Medicii rezidenți care nu au susținut examenul de specialist pot fi încadrați cu un contract individual de muncă, pe durată determinată de maximum un an, până când vor încheia stagiul de pregătire. Este o măsură adoptată de Guvern recent, pentru a ajuta la reducerea deficitului de personal în spitalele de stat, dar și de a menține rezidenții în sistemul sanitar. Executivul a aprobat modificarea Ordonanței privind organizarea și finalizarea rezidențiatului (O.G. nr. 18/2009)
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, salarizarea pentru acești medici rezidenți va fi corespunzătoare ultimului an de pregătire.
„Acești medici rezidenți pot fi încadrați în unități sanitare publice care înregistrează deficit de personal și pot profesa sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă”, transmite Ministerul Sănătății.
În același act normativ aprobat de Guvern mai este clarificată și situația rezidenților care, în timpul stării de urgență sau al stării de alertă, au fost detașați în spitalele care aveau nevoie mare de personal și au întrerupt modulele de pregătire în care se aflau la momentul respectiv.
Citește și Peste 97% din rezidenți nu primesc tichete de vacanță din partea angajatorului. Care sunt motivele invocate de spitale
„Astfel, a fost introdusă procedura de modificare sau adaptare a curriculum-ului de pregătire până la finalizarea duratei de pregătire. Acestor persoane li se va permite accesul pentru susținerea examenului de specialist și, ulterior, obținerea dreptului de liberă practică în specialitate”, mai explică sursa citată.
În același timp, ca pregătirea rezidenților de la domeniile Medicină Dentară și Farmacie să aibă o calitate mai ridicată, a fost corelat numărul de rezidenți cu numărul de profesori sau îndrumători de formare, conform informațiilor furnizate de Universitățile de Medicină și Farmacie și a facultăților de profil.
Totodată, va fi introdus Caietul de monitorizare a pregătirii în rezidențiat, pentru a fi urmărită mai eficient instruirea rezidenților și pentru a mai crește gradul de digitalizare.
„Actul normativ prevede și reglementarea separată a modalității de susținere a examenului de specialist în specialitățile de anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență. Examenul se organizează potrivit metodologiei specifice aprobată prin Ordin al ministrului Sănătății”, mai menționează Ministerul în comunicatul citat.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.