Nivel record pentru piața serviciilor medicale private

Nivel record pentru piața serviciilor medicale private

Serviciile medicale private românești au avut un an excelent. Cifra de afaceri în domeniu a înregistrat un nivel record, de peste 15.4 miliarde de lei în 2020, cu 11% mai mult decât în 2019. Pentru anul trecut, analiștii estimează că serviciile medicale private vor depăși pragul de 17 miliarde de lei. Creșterea se regăsește și în evoluția forței de muncă. Comparativ cu 2011, sunt cu 75% mai mulți specialiști medicali angajați în mediul privat.

Mai mult, numărul de companii medicale private a crescut cu 9% față de 2019. În ultimii 10 ani, creșterea este de peste 125%. În 2020 erau peste 23.000 de companii medicale private în România. Chiar dacă topul celor mai mari jucători privați din domeniu a rămas neschimbat în ultimii ani, cele mai mari trei companii medicale private și-au majorat cota de piață. Astfel, primele 10 companii medicale private concentrează aproape 22% din piață.

Depășirea acestui prag vine în contextul direcționării eforturilor din spitalele publice către tratarea pacienților COVID-19, și al orientării operatorilor privați în sprijinul nevoilor cetățenilor care nu au mai putut accesa serviciile medicale de stat din cauza concentrării unităților de stat pe gestionarea pandemiei, sunt de părere analiștii KeysFin, confom unui comunicat emis de companie. ”Mai mult, rezultatul net (profit minus pierdere neta) al furnizorilor de servicii medicale private a crescut cu 16% fata de 2019 si a fost de 312 ori (+31.080%) mai mare decat minimul istoric atins in 2011, atingand valoarea de 2,6 miliarde de lei in 2020, datorita conditiilor pe care pacientii romani le gasesc in spitalele private: calitatea serviciilor oferite, aparatura performanta, spatiile de consult, tratament si interventii, forta de munca profesionista,” se mai arată în comunicat.

Citește și: Care sunt beneficiile pe care le oferă o platformă de recrutare companiilor?

Creșterea se va menține pe termen mediu

Analiștii estimează că această tendință de creștere se va menține pe termen mediu. În același timp, specialiștii avertizează că sistemul public de sănătate ar trebui ”să urmeze modelele occidentale, mai eficiente și să înceapă să pună mai mult accent pe educație și prevenție, de exemplu prin programe naționale de screening, iar printr-o schemă de finanțare public-privată, pe modelul sistemului de pensii, susținută și de fondurile europene, să profite de această oportunitate rară, astfel încât România să-și reclădească infrastructura sanitară”.

O abordare proactiva ar trebui sa includa existenta know-how-ului atat in software cat si din medicina si sa acopere segmentul de new healthcare care este definit in prezent de avansul tehnologiei, al telemedicinei si al inteligentei artificiale”, declară Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Te-ar putea interesa și: Care sunt cele mai delicate situații prin care trece un angajator

Conform Eurostat, România a cheltuit aproape 12 miliarde de euro pentru sănătate în 2020, aflându-se pe locul 15. Ca pondere în PIB, România se situează însă între ultimele 5 țări europene, cu un procent de doar 5.5%. Topul este condus de Germania, Franța și Italia, cu cheltuieli cumulate de aproape 130 de miliarde de euro. Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 86: Activitati referitoare la sanatatea umana. Toate cifrele sunt exprimate in lei iar datele au fost extrase la inceputul lui 2022, se mai arată în comunicatul companiei.

Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment