România va reglementa „în curând” modificările privind expirarea certificatului verde

România va reglementa „în curând” modificările privind expirarea certificatului verde

Începând de marți, 1 februarie 2022, se vor aplica norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva COVID-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Statele membre, inclusiv România, au fost invitate să utilizeze aceste norme și în context intern.

În conformitate cu noile norme, prevăzute în actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021 statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară. În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare, a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat de presă. În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doză. 

Citește și Autoritățile schimbă regulile de carantină și actualizează definițiile de caz pentru COVID-19

Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel. Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

Începând de marți, 1 februarie 2022, trebuie puse în aplicare și noi norme în ceea ce privește introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel.

După cum s-a clarificat deja în decembrie 2021, rapelurile se vor înregistra astfel:

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de vaccinare primară cu 2 doze;
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doza unică, sau pentru o doză dintr-un vaccin cu 2 doze administrat unei persoane vindecate.

Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și eliberate din nou, pentru a se asigura o distincție între dozele de rapel și situația vaccinării complete.

Te-ar putea interesa și Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru a testa pacienții în cabinete

Când vor fi implementate aceste modificări în România

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a reamintit că aceste reguli intră în vigoare în UE începând de marți, 1 februarie, iar acest lucru va fi reglementat și în România în viitorul apropiat. “Cred că deja lumea este informată că de mâine intră în vigoare o regulă – pentru cei care au a doua doză făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaşte certificatul decât dacă fac cea de a treia doză. Acest lucru urmează să fie reglementat şi în România în curând.” a precizat Raed Arafat într-o conferință de presă. 

El a menționat că, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil la intrarea în România şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID. Pentru moment, regula nu se aplică nici pentru certificatul folosit în România pentru acces în instituții, la restaurant, la mall sau în alte locuri.

Câți români au împlinit 9 luni de la schema inițială de vaccinare și câți au făcut boosterul

Potrivit Hotnews, până la data de 1 mai (acum 9 luni), în România s-au vaccinat cu schemă completă 1.963.639 persoane. Practic, pentru aceste persoane, certificatul verde nu mai este valabil pentru călătoriile în UE începând de astăzi.

În acest moment, 2.388.599 de români s-au vaccinat cu doza booster. Pe aceste cifre, rezultă o diferență de 424.960 de persoane.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 spune însă că nu are cifrele exacte ale românilor al căror certificat a expirat, deoarece există mai multe variabile – persoane care au făcut doza booster dar nu și-au generat noul certificat pentru doza 3, persoane care au făcut boosterul în străinătate etc.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment