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, conform unui plan de proceduri specifice recomandat de medicul de medicină fizică și reabilitare.

Și lista afecțiunilor adulților și copiilor pentru care se pot acorda servicii de medicină fizică și reabilitare a fost revizuită integral. Acestea se acordă doar pe baza planurilor de proceduri eliberate de medicii de medicină fizică și reabilitare care au o relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. CNAS a adăugat pe listă noi proceduri de medicină fizică şi reabilitare în baza de tratament, precum TECAR, respirație la presiune pozitivă, masaj pneumatic al extremităților, crioterapie.

În plus, pe lângă consultațiile de specialitate, medicii de specialitate din specialitatea medicină fizică şi reabilitare pot efectua în cabinet proceduri diagnostice sau tratamente, cum ar fi evaluarea funcțională instrumentală cu dispozitive mecatronice, tratamentul intraarticular cu plasmă îmbogățită cu trombocite, blocajele chimice pentru spasticitate, puncţiile şi infiltraţiile intraarticulare, infiltraţiile nervoase regionale și testele clinice, sau unele ecografii din pachetul de servicii medicale paraclinice de bază, dacă aceste ecografii sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului sau pe bază de bilet de trimitere de la un alt medic de specialitate, inclusiv de la medicul de familie, în limita competenţei şi a dotărilor necesare, pentru care se încheie act adițional, se mai arată în comunicatul CNAS.

Vezi și Personalul medical angajat temporar în pandemie rămâne în funcție 90 de zile. Angajarea permanentă va fi posibilă după examen

Modificări vizând îngrijirile paliative

CNAS a adăugat și posibilitatea ca medicii de familie cu competențe sau atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative să poată acorda atât servicii medicale aferente specialității medicină de familie cât și servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriul clinic de specialitate, în cadrul unei secții sau compartiment cu paturi de îngrijiri paliative sau la domiciliu, aferente activității desfășurate la furnizorul de servicii medicale clinice de specialitate/spitalicești/de îngrijiri paliative la domiciliu. Această activitate se poate desfășura în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment